Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΕΛΕΡΗ
Παραμένει φυλακισμένος

Μέχρι τον Οκτώβρη θα παραμείνει στη φυλακή ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας και ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντι Μπελέρης, μετά και τη χτεσινή απόφαση του Εφετείου Τιράνων για την υπόθεση, το οποίο ουσιαστικά επανέλαβε την πρωτόδικη γνωμάτευση για φυλάκιση δύο ετών.

Θυμίζουμε ότι ο Μπελέρης - που συνελήφθη τον Μάη του 2023, λίγα 24ωρα πριν τις τοπικές εκλογές, στις οποίες τελικά επικράτησε ως νέος δήμαρχος - έχει καταδικαστεί για εξαγορά ψήφων.

Η Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, δήλωσε ότι «πολλές πτυχές της υπόθεσης αφήνουν πολλά ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα της διαδικασίας», αλλά και ότι «παρά την επιθυμία του λαού της Χειμάρρας, ο δήμος διοικείται εδώ και έναν χρόνο από πρόσωπα που δεν εξελέγησαν από τον λαό της Χειμάρρας».

Ο πρόεδρος του κόμματος «Ομόνοια», Βαγγέλης Ντούλες, μίλησε για «προειλημμένη απόφαση» και «προσωπική βεντέτα του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα». Ο ίδιος ο Μπελέρης είπε ότι «από δω και μπρος το πρόβλημα θα το έχει ο Ράμα», αφού «λειτούργησε σαν κοινός πραξικοπηματίας», αναγγέλλοντας ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεσή του «και τότε κάποιοι δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούν». Πρόσθεσε δε ότι ο Ράμα ενδιαφέρεται «μόνο στα λόγια» να μπει η Αλβανία στην ΕΕ, αλλά «στις πράξεις τα όσα κάνει απομακρύνουν την Αλβανία από την Ευρώπη».

Σε ανακοίνωσή του για την απόφαση του Εφετείου Τιράνων, το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «η Ελλάδα είχε εξαρχής εκφράσει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για πολλές πτυχές της υπόθεσης που αφορά στη δικαστική δίωξη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. Ειδικότερα, οι επιφυλάξεις αφορούσαν την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίστηκαν, την προεξόφληση της καταδίκης του, την επιβολή δυσανάλογης ποινής και τη στέρηση του δικαιώματος ορκωμοσίας του, με αποτέλεσμα ο δήμος Χειμάρρας να διοικείται εδώ και έναν χρόνο από πρόσωπα που δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση».

Τονίζει δε ότι η απόφαση του Εφετείου «έρχεται προς επίρρωση των ανησυχιών αυτών για το επίπεδο του κράτους δικαίου και της προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία». Καθώς εξάλλου ο Μπελέρης δεν είναι μόνο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας αλλά και ευρωβουλευτής, το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του τον προσεχή Ιούλιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για διαφθορά συνελήφθη και ο Γκ. Γκόρο(2024-03-27 00:00:00.0)
Η αλβανική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση του Φρ. Μπελέρη(2023-11-30 00:00:00.0)
Συγκροτήθηκε απουσία Μπελέρη το Δημοτικό Συμβούλιο(2023-06-28 00:00:00.0)
Νέες διαμαρτυρίες της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα(2017-10-24 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο ζήτημα της ΑΟΖ(2014-08-09 00:00:00.0)
Εν αναμονή του αποτελέσματος(2009-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ