Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαθαίνει η εμπλοκή από Βαλκάνια μέχρι Ερυθρά

Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, από τα Βαλκάνια μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα.

Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες στο Μαξίμου με τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Κόρι Μπούκερ, μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων και Δικαιοσύνης αλλά και της Υποεπιτροπής Αφρικής της αμερικανικής Γερουσίας, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή.

Την ώρα που στη Σούδα έδενε ξανά (είχε δέσει στη βάση και τον Απρίλη) το θηριώδες αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», με φόντο την κλιμάκωση της πολεμικής αντιπαράθεσης Ισραήλ - Χεζμπολάχ, και με ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπέρα γενίκευσης, στο Μαξίμου συζητούσαν «το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας». Συζητήθηκαν ακόμα «ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή». Ο δε Μητσοτάκης υπογράμμισε «τον ρόλο της Ελλάδας ως σταθερού και αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου, και ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Μπούκερ συναντήθηκε και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας. Στη συνάντηση με τον Γ. Γεραπετρίτη επιβεβαιώθηκε, όπως λένε, «το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε πολιτικό, οικονομικό, αμυντικό και ενεργειακό επίπεδο». «Η συζήτηση επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στην κρίση στη Μέση Ανατολή και στις επιπτώσεις της στην Ερυθρά Θάλασσα», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, με την κυβέρνηση να στηρίζει το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Μπάιντεν, ενώ ο Γεραπετρίτης αναφέρθηκε επίσης «στην αποσταθεροποιητική δράση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και στους κινδύνους για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, αλλά και στο διεθνές εμπόριο, αναδεικνύοντας την ελληνική συνδρομή στην προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας μέσω του πρωταγωνιστικού της ρόλου στην επιχείρηση της ΕΕ "Aspides"», στο πλαίσιο της οποίας ελληνικές φρεγάτες και πληρώματα στέλνονται χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα, για τις ανάγκες εφοπλιστών και ομίλων της διαμετακόμισης.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη αναχώρησαν από Ελλάδα η Διοίκηση, το Επιτελείο και ο Ελληνικός Λόχος του 2ου Πολυεθνικού Τάγματος των Επιχειρησιακών Εφεδρειών (Operational Reserve Force) της Δύναμης «Kosovo Force» (KFOR). Προορισμός το στρατόπεδο «Bondsteel» στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να αναλάβει «αποστολές ασφαλείας, συνδράμοντας στην ικανότητα άμεσης αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Κοσόβου», όπως λέγεται από το ΓΕΣ.

Το 2ο Πολυεθνικό Τάγμα των Επιχειρησιακών Εφεδρειών αποτελείται από την Πολυεθνική Διοίκηση, με αντίστοιχο επιτελείο, το οποίο συγκροτείται με προσωπικό από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, και του οποίου τη Διοίκηση μέχρι τον Δεκέμβρη έχει η χώρα μας, καθώς επίσης από πέντε Λόχους Ελιγμού, τους οποίους συνεισφέρουν οι προαναφερθείσες χώρες και η Αυστρία.

Είναι η δεύτερη φορά που αναπτύσσονται οι εν λόγω ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή του Κοσόβου, αφού είχε προηγηθεί η ανάπτυξή τους πέρυσι από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Δεκέμβρη, και πάλι στο πλαίσιο της KFOR.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Παρασκευή αναχώρησε ο Ελληνικός Λόχος Ελιγμού της ευρωενωσιακής αποστολής «EUFOR Althea», ακτοπλοϊκώς, με το αρματαγωγό «Σάμος» από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με προορισμό τον λιμένα Ploce της Κροατίας. Ακολούθως αφίχθη οδικώς στο στρατόπεδο «Butmir» της «EUFOR Althea» στο Σαράγεβο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Ο Λόχος θα αναπτυχθεί στη Βοσνία για ένα έτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ