Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ F-35 ΚΑΙ ΦΡΕΓΑΤΩΝ «CONSTELLATION»
Νέο πακέτο - «μαμούθ» για τις ανάγκες των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Αύριο, Πέμπτη, προγραμματίζεται να έρθει προς έγκριση στην ειδική επιτροπή της Βουλής (Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων) η επιστολή προσφοράς και αποδοχής (LOA) της αμερικανικής κυβέρνησης για το ελληνικό αίτημα που αφορά στην προμήθεια μιας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών F-35. Αλλο ένα εξοπλιστικό πακέτο - χρυσάφι για την πολεμική βιομηχανία, όσο συνολικά ο ευρωατλαντικός άξονας περνά σε φάση πολεμικής οικονομίας, πληρωμένο βέβαια από τον ελληνικό λαό όχι για τις ανάγκες του σε Αμυνα και Αποτροπή, αλλά γι' αυτές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ όσο κλιμακώνονται οι κόντρες τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πρώτη φάση στην απόκτηση 20 τέτοιων μαχητικών, χωρίς να αποκλείεται η άσκηση προαίρεσης αργότερα για επιπλέον 20. Θυμίζουμε ότι τέλη Γενάρη φέτος το αμερικανικό ΥΠΕΞ ενέκρινε την πώληση 20+20 F-35 στην Ελλάδα, έναντι 8,6 δισ. δολαρίων, όπως λένε οι Αμερικανοί. Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», μίλησε για «πρόγραμμα με υψηλό κόστος». Σημειωτέον, προηγήθηκε η έγκριση πώλησης F-16 στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας το παζάρι που διεξάγεται στην περιοχή και την υποδαύλιση άλλης μιας κούρσας εξοπλισμών στη συνεχή εναλλαγή φάσεων ύφεσης και έντασης για τα μερτικά της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο με μόνο θύμα τους λαούς.

Η ισχύς της LOA, η οποία περιλαμβάνει αναλυτικά το κόστος προμήθειας των αεροσκαφών, την εκπαίδευση, την υποστήριξη, τις υποδομές και όλα τα βήματα μέχρι την απόκτησή τους, λήγει την τελευταία βδομάδα του Ιούλη. Η έγκριση της Βουλής θα ανοίξει τον δρόμο ώστε το υπουργείο Αμυνας (συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) να υπογράψει την επιστολή και να την κοινοποιήσει στην αμερικανική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία των προγραμμάτων FMS (Foreign Military Sales), το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μεταβιβάσει το έγγραφο στην κατασκευάστρια εταιρεία αλλά και σε όλη την αλυσίδα των κατασκευαστών που εμπλέκονται στην παραγωγή των F-35. Μόλις υπογραφεί το σχετικό συμβόλαιο ανάμεσα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και τη «Lockheed Martin», η εταιρεία θα δεσμεύσει θέσεις (slots) στη γραμμή παραγωγής για τα πρώτα ελληνικά F-35.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει μία μοίρα F-35 στη διαμόρφωση Block 4. Ελπίζουν ότι μέσα από το παζάρι με τους Αμερικανούς θα ρίξουν το κόστος στα 3,5 δισεκατομμύρια (για τα μαχητικά, την εν συνεχεία υποστήριξή τους, την εκπαίδευση χειριστών και τεχνικών, την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, η οποία θα αποτελεί τη βάση των ελληνικών F-35).

Λέγεται ακόμα ότι τα πρώτα 4 - 6 αεροσκάφη θα αποδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία το 2028, ωστόσο θα παραμείνουν στις ΗΠΑ για περίπου 24 μήνες, προκειμένου να εκπαιδευτούν εκεί Ελληνες χειριστές, ώστε συμπληρώνοντας τον απαραίτητο αριθμό ωρών πτήσης να γίνουν και αυτοί εκπαιδευτές. Η βασική εκπαίδευση των χειριστών αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030. Στη συνέχεια, με τη συνδρομή ιπτάμενων τάνκερ της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα F-35 θα διασχίσουν τον Ατλαντικό και θα προσγειωθούν στην Ανδραβίδα.

Στην επιτροπή της Βουλής αναμένεται να τεθεί και η έγκριση του προγράμματος που αφορά την είσοδο της Ελλάδας στη ναυπήγηση φρεγατών τύπου «Constellation». Βασικά η έγκριση αφορά την έναρξη συζητήσεων με τους Αμερικανούς για τον τρόπο συμμετοχής της Ελλάδας και του Πολεμικού Ναυτικού στο πρόγραμμα, το χρονοδιάγραμμα, τη συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων, τη χρηματοδότηση και τη διαμόρφωση του πλοίου το οποίο θα προορίζεται για τον ελληνικό Στόλο. Στις 16/1 παραλήφθηκε από το ΓΕΝ σχετική επιστολή του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, «καταρχήν αποδοχής» του ελληνικού αιτήματος για σχεδιασμό και συμπαραγωγή έως 7 φρεγατών τέτοιας κλάσης στα ελληνικά ναυπηγεία. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και θα πάει σε βάθος χρόνου.

Για τις «δυνατότητες» του ΝΑΤΟ, τους «στόχους» και την «ασφάλεια» των ΗΠΑ

Ολα προκειμένου να αναβαθμιστούν οι δυνατότητες της ντόπιας αστικής τάξης να συμμετέχει ακόμα πιο ενεργά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. Το επιβεβαίωσε, άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, που υπέγραψε τον Γενάρη την επιστολή της κυβέρνησής του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη:

«Η παραχώρηση αμυντικού υλικού στους συμμάχους μας στο NATO αποτελεί θεμελιώδες συστατικό των προσπαθειών μας για να τονώσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να ενισχύσουμε τις συλλογικές αποτρεπτικές και αμυντικές δυνατότητες της Συμμαχίας. Προς αυτόν τον σκοπό, έχουμε επιδιώξει να συνεργαστούμε στενά με την Ελλάδα, ώστε να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντά μας», σημείωνε. Τόνιζε, δε, ότι τον «ενθαρρύνει η πρόοδος που έχουμε επιτελέσει μαζί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας (σ.σ. η Συμφωνία για τις Βάσεις) ώστε να διατηρήσουμε ισχυρά, ικανά και διαλειτουργικά στρατεύματα», εξ ου και οι Αμερικανοί βάζουν μπρος «να διευρύνουμε την εταιρική συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας».

Το επιβεβαίωνε, επίσης, η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, με την οποία «προτάθηκε» η πώληση F-35 στην Ελλάδα:

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι μια δύναμη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Ελλάδα (...) να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Τονίζεται επίσης ότι «η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

Σε πανομοιότυπη γλώσσα και μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών για τους σκοπούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, η αντίστοιχη επιστολή προς το Κογκρέσο και για την πώληση σύγχρονων F-16 στην Τουρκία (συν πακέτου εκσυγχρονισμού υπαρχόντων) ανέφερε τότε: «Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, που είναι μια δύναμη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη». Επίσης, «αυτά τα νέα και ανακαινισμένα αεροσκάφη θα παράσχουν στην Τουρκία έναν στόλο εκσυγχρονισμένων πολεμικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων που θα της επιτρέψουν (...) να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Και τέλος: «Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

21 δισ. στην τριετία και το κοντέρ γράφει

Με τις νέες δρομολογούμενες αγορές, οι προμήθειες για τις ανάγκες των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αναδεικνύονται βαρέλι δίχως πάτο.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της λυκοσυμμαχίας («Defence Expenditure of NATO Countries» 2014 - 2024), ο ελληνικός λαός πλήρωσε για στρατιωτικές δαπάνες (προσανατολισμένες όπως είναι στα πρότυπα και προτάγματα των Ευρωατλαντικών) 8,054 δισ. ευρώ το 2022, 6,224 το 2023, ενώ προϋπολογίζεται να καταβάλει 7,126 δισ. ευρώ το 2024. Το αντίστοιχο ποσό το 2014 ήταν 3,939 δισ.

Αναλύοντας το ποσό των 7,126 δισ. ευρώ για το 2024, το 36,1% προϋπολογίζεται για «Δαπάνες εξοπλισμού» (περιλαμβάνουν τις δαπάνες για μείζονα συστήματα, π.χ. τα προαναφερόμενα μαχητικά ή φρεγάτες, καθώς και για έρευνα που εστιάζει σε τέτοια όπλα).

Παραπέρα, το 7,7% προγραμματίζεται να πάει για «επιχειρήσεις, συντήρηση κι άλλες δαπάνες» («Operations & maintenance and other expenditures»). Σ' αυτήν ακριβώς την κατηγορία εντάσσεται π.χ. η επιχείρηση «Aspides» στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Αντεν, ζώνη από τις πιο «καυτές» του πλανήτη, για την οποία απέπλευσε την προηγούμενη Τετάρτη η φρεγάτα «Ψαρά», αντικαθιστώντας την «Υδρα». Η αποστολή κοστίζει στον ελληνικό λαό 500.000 ευρώ τη μέρα, όταν η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει «λόγω δημοσιονομικού κόστους» και τα πιο στοιχειώδη αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος για την ανακούφιση από την ακρίβεια. Ηδη η ανάπτυξη της «Υδρας» κόστισε στον λαό πάνω από 45 εκατομμύρια ευρώ, πληρωμένα για τις ανάγκες των εφοπλιστών και τους ομίλους της διαμετακόμισης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάνω από 8,5 δισ. δολάρια το νέο εξοπλιστικό πακέτο για τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2024-06-29 00:00:00.0)
Καρμπόν(2024-02-01 00:00:00.0)
Ενταγμένοι στα επικίνδυνα για το λαό σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - κεφαλαίου(2018-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ