Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνα σχέδια για τη Θεσσαλονίκη

Επαφές στη Θεσσαλονίκη είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, καθώς μια σειρά κυβερνητικά στελέχη ανηφορίζουν στη συμπρωτεύουσα ενόψει ΔΕΘ, για να τάξουν στον λαό και να δεσμευτούν έναντι του κεφαλαίου, ντόπιων και ξένων κέντρων.

Ενδεικτικά, ο Γεραπετρίτης είπε ότι «επιθυμία» της κυβέρνησης «είναι να καταστεί η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα ένας πραγματικός κόμβος - κόμβος εμπορίου, κόμβος τουρισμού, κόμβος πολιτισμού, ο οποίος θα ενώσει την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη, θα ενώσει τη Μέση Ανατολή, θα ενώσει όλη τη Μεσόγειο».

Μετά άλλωστε και συνάντηση που είχε με «τους παραγωγικούς φορείς της πόλης και της Βορείου Ελλάδας, την ατμομηχανή που κινεί την οικονομία, την ιδιωτική πρωτοβουλία», τόνισε ότι «θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τις εξαγωγές μας. Θα καταστήσουμε την Ελλάδα και ειδικώς τη Βόρεια Ελλάδα έναν πυλώνα έτσι ώστε να αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς οι άμεσες ξένες επενδύσεις» και για να καταστήσουν «σε συνεργασία και με όλες τις φίλες χώρες του εξωτερικού» τη Θεσσαλονίκη «μια γνήσια πύλη εισόδου για την ευρύτερη περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τον κόσμο».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι στον απόηχο τέτοιων δηλώσεων και λίγο πριν την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, 4 και 5 του μήνα γίνεται στη Θεσσαλονίκη το 4ο «Economist Metropolitan Summit» της Θεσσαλονίκης, στο επίκεντρο του οποίου μπαίνουν «ο πολιτικός απόηχος των πρόσφατων ευρωεκλογών, οι κρίσιμες προσεχείς αμερικανικές εκλογές, οι συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, καθώς και οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας για την ΕΕ».

«Παράλληλα, η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της στο οικονομικό, κοινωνικό αλλά και γεωπολιτικό επίπεδο. Κομβικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια διαδραματίζει η Βόρεια Ελλάδα, η οποία λόγω και της γεωγραφικής της θέσης διεκδικεί σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, ιδίως στους τομείς της Ενέργειας, της τεχνολογίας και των μεταφορών και υποδομών», γράφεται στα σχετικά προπαρασκευαστικά κείμενα, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές ξεχωρίζουν ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην αντικαγκελάριος και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, οι πρέσβεις των ΗΠΑ σε Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Κύπρο και Σερβία, η Μπογιάνα Ατσόφκσι, γενική γραμματέας του «Gas Infrastructure Europe», κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ευθυγράμμιση» της εξωτερικής πολιτικής των Δυτ. Βαλκανίων με την ΚΕΠΠΑ απαιτεί η ΕΕ (2024-06-26 00:00:00.0)
Με χρήματα του αμερικανικού στρατού η «επένδυση» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (2019-09-07 00:00:00.0)
«Πιο αισιόδοξος από ποτέ» για την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ (2019-09-04 00:00:00.0)
Επίδοση διαπιστευτηρίων στον πρέσβη (2018-09-20 00:00:00.0)
Μυρίστηκαν «ψητό» στο Βόρειο Ιράκ (2015-10-31 00:00:00.0)
Κατηγορίες, διαψεύσεις, κολακείες και άλλες ιστορίες (2007-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ