Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα σημαντική κλιμάκωση με την παραχώρηση F-16 στο Κίεβο

«Σκαλοπάτι» και για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Copyright 2023 The Associated

Προχωρώντας σε ένα ακόμα σημαντικό βήμα κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, Δανία, Ολλανδία και Νορβηγία (λίγες μέρες μετά το σχετικό «πράσινο φως» που δόθηκε από την Ουάσιγκτον) ανακοίνωσαν την απόφασή τους να παραδώσουν δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο.

Η κίνηση αυτή, που αποτυπώνει την προετοιμασία για μακρόχρονη αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία, λειτουργεί ήδη ως «σκαλοπάτι» για την αποστολή ακόμα περισσότερων εξελιγμένων ΝΑΤΟικών εξοπλισμών στην Ουκρανία, εντείνοντας τις διεργασίες για την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (όπως οι αμερικανικοί JASSM και οι γερμανικοί TAURUS) που θα «κουμπώνουν» με τα F-16, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους μετατροπής του πολέμου στην Ουκρανία σε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Οι ανακοινώσεις Δανίας - Ολλανδίας - Νορβηγίας για τα F-16

Δανία και Ολλανδία ανακοίνωσαν την απόφασή τους για την παράδοση αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στις δύο χώρες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.

Η Δανία θα προμηθεύσει το Κίεβο με 19 αεροσκάφη F-16 και θα παραδώσει τα πρώτα 6 από αυτά γύρω στην Πρωτοχρονιά, ενώ οι παραδόσεις θα συνεχιστούν το 2024 και το 2025.

Η Ολλανδία, που διαθέτει 42 τέτοια αεροσκάφη, ανακοίνωσε επίσης την παράδοση F-16 στο Κίεβο, χωρίς να προσδιορίσει ακριβή αριθμό και χρονοδιάγραμμα.

Την περασμένη Πέμπτη, η Νορβηγία έγινε η τρίτη ΝΑΤΟική χώρα που ανακοινώνει ότι θα στείλει F-16 στο Κίεβο, με τον πρωθυπουργό της, Γ. Στέρε, να δηλώνει από την ουκρανική πρωτεύουσα ότι «εν ευθέτω χρόνω» θα ανακοινωθούν οι σχετικές λεπτομέρειες.

Η Δανία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την εκπαίδευση 8 Ουκρανών πιλότων και 65 μελών προσωπικού πάνω στα F-16, στην αεροπορική βάση στο Skrydstrup.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, επιβεβαίωσαν ότι θα ξεκινήσουν άμεσα την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16 σε αμερικανικές βάσεις. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Π. Ράιντερ, δήλωσε ότι Ουκρανοί πιλότοι και τεχνικοί συντήρησης, αφού ολοκληρώσουν σεμινάρια Αγγλικών, θα ξεκινήσουν τον Οκτώβρη εκπαίδευση στα F-16 στην Αριζόνα. Το προηγούμενο διάστημα ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν μόνο αν ξεπερνιούνταν οι δυνατότητες εκπαίδευσης από ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο ο σχετικός σχεδιασμός φαίνεται ότι επιταχύνεται.

Εντείνονται διεργασίες για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Σε ένα τέτοιο φόντο, εντείνονται παράλληλα οι διεργασίες γύρω και από την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, που θα «κουμπώνουν» με τα F-16.

Δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού «Forbes» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι αυτό που μπορούν να μεταφέρουν τα αμερικανικής σχεδίασης F-16: (...) Σύγχρονοι πύραυλοι αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, συν καθοδηγούμενες βόμβες ακριβείας - όλα εκ των οποίων επεκτείνουν το βεληνεκές κρούσης των ουκρανικών πολεμικών αεροσκαφών».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «ο πύραυλος που μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά» είναι ο αμερικανικός πύραυλος JASSM (Joint Air-to-Surface Strike Missile), με βεληνεκές 370 χιλιομέτρων, ο οποίος «εξακολουθεί να βρίσκεται στη λίστα επιθυμιών του Κιέβου».

Οπως επισημαίνεται, τα αεροσκάφη F-16 δεν είναι συμβατά με τους βρετανο-γαλλικούς πυραύλους «Storm Shadow» (SCALP) που έχει ήδη παραλάβει το Κίεβο, αλλά είναι συμβατά με τους JASSM.

Χαρακτηριστική για τους κινδύνους παραπέρα κλιμάκωσης της σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας είναι η επισήμανση του δημοσιεύματος ότι ο συνδυασμός των F-16 με το μεγάλο βεληνεκές των JASSM «μπορεί να βοηθήσει το Κίεβο να επιτύχει έναν από τους κύριους στόχους του: Την απελευθέρωση της Χερσονήσου της Κριμαίας».

Στο ίδιο φόντο, εντείνονται διεργασίες και στη Γερμανία γύρω από την αποστολή στο Κίεβο πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Taurus».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας του γερμανικού Κοινοβουλίου, Marie - Agnes Strack - Zimmermann (προερχόμενη από το FDP), κάλεσε σε ταχεία απόφαση την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την παράδοση πυραύλων «Taurus» στο Κίεβο. Αξιοποιώντας μάλιστα τις αποφάσεις για τα F-16, κάλεσε να αρθούν οι ενδοιασμοί για το ενδεχόμενο πληγμάτων σε ρωσικό έδαφος, λέγοντας ότι αυτοί δεν έχουν πλέον νόημα...

Η δε Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ (από τους Πράσινους), απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους κλιμάκωσης του πολέμου λόγω των επιθέσεων από ουκρανικά drones που πολλαπλασιάζονται στην περιοχή της Μόσχας, δήλωσε ότι οι εν λόγω επιθέσεις είναι σύμφωνες με το «διεθνές δίκαιο».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρέσβης στο Παρίσι, η Γαλλία ολοκλήρωσε την παράδοση της πρώτης παρτίδας των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς SCALP και οι παραδόσεις θα συνεχιστούν. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», η Γαλλία σχεδιάζει να στείλει 50 τέτοιους πυραύλους.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο πρέσβης της χώρας στη Δανία δήλωσε ότι η δωρεά αεροσκαφών στην Ουκρανία «οδηγεί σε κλιμάκωση της σύγκρουσης», ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, σε συνέντευξή του σε ρωσικό περιοδικό επαναφέρει τις πυρηνικές «προειδοποιήσεις».

«Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία», αναφέρει, «ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι οδηγώντας το θέμα σε κλιμάκωση, οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ κινδυνεύουν να καταλήξουν σε μια κατάσταση άμεσης ένοπλης σύγκρουσης πυρηνικών δυνάμεων».

ΗΠΑ: Πιέζουν για ρίξιμο περισσότερων δυνάμεων στο «σφαγείο»

Στο μεταξύ, με φόντο αναλύσεις και τοποθετήσεις «Δυτικών» αξιωματούχων και ΜΜΕ για τα πενιχρά αποτελέσματα και τις «καθυστερήσεις» της ουκρανικής επίθεσης, εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ προς το Κίεβο να ρίξει περισσότερες δυνάμεις στην «κρεατομηχανή» των μαχών και των ρωσικών ναρκοπεδίων στη νότια Ουκρανία, προκειμένου να πετύχουν κάποιο ρήγμα στις ρωσικές γραμμές άμυνας.

Χαρακτηριστικά είναι τα καθημερινά σχετικά δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων. «Οι Αμερικανοί σχεδιαστές συμβούλεψαν την Ουκρανία να επικεντρωθεί στο μέτωπο προς τη Μελιτόπολη, την κορυφαία προτεραιότητα του Κιέβου, και στη διάτρηση των ρωσικών ναρκοπεδίων και άλλων αμυνών, ακόμα κι αν οι Ουκρανοί χάσουν περισσότερους στρατιώτες και εξοπλισμό στη διαδικασία», αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα των «New York Times».

Αντίστοιχα οι «Financial Times» επισημαίνουν ότι «Αμερικανοί αξιωματούχοι ενθάρρυναν την Ουκρανία να αποφεύγει λιγότερο τους κινδύνους και να δεσμεύσει πλήρως τις δυνάμεις της στον κύριο άξονα της αντεπίθεσης στον νότο, ώστε να έχει την ευκαιρία να διαρρήξει τις ρωσικές γραμμές και να φτάσει στην Αζοφική Θάλασσα». Αναφέρεται επίσης ότι οι Αμερικανοί παρότρυναν το Κίεβο «να σταματήσει να επικεντρώνεται στην ανατολή, εκεί όπου δεσμεύονται περίπου οι μισές του δυνάμεις».

Εξίσου χαρακτηριστικά, άλλο δημοσίευμα των «New York Times», με τίτλο «ΗΠΑ και Ουκρανία συγκρούονται για τη στρατηγική της αντεπίθεσης», επισημαίνει: «Η αμερικανική συμβουλή βασίζεται στον υπολογισμό ότι η αύξηση του εξοπλισμού που διοχέτευσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία - περισσότερα από 43 δισ. δολάρια σε όπλα έχουν διατεθεί όλα αυτά τα χρόνια - είναι αρκετή γι' αυτήν την επίθεση και είναι απίθανο να επαναληφθεί σχεδόν στο ίδιο επίπεδο το 2024».

«Φτιάξαμε αυτό το βουνό από χάλυβα για την αντεπίθεση. Δεν μπορούμε να το κάνουμε ξανά», ανέφερε πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, αντιδρώντας στο παραπάνω μπαράζ αμερικανικών πιέσεων και δημοσιευμάτων, επικαλέστηκε τον κίνδυνο ρωσικής προέλασης στην ανατολική Ουκρανία αν μειωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε ότι η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση του έχει ζητήσει να της δώσει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη επιστράτευση.

Μπαράζ επιθέσεων σε Μαύρη Θάλασσα, λιμάνια Δούναβη και Κριμαία

Παράλληλα με τα παραπάνω, εντείνονται οι επιθέσεις των δύο πλευρών στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν μπαράζ βομβαρδισμών σε λιμενικές εγκαταστάσεις στην επαρχία της Οδησσού και στα ουκρανικά λιμάνια Ρένι και Ισμαήλ στον Δούναβη.

Ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών, Ολ. Κουμπράκοφ, δήλωσε ότι «συνολικά 270.000 τόνοι δημητριακών καταστράφηκαν στον έναν μήνα που διαρκούν οι επιθέσεις εναντίον των λιμανιών», μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Την Παρασκευή, η Μόσχα ανακοίνωσε χτύπημα από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό με όπλα μεγάλης εμβέλειας, τα οποία κατέστρεψαν λιμενική υποδομή που χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον λιμανιών της περιοχής της Οδησσού.

Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοινώνουν ένα μπαράζ επιθέσεων σε ρωσικούς στόχους στην Κριμαία. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, ότι έπληξαν στρατιωτική βάση κοντά στη Συμφερόπολη (την ίδια μέρα οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι αναχαίτισαν 42 drones που επιτίθονταν στην Κριμαία), ενώ το Κίεβο ανακοίνωσε επίσης ότι τουλάχιστον 30 Ρώσοι σκοτώθηκαν σε μια θαλάσσια επιδρομή ουκρανικών Ειδικών Δυνάμεων εναντίον εγκαταστάσεων στη δυτική ακτή της Κριμαίας.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Τουρκία εντείνει την κινητικότητά της, για την αναβίωση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν, συναντήθηκε την Παρασκευή στο Κίεβο με τον Ουκρανό Πρόεδρο, ενώ ρωσικά και τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι θα επισκεφθεί και τη Μόσχα.

Το δε τουρκικό κανάλι NTV, επικαλούμενο πηγές στην προεδρία της χώρας, ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, τον Σεπτέμβρη στη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν σύντομα, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, διπλωματική πηγή από την Τουρκία χαρακτήρισε επικίνδυνους τους σχεδιασμούς του Κιέβου και συμμάχων του για εναλλακτικούς «διαδρόμους» εξαγωγής ουκρανικών αγροτικών προϊόντων: «Η εφαρμογή σχεδίων εξαγωγής γεωργικών προϊόντων από ουκρανικά λιμάνια, μέσω των χωρικών υδάτων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα, εγκυμονεί κινδύνους και μπορεί να οδηγήσει σε κατάσταση σύγκρουσης στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι μεγάλη η πιθανότητα το ΝΑΤΟ να ασκήσει πίεση στην Τουρκία με σκοπό να χαλαρώσει τη συμμόρφωσή της με τις απαιτήσεις της Σύμβασης του Μοντρέ που ρυθμίζει τους κανόνες για τη ναυσιπλοΐα στα Στενά της Μαύρης Θάλασσας». Βάσει προβλέψεων της Συνθήκης, η Τουρκία έχει κλείσει τα Στενά για τη διέλευση πολεμικών πλοίων από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ερωτήματα και σενάρια για τη συντριβή του αεροσκάφους του Πριγκόζιν

Στο μεταξύ, ενώ συνεχίζονται οι σχετικές έρευνες των ρωσικών αρχών, στο προσκήνιο παραμένουν ερωτήματα, αναλύσεις και σενάρια γύρω από τη συντριβή του ιδιωτικού αεροσκάφους στη ρωσική περιφέρεια Τβερ, την περασμένη Τετάρτη, κατά την οποία φέρεται να σκοτώθηκε ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner», Γ. Πριγκόζιν - ακριβώς δύο μήνες μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν απέναντι στο Κρεμλίνο.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου παρέπεμψε στην ολοκλήρωση των γενετικών τεστ, από την οποία θα επιβεβαιωθεί η ταυτότητα των θυμάτων, ενώ απέφυγε να απαντήσει για το μέλλον της «Wagner» και των δυνάμεών της στην Αφρική και αλλού, επικαλούμενος την έλλειψη «επίσημης νομικής υπόστασης».

Ο δε Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, δήλωσε ότι οι μισθοφόροι της «Wagner» που βρίσκονται ήδη στη Λευκορωσία θα παραμείνουν στη χώρα. Δυνάμεις της «Wagner» εγκαταστάθηκαν στη Λευκορωσία στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον τερματισμό της ανταρσίας του Πριγκόζιν και το Μινσκ έχει δηλώσει ότι αξιοποιούνται για την εκπαίδευση του λευκορωσικού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ