Σάββατο 2 Μάρτη 2019 - Κυριακή 3 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΙΝΔΙΑΣ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μια παλιά σύγκρουση στο φόντο σύγχρονων ανταγωνισμών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σε κρίσιμη φάση παραμένει η σύγκρουση Ινδίας - Πακιστάν στην περιοχή του Κασμίρ φέρνοντας στην επιφάνεια βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην ασιατική ήπειρο, όπου είναι σταθερά στραμμένο το ενδιαφέρον ισχυρών γεωπολιτικών κέντρων, πρώτα απ' όλα των ΗΠΑ, και όπου εκδηλώνεται ο ανταγωνισμός τους με δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία κ.ά. Ταυτόχρονα, ο ρόλος του Πακιστάν είναι σημαντικός σε μια περίοδο που επιχειρείται να υπάρξει ένας συμβιβασμός και στο Αφγανιστάν. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Ινδία και Πακιστάν είναι πυρηνικές δυνάμεις, που αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς και με τις ΗΠΑ αλλά και με Ρωσία, Κίνα.

Η σε βάθος δεκαετιών αντιπαράθεση Ινδίας - Πακιστάν στο Κασμίρ κλιμακώθηκε επικίνδυνα όταν την Τρίτη, η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας έπληξε στόχους σε πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ (Μπαλακότ), υποστηρίζοντας ότι χτύπησε το μεγαλύτερο κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης της «τρομοκρατικής οργάνωσης» «Jaish-e-Mohammad». Είχε προηγηθεί χτύπημα στις 14 Φλεβάρη της εν λόγω «τρομοκρατικής οργάνωσης», προκαλώντας το θάνατο 44 Ινδών χωροφυλάκων. Η ινδική κυβέρνηση κατηγορεί σταθερά την πακιστανική ότι στηρίζει και αξιοποιεί την «τρομοκρατία», ενώ ισχυρίστηκε ότι τα χτυπήματα δεν αφορούσαν πακιστανικούς στρατιωτικούς στόχους, αλλά «προληπτική» δράση εναντίον της «Jaish-e-Muhammad», κατά την οποία «εξουδετερώθηκαν» σχεδόν 200 «τρομοκράτες».

Την Τετάρτη, η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε δύο αεροσκάφη της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, καταγγέλλοντας ότι παραβίασαν τον πακιστανικό εναέριο χώρο, ενώ συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες εκατέρωθεν στρατιωτικά πλήγματα. Ενδεικτικές του κλίματος ήταν οι δηλώσεις του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, καταγγέλλοντας τον «εχθρό» που «προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ινδία», προσθέτοντας ότι «η Ινδία θα μεγαλώσει ενωμένη, θα πολεμήσει ενωμένη, θα νικήσει ενωμένη».

Πάντως, την Παρασκευή, απελευθερώθηκε ο Ινδός πιλότος που είχε αιχμαλωτιστεί μετά την κατάρριψη των δύο αεροσκαφών από την πακιστανική Πολεμική Αεροπορία, ενώ η πακιστανική Πολιτική Αεροπορία ξανάνοιξε εν μέρει τον εναέριο χώρο της χώρας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε διάθεση διαμεσολάβησης, λέγοντας ότι «είμαστε στη μέση». Επίσης, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αίτημα για επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Μασούντ Αζχαρ, ηγέτη της ισλαμιστικής οργάνωσης «Jaish-e-Muhammad», που εδρεύει στο Πακιστάν. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, είναι η τρίτη φορά που υποβάλλουν τέτοιο αίτημα, αλλά η Κίνα το είχε μπλοκάρει, όπως αναμένεται να κάνει ξανά.

Σε δηλώσεις για το Κασμίρ, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, εκτίμησε ότι Ινδία και Πακιστάν «θα δείξουν αυτοσυγκράτηση και θα αποφύγουν την κλιμάκωση», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «το Πακιστάν πάντα εναντιωνόταν στην τρομοκρατία».

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Ν. Μόντι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, «εξέφρασε εκ νέου τα συλλυπητήριά του για την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του ινδικού στρατού στις 14 Φεβρουαρίου». Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν «τη διεθνή τρομοκρατία και οποιεσδήποτε μορφές υποστήριξής της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί η ασυμβίβαστη μάχη ενάντια στην τρομοκρατική απειλή». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την προθυμία της Μόσχας να διαμεσολαβήσει για τη διεξαγωγή συνομιλιών Ινδίας - Πακιστάν, αν το επιθυμούν οι δύο πλευρές.

Να σημειωθεί ότι τελικά η Ινδία συμμετείχε κανονικά στη Σύνοδο του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία, όπου είχε κληθεί ως «επίσημος προσκεκλημένος» πριν από τα γεγονότα στο Κασμίρ. Το Πακιστάν ζήτησε να ανακληθεί η πρόσκληση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα ο Πακιστανός ΥΠΕΞ να στείλει στη θέση του χαμηλόβαθμους αξιωματούχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ