Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Ξανά ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών ο ΣΥΡΙΖΑ

Ευκαιρία για ευρωατλαντικά διαπιστευτήρια έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ η συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένσκι και η άτυπη σύνοδος των βαλκανικών κρατών.

«Πάγια δική μας θέση είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», διαβεβαίωσε στον «ΣΚΑΪ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Καλπάκης, εγκαλώντας μάλιστα την κυβέρνηση για «απουσία συγκεκριμένης στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Διεκδικώντας μάλιστα τα πρωτεία στην υπηρέτηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της περιοχής, τόνισε πως «η ΝΔ διατείνεται ότι η ίδια επαναφέρει τα Δυτικά Βαλκάνια σε ευρωπαϊκή τροχιά. Παραβλέπει όμως συστηματικά ότι αυτή η προοπτική "ξεπάγωσε" το 2018, με τη Συμφωνία των Πρεσπών». Υπενθυμίζει δηλαδή τη ΝΑΤΟική βρωμοδουλειά που έκανε ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι δεν φέρνει στη Βουλή προς κύρωση τις τεχνικές συμφωνίες που αυτή προβλέπει.

Αλλά και σε ανακοίνωσή του για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε τους τόνους ότι «δυστυχώς» η άτυπη σύνοδος «δεν συνέβαλε στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», «εις βάρος των συμφερόντων της χώρας», αφού «η συνάντηση αυτή δεν ανέδειξε καμία νέα πρωτοβουλία της Ελλάδας για τα Βαλκάνια - όπως η Ατζέντα της Θεσσαλονίκης και η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών - που θα μπορούσε να ενισχύσει τον ρόλο της χώρας σε μια περιοχή άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος και αυξανόμενης τουρκικής επιρροής», με «αγωνία» να μη χάσει η αστική τάξη «πόστα» και μερίδια από τη «λεία» της περιοχής έναντι ανταγωνιστών της.

Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να καταγγέλλουν ότι «ουδεμία πρωτοβουλία υπήρξε σε σχέση με τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα στο κοσοβαρικό»!

Ενώ, συνεχίζοντας το βιολί για τα δήθεν «επαρκή ανταλλάγματα» από τη μετατροπή της χώρας σε στόχο των ανταγωνισμών και θύτη άλλων λαών, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει δεσμεύσεις «χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας μας. Χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στην Τουρκία, στην κοινή δήλωση, ή έστω προφορική αναφορά στο Κυπριακό από τον Ουκρανό Πρόεδρο, και χωρίς καν να διεκδικεί και να εξασφαλίζει ουσιαστική στήριξη από τις ΗΠΑ στα Ελληνοτουρκικά, σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο» - βάζοντας τον λύκο να φυλά τα πρόβατα, και ενώ το παζάρι των ΗΠΑ με την Τουρκία πιάνει ακριβώς και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Τέλος, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη ΝΔ για την εύνοια του κεφαλαίου, έκλεισε το μάτι στους μεγαλοεπιχειρηματίες, δηλώνοντας «υπέρ» «της μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών από ελληνικές εταιρείες και της ελληνικής συμβολής στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», όπως έκανε προηγουμένως και ο Κυρ. Μητσοτάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ