Σάββατο 2 Μάρτη 2019 - Κυριακή 3 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες αμερικανικές κυρώσεις και «διπλωματικές» πιέσεις

Η μαριονέτα Γκουαϊδό συνεχίζει να εμφανίζεται ως «πρόεδρος της Βενεζουέλας». Εδώ με τον νοσταλγό της χούντας Πρόεδρο της Βραζιλίας Ζ. Μπολσονάρο

Copyright 2019 The Associated

Η μαριονέτα Γκουαϊδό συνεχίζει να εμφανίζεται ως «πρόεδρος της Βενεζουέλας». Εδώ με τον νοσταλγό της χούντας Πρόεδρο της Βραζιλίας Ζ. Μπολσονάρο
Οι εξόφθαλμα προβοκατόρικες ενέργειες με το πρόσχημα του περάσματος της «ανθρωπιστικής βοήθειας» οι οποίες σημειώθηκαν στα σύνορα της Βενεζουέλας - κυρίως με την Κολομβία αλλά και με τη Βραζιλία - το Σάββατο 23 Φλεβάρη, με φερόμενους νεκρούς και τραυματίες (που δεν έχει εξακριβωθεί ο αριθμός τους), και η «μετάβαση στη δημοκρατία» αποτελούν τα βασικά «όπλα» στον εξελισσόμενο επικοινωνιακό (για την ώρα) πόλεμο των ΗΠΑ, της ΕΕ και συμμάχων τους αντιδραστικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική ενάντια στην εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, τα περί «ανθρωπισμού» και «δημοκρατίας» από αυτούς που στραγγαλίζουν τον βενεζουελάνικο λαό, με μέτρα εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, έχουν καταρρεύσει. Στόχος της επίθεσης είναι ο έλεγχος της πλούσιας σε πετρέλαιο και ορυκτό πλούτο Βενεζουέλας και η προσπάθεια ανάσχεσης της επιρροής ανταγωνιστών τους (Ρωσίας, Κίνας, Ιράν) οι οποίοι ωφελήθηκαν περισσότερο τα τελευταία 20 χρόνια της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης.

Τον ίδιο στόχο - με άλλη τακτική - επιδιώκουν η ΕΕ, όπου συνταυτίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και η λεγόμενη «Ομάδα της Λίμα», οι στενοί εταίροι των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική. Εμφανίζονται να αντιτίθενται στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, αλλά επεμβαίνουν ωμά στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, στηρίζοντας τον αυτοανακηρυχθέντα «Πρόεδρο» - μαριονέτα, τον 35χρονο αστό πολιτικό Χουάν Γκουαϊδό.

Η αποτυχημένη όμως επιχείρηση παραβίασης των βενεζουελάνικων συνόρων, η αποκάλυψη της προβοκάτσιας με τα καμένα από την ίδια την αντιπολίτευση φορτηγά που μόνο «βοήθεια» δεν μετέφεραν, όπως και οι δυσκολίες που διαβλέπουν οι ΗΠΑ στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης (την οποία βεβαίως δεν αποκλείουν), οδηγούν σε άλλες κινήσεις: Από τη μία, επιβάλλουν κυρώσεις σε 4 κυβερνήτες παραμεθόριων επαρχιών της Βενεζουέλας οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση Μαδούρο και σκληραίνουν τον αποκλεισμό, ώστε π.χ. κρατικά έσοδα από την Πετρελαϊκή Εταιρεία (PDVSA) να μπλοκάρονται και να καταλήγουν στον «Πρόεδρο» - μαριονέτα. Από την άλλη, εντείνουν τις «διπλωματικές» πιέσεις.

Ενταση πιέσεων

Την Πέμπτη το βράδυ επιχειρήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να περάσει αμερικανικό ψήφισμα «καταγγελίας της βίας της κυβέρνησης Μαδούρο που δεν άφησε να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια» και στήριξης του αιτήματος για «ελεύθερες και δίκαιες νέες προεδρικές εκλογές». Το ψήφισμα πήρε 9 στις 15 ψήφους και δεν εγκρίθηκε, καθώς καταψήφισαν και άσκησαν βέτο 2 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, η Ρωσία και η Κίνα, ενώ υπήρξαν και 4 αποχές. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο ενάντια σε ρωσικό ψήφισμα που καλούσε σε καταδίκη κάθε άσκησης βίας κατά της Βενεζουέλας, στήριζε το διάλογο και καλούσε σε άρση των κυρώσεων και των οικονομικών μέτρων.

Ταυτόχρονα, ο μόνιμος πρέσβης της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, Σαμουέλ Μονκάδα, κατήγγειλε τους ισχυρισμούς περί «στρατού λιποτακτών» που έχουν περάσει στην Κολομβία (μια σειρά από ΜΜΕ κάνουν για πάνω από 400 τέτοιους)! «Ετοιμάζονται να μπουν ξανά στη Βενεζουέλα για υπονομευτική δράση και το ανακοινώνουν επίσημα σε ΜΜΕ της Κολομβίας με την ανοχή της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε». Είναι γεγονός πάντως ότι υπάρχουν στρατιωτικοί, στρατιώτες και κάποιοι αξιωματικοί που έχουν αυτομολήσει, αναγνωρίζοντας ως «μεταβατικό Πρόεδρο» τον Γκουαϊδό, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο πραγματικός αριθμός τους. Ο εκπρόσωπος της Βενεζουέλας υπενθύμισε το ρόλο των μισθοφόρων Κόντρας στη Νικαράγουα και τον συνέδεσε με τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Ελιοτ Εϊμπραμς. Πρόσθεσε το αποδεδειγμένο γεγονός ότι ο ίδιος αυτός, στέλεχος της CIA επί κυβέρνησης Ρίγκαν, «περνούσε φορτία όπλων μασκαρεμένα ως "ανθρωπιστική βοήθεια"», και σημείωσε με νόημα: «Και θέλουν εμείς να πιστέψουμε ότι αυτός ενδιαφέρεται να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα μας;».

Επισκέψεις σε συμμάχους

Πάντως ο Γκουαϊδό επιχειρεί να χτίσει συμμαχίες με τις αντιδραστικές κυβερνήσεις της ηπείρου, συνεχίζοντας το «σόου» που έστησαν στις 23 Φλεβάρη μαζί με τους ηγέτες της Κολομβίας, Ι. Ντούκε, της Χιλής, Σ. Πινιέρα, της Παραγουάης, Μάριο Αμπντό Μπενίτες, και τον Λ. Αμάργκο, τη μαριονέτα των ΗΠΑ στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών. Την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποίησε επισκέψεις ως «Πρόεδρος της Βενεζουέλας», σε Βραζιλία και Παραγουάη. Εγινε δεκτός με τιμές από τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο (και νοσταλγό της χούντας) Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος παρουσιάστηκε ...ανήσυχος για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας», και αντίστοιχα από τον Παραγουανό Πρόεδρο. Ο Γκουαϊδό έχει δηλώσει ότι θα επιστρέψει στη Βενεζουέλα «σύντομα», ωστόσο όταν το κάνει θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη, που του είχε απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα, καθώς είναι υπό διερεύνηση η κατάθεση ψευδών περιουσιακών στοιχείων από τον ίδιο και η κατηγορία περί αποδοχής χρημάτων από το εξωτερικό.

Από την άλλη, η αντιπρόεδρος της βενεζουελάνικης κυβέρνησης Ντέλσι Ροντρίγκες πραγματοποίησε την Παρασκευή επίσκεψη στη Μόσχα και είχε συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, στην οποία επιβεβαιώθηκε η πολύπλευρη οικονομική, εμπορική αλλά και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. Η ρωσική κυβέρνηση εκφράζει ανησυχία για την αποσταθεροποίηση που θα προκαλέσει μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και καλεί τις ΗΠΑ «να μην προχωρήσουν». Τέλος, ο Πρόεδρος Μαδούρο δήλωσε ότι θα μεταφέρει την έδρα της PDVSA στην Ευρώπη από τη Λισαβόνα στη Μόσχα.


Δ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι προκλήσεις του Γκουαϊδό συνεχίζονται(2020-01-28 00:00:00.0)
Σκάνδαλο διαφθοράς με εμπλοκή και του Γκουαϊδό(2019-12-04 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με κινήσεις «συμμάχων»(2019-03-01 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κλιμάκωση με προβοκάτσιες και κυρώσεις(2019-02-26 00:00:00.0)
Νέες απειλές ΗΠΑ με όχημα τη «βοήθεια»(2019-02-13 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι πιέσεις και ο επικοινωνιακός πόλεμος(2019-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ