Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ευθυγράμμιση» της εξωτερικής πολιτικής των Δυτ. Βαλκανίων με την ΚΕΠΠΑ απαιτεί η ΕΕ

Ενώ επιβεβαιώνεται ο επικίνδυνος χαρακτήρας της ΝΑΤΟικής Συμφωνίας των Πρεσπών

Eurokinissi

Επιβεβαιώνεται καθημερινά ο επικίνδυνος χαρακτήρας της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών, που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί σε εφαρμογή αυτή της ΝΔ.

Χαρακτηριστικά, στον απόηχο των προγραμματικών δηλώσεων στα Σκόπια, όπου ο νέος πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, Χρ. Μίτσκοσκι, αποκάλεσε τρεις φορές τη χώρα του «Μακεδονία», χωρίς να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική της ονομασία, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, προσερχόμενος τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, αφού διαβεβαίωσε για την προσήλωση της Αθήνας στην ευρωατλαντική προοπτική των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων, κατηγόρησε τη γείτονα για «κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό». Πρόσθεσε ότι «η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή του».

Απείλησε εμμέσως ότι η Ελλάδα θα εμποδίσει την είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ - που στο μεταξύ μπήκαν στο ΝΑΤΟ, διακηρυγμένος σκοπός όπως ήταν άλλωστε της Συμφωνίας των Πρεσπών - ενώ και εντός ΣΕΥ φέρεται να «ανέδειξε την παραβατική συμπεριφορά των Σκοπίων από τις εκλογές και εντεύθεν» και να «επεσήμανε την ξεκάθαρη ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ισχύει έναντι όλων (erga omnes)».

Στο μεταξύ, από το ελληνικό ΥΠΕΞ προσθέτουν ότι «κατόπιν ελληνικής παρέμβασης και σύντονων διπλωματικών ενεργειών, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, δήλωσε εκ νέου, ρητά, κατά την παρέμβασή του, ότι η αρχή "pacta sunt servanda" ("τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται") είναι προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», εμφανίζοντας και πάλι ως δήθεν «εγγυητή» της σταθερότητας την ιμπεριαλιστική ένωση που η σύγκρουσή της με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην περιοχή αποτελεί παράγοντα αστάθειας για τους λαούς.

Πάντως, στο ευρύτερο ευρωατλαντικό παζάρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ερωτηθείς χτες σχετικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιας συνάντησης των πρωθυπουργών των δύο χωρών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιούλη στην Ουάσιγκτον.

«Πέφτουν κορμιά» στα Βαλκάνια

Ολα αυτά με φόντο τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις που «βράζουν» στα Βαλκάνια, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα, ότι «η ευθυγράμμιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την Κοινή μας Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) θεωρείται έκφραση της στρατηγικής τους επιλογής και της δέσμευσής τους για ένταξη στην ΕΕ. Η διατήρηση στενών δεσμών με το καθεστώς του Πούτιν δεν είναι συμβατή με την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος με (την ΕΕ) και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν και με τους ομολόγους τους από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς φουντώνουν πολύπλευρα τα διαβούλια για την ευρωατλαντική πορεία της περιοχής, ως ανάχωμα στη γεωπολιτική διείσδυση Ρωσίας και Κίνας. «Δεν γίνεται να προσποιείσαι ότι είσαι κράτος - μέλος και να είσαι ("spoiler") "χαλαστής" της κοινής εξωτερικής πολιτικής. Εχουμε ήδη αρκετά, δεν χρειαζόμαστε περισσότερα (σχετικά ζητήματα ανοιχτά)», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση της Σερβίας, της οποίας ο ΥΠΕΞ, Μάρκο Ντούριτς, δήλωσε ότι «εμείς έχουμε ιδιαιτερότητες, λόγω των οποίων δεν έχουμε την ίδια εξωτερική πολιτική σε αυτό το θέμα με άλλα ευρωπαϊκά μέλη, αλλά περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να βοηθήσει, ώστε οι σχέσεις στην περιοχή να εξομαλυνθούν σε επαρκή βαθμό... (έτσι ώστε στο μέλλον να) έχουμε μεγαλύτερο βαθμό εναρμόνισης».

Διαβεβαιώσεις για τη συνεισφορά των Σκοπίων στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών έσπευσε να δώσει ο νέος ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, Timco Mucunski, που ξεκαθάρισε: «Εμείς είμαστε σε πλήρη συμμόρφωση με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων όλων των περιοριστικών μέτρων που έλαβε η ΕΕ κατά της Ρωσίας, παρέχοντας ταυτόχρονα πολιτική, ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία».

Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή, νέα συνάντηση της ομάδας «Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων» στην ΕΕ (Ελλάδα, Κροατία, Αυστρία, Ιταλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Τσεχία), στο Μοναστήρι του Gottweig στο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, από όπου ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε: «Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στην αιχμή και την πρωτοπορία αυτής της μεγάλης προσπάθειας» (για την ένταξη όλης της περιοχής στην ΕΕ), «διότι ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων είναι μονόδρομος προς την Ευρώπη και αυτό θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε». Κατέληξε δε ότι «η Ελλάδα θα εξακολουθεί να βρίσκεται στον πυρήνα των κρατών, των φίλων των Δυτικών Βαλκανίων για να προωθήσουμε μία Ευρώπη, η οποία θα είναι μεγάλη, θα είναι ισχυρή και θα περιλαμβάνει όλα τα κράτη της ευρύτερης γειτονιάς μας...».

Στο μεταξύ, χτες, συνεδρίασε στο Στρασβούργο και η Επιτροπή για τα Δυτικά Βαλκάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, υπερασπίστηκε ξανά τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και έναν «δυναμικό διπλωματικό ρόλο» που η ΕΕ πρέπει να αναλάβει πριν - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - χάσει τελείως την αξιοπιστία της. Μεταξύ άλλων ομιλητής ήταν ξανά - όπως και στο πρόσφατο μάζεμα στην Αθήνα όπου «παρέλασαν» διάφορες προσωπικότητες της εγχώριας και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας - ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συνέδεσε την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών με την αναζήτηση «λύσεων που θα προωθούν σε αμοιβαία βάση τα συμφέροντα των λαών μας».

Τέλος, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια απασχόλησαν και τη συνάντηση Μελόνι - Ορμπαν, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό να μιλά για «εξαιρετική συνεργασία που πετύχαμε, ιδίως σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, περιοχή που οι δυο χώρες μας θεωρούν στρατηγικής σημασίας», προσθέτοντας ότι «μια από τις κύριες προτεραιότητες της ουγγρικής προεδρίας θα είναι τα Δυτικά Βαλκάνια, η διεύρυνση εκείνη που εγώ θέλω να αποκαλώ επανένωση».

Ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση Μίτσκοσκι

Στα Σκόπια, την Κυριακή η νέα κυβέρνηση του VMRO-DPMNE με πρωθυπουργό τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, με 77 ψήφους υπέρ και 22 κατά.

Κατά την τελετή ορκωμοσίας, τα μέλη της νέας κυβέρνησης ορκίστηκαν σύμφωνα με το συνταγματικό όνομα της χώρας, το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ωστόσο, ο Μίτσκοσκι επέμεινε σε σχόλια για τον «επαίσχυντο» χαρακτήρα του προσδιορισμού «Βόρεια», λέγοντας στη δευτερολογία του ωστόσο ότι η συνταγματική ονομασία αποτελεί μέρος του νομικού συστήματος της χώρας, με το οποίο, όπως είπε, «συμβιβάζεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ