Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με κινήσεις «συμμάχων»

Στο Καράκας συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι συγκεντρώσεις ενάντια στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας

Copyright 2019 The Associated

Στο Καράκας συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι συγκεντρώσεις ενάντια στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας
Η αντιπαράθεση για τη Βενεζουέλα καταγράφηκε, όπως αναμενόταν, με τα διαφορετικά ψηφίσματα που κατατέθηκαν χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ προωθώντας το σχέδιο ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο καλούν σε «δίκαιες και ελεύθερες προεδρικές εκλογές» και ταυτόχρονα προβάλλουν το γνωστό πρόσχημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας». Μέσω του αχυράνθρωπου, αυτοανακηρυχθέντος Προέδρου Χουάν Γκουαϊδό, επιδιώκουν να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της Βενεζουέλας (πετρέλαιο και άλλα ορυκτά). Η Ρωσία, από την άλλη, καταγγέλλει το σχέδιο «ανθρωπιστικής βοήθειας» ως πρόσχημα για τη στρατιωτική επέμβαση, καλεί στην άρση των κυρώσεων και του αποκλεισμού κατά της Βενεζουέλας και σε διάλογο μέσω του λεγόμενου μηχανισμού του Μοντεβιδέο. Επίσης, η Ρωσία υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα στη χώρα που ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης. Τελικά τα δύο ψηφίσματα αργά το βράδυ απορρίφθηκαν εκατέρωθεν, το πρώτο με βέτο από τη Ρωσία και την Κίνα, παρότι συγκέντρωσε 9 από τις 15 ψήφους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και το δεύτερο με αντίστοιχο βέτο από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η όλη διαδικασία δείχνει την οξύτατη αντιπαράθεση που κλιμακώνεται. Χτες, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, επανέφερε το ζήτημα των προβοκατόρικων ενεργειών που σημειώθηκαν το Σάββατο 23 Φλεβάρη κατά την απόπειρα παραβίασης των βενεζουελάνικων συνόρων με το πέρασμα της δήθεν «ανθρωπιστικής βοήθειας», λέγοντας ότι με βάση την ανάλυση των βίντεο και των φωτογραφιών «είναι αβάσιμες οι κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Μαδούρο». Επίσης, η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, θα έχει σήμερα συνάντηση στη Μόσχα με τον ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου θα συζητηθούν τόσο οι εξελίξεις στη χώρα όσο και οι συμφωνίες σε διάφορους τομείς (Ενέργεια, βιομηχανία, αγροτική οικονομία, φαρμακοβιομηχανία).

Από την άλλη, ο Πρόεδρος - μαριονέτα Γκουαϊδό, χτίζοντας τις δικές του συμμαχίες, έγινε δεκτός χτες στη Βραζιλία με όλες τις τιμές από τον αντιδραστικό Πρόεδρο, Ζαΐρ Μπολσονάρο, και για σήμερα έχει προγραμματίσει συνάντηση με την αντιδραστική κυβέρνηση της Παραγουάης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ