Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΜΟΝΤΙ
Στρατιωτική εμπλοκή και στον Ινδο-Ειρηνικό

«Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδο-Ειρηνικό», λέει ο Ελληνας πρωθυπουργός

Eurokinissi

Νέα στρατιωτική αποστολή στον Ινδο-Ειρηνικό, σε άμεση εμπλοκή της χώρας στους έντονους ανταγωνισμούς στην περιοχή κυρίως μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, με μπούσουλα τις πρόσφατες ευρωατλαντικές αποφάσεις της Συνόδου του Βίλνιους για το «παγκόσμιο ΝΑΤΟ» προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης αρθρογραφώντας στους «Times of India», ενόψει της συνάντησης που είχε αργότερα, την Παρασκευή, με τον Ινδό ομόλογό του, Ν. Μόντι, στην Αθήνα.

«Στην άμυνα, η ινδική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχαν πρόσφατα σε μια κοινή άσκηση με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοικτές και χωρίς αποκλεισμούς», έγραψε συγκεκριμένα.

Κατά πληροφορίες, σε «ανταπόδοση» της παρουσίας ινδικών μαχητικών στην άσκηση «Ηνίοχος 23» δρομολογείται η αποστολή 4 ελληνικών F-16 στην άσκηση «Tarang Shakti», τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Ινδίας, Οκτώβρη - Νοέμβρη, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Αυστραλία. Επίσης, εξετάζονται η δυνατότητα υλοποίησης τριμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Ινδίας - Ισραήλ και το ενδεχόμενο κατάρτισης Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και το Νέο Δελχί.

Ως προς την ανάπτυξη του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχει χαραγμένη πορεία ήδη από παλαιότερα. Π.χ. το 2021 η κυβέρνηση έστειλε τη φρεγάτα «Υδρα» στο Αμπου Ντάμπι, στα Εμιράτα, επισήμως για να μετάσχει σε εκθέσεις πολεμικού υλικού. Επιστρέφοντας εκτέλεσε συνεκπαιδεύσεις με πλοία των Εμιράτων και των ΗΠΑ, ενώ συμμετείχε - για πρώτη φορά - σε ρόλο υποστήριξης («associated support») στην πολυεθνική αποστολή «EMASOH / Agenor» της ΕΕ, στα Στενά του Ορμούζ. Στην αποστολή μετέχουν Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Πορτογαλία, με σκοπό «την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν». Η Ελλάδα έλαβε μέρος για πρώτη φορά με πολεμικό πλοίο, ενώ από το 2020 συνεισφέρει με αξιωματικό στο επιτελείο της αποστολής, το οποίο έχει την έδρα του στα ΗΑΕ.

Επίσης, το ελληνικό ΠΝ συνεισφέρει με επιτελή του στην Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (U.S. Central Command) στην Τάμπα της Φλόριντα, μετέχοντας στην επιχείρηση «ENDURING FREEDOM», της οποίας η θαλάσσια περιοχή ευθύνης είναι ακριβώς η Ερυθρά και Αραβική Θάλασσα, ο Περσικός Κόλπος και ο Ινδικός Ωκεανός.

Ακόμα συνεισφέρει με επιτελή στην επιχείρηση «ασφαλείας» της ΕΕ «ATALANTA» στο Κέρας της Αφρικής, ενώ παλαιότερα έστελνε και πλοίο, με πολύ χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο, τον Φλεβάρη του 2014, όταν ο τότε υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, ξεπροβόδιζε τη φρεγάτα «Ψαρά» και το πλήρωμά της πριν αποπλεύσει για την περιοχή, ξεκαθαρίζοντας ότι ο σκοπός της αποστολής έχει να κάνει «και με την προστασία των εθνικών οικονομικών μας συμφερόντων στο όνομα της πολύ σημαντικής για την ελληνική οικονομία, και τη χώρα μας, παγκόσμιας ναυτιλιακής μας κοινότητας»...

Εμπλοκή και επιχειρηματικά σχέδια πάνε άλλωστε χέρι χέρι. Διόλου τυχαία, Μητσοτάκης και Μόντι, πέραν της κατ' ιδίαν συνάντησής τους και των διευρυμένων συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, παρακάθισαν και σε «γεύμα εργασίας» με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών.

Με τον Μητσοτάκη να λέει πως «η Ελλάδα, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και ως κράτος - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι σε ιδανική θέση για να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη», παροτρύνοντάς τους «να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες σε λιμάνια, αεροδρόμια, τεχνολογία, κόμβους logistics, υποδομές, Ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές», καθώς «οι ελληνικές επιχειρήσεις ήδη αναζητούν ευκαιρίες στην Ινδία σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένων των τροφίμων, των φαρμακευτικών, της ναυτιλίας».

Εβαλε, δε, «πρώτο στόχο να διπλασιάσουμε, γιατί όχι, μέσα στην επόμενη τετραετία το διμερές μας εμπόριο, το οποίο έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Στο ίδιο διάστημα να προχωρήσουμε σε πολλές παράλληλες πρωτοβουλίες που θα φέρουν ακόμα πιο κοντά τους δύο λαούς, δίνοντας έμφαση στην οικονομική συνεργασία, στις επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε στην Ινδία ή που οι ινδικές εταιρείες μπορούν να κάνουν στην πατρίδα μας».

Στον ίδιο τόνο, ο Μόντι είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις, αλλά και τη συνεργασία στους τομείς της τρομοκρατίας και της κυβερνοασφάλειας, ενώ τόνισε πως υπάρχουν «τεράστιες δυνατότητες για τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030», με έμφαση στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, των τεχνολογιών, της Παιδείας και της Ενέργειας, θεσμοθετώντας και σχετική πλατφόρμα για να συζητούνται θέματα «οικονομίας και εθνικής ασφάλειας». Είπε ακόμη ότι υπογράφτηκε συμφωνία για την αγροτική παραγωγή, όπως και ότι επίκειται συμφωνία για την «κινητικότητα και μετανάστευση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο πλευρό του αεροπλανοφόρου «G. R. Fοrd» η φρεγάτα «Ναβαρίνον» (2024-01-03 00:00:00.0)
Αυτονομιστές καλούν σε διαδηλώσεις κατά της ινδικής κυβέρνησης (2019-08-22 00:00:00.0)
Μια παλιά σύγκρουση στο φόντο σύγχρονων ανταγωνισμών (2019-03-02 00:00:00.0)
Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σε Βαλτική και Ειρηνικό (2017-06-24 00:00:00.0)
Βήμα αναβάθμισης των διμερών σχέσεων (2015-01-28 00:00:00.0)
Πολύπλευρη συνεργασία με πολλές προεκτάσεις (2014-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ