Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΡΑΚ
Κοινή «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση με ΗΠΑ στα δυτικά

Η αρμόδια για τη Μέση Ανατολή διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (U.S. Central Command ή CENTCOM) ανακοίνωσε ότι στα τέλη της περασμένης βδομάδας προχώρησε σε κοινή «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, στο δυτικό Ιράκ, με αποτέλεσμα την «εξουδετέρωση» 15 μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS), που είχαν «πολλά όπλα, χειροβομβίδες και ζώνες με εκρηκτικά (σ.σ. για επιθέσεις καμικάζι αυτοκτονίας)». Η CENTCOM ανακοίνωσε ακόμα ότι «το ISIS παραμένει απειλή για την περιοχή, τους συμμάχους μας, καθώς και την πατρίδα μας», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να καταδιώκουν επιθετικά αυτούς τους τρομοκράτες, μαζί με το Συνασπισμό και τους Ιρακινούς εταίρους».

Στη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκαν 7 Αμερικανοί στρατιώτες που ωστόσο «είναι σε σταθερή κατάσταση», σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση. Τον Αύγουστο, είχαν τραυματιστεί 5 Αμερικανοί σε επίθεση που σημειώθηκε εναντίον αμερικανικής βάσης στο Ιράκ, με τη Βαγδάτη να ανακοινώνει μάλιστα ότι λόγω των «τελευταίων εξελίξεων» αναβλήθηκε η ανακοίνωση της ημερομηνίας αποχώρησης της αμερικανικής δύναμης που εδρεύει στη χώρα, στο πλαίσιο του «Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Διεθνή ΜΜΕ όπως το «Reuters» έχουν μεταδώσει ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν μετά τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Νοέμβρη στις ΗΠΑ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν τη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσαν την απελευθέρωση περίπου 50 Σύρων που κρατούνταν ως κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο ISIS. Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα ατόμων που απελευθερώνονται στο πλαίσιο χορήγησης γενικής αμνηστίας, όπως δήλωσε Κούρδος αξιωματούχος που είπε ότι αυτή αφορά μόνο Σύρους και άτομα «των οποίων τα χέρια δεν είναι λερωμένα με αίμα», αναγγέλλοντας και άλλα «κύματα αποφυλακίσεων κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ