Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIT
«Αποφασίστε τι θέλετε!» λέει ο Μπαρνιέ στους Βρετανούς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ανένδοτη στάση στις πιέσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για «υποχωρήσεις» την ύστατη στιγμή, διατήρησε και χτες ο επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, καλώντας τους Βρετανούς να ξεκαθαρίσουν «τι ακριβώς» θέλουν για το μέλλον. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βιέννη μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Μπαρνιέ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να γίνει νέα διαπραγμάτευση με το Λονδίνο επειδή «η δουλειά τέλειωσε». Εκτίμησε ως πιθανή μία μικρή παράταση στην περίπτωση που χρειαστεί, για «τεχνικούς λόγους» να δοθεί χρόνος στο βρετανικό Κοινοβούλιο ώστε να εφαρμόσει το σχέδιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Νοέμβρη.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι σε περίπτωση που το Brexit αναβληθεί για μήνες, τότε θα προκαλέσει «εμπλοκή» και «πρόβλημα» ενόψει των προγραμματισμένων (για το Μάη) ευρωεκλογών, διαπιστώνοντας ότι «η συμμετοχή στην ψηφοφορία μιας χώρας που θέλει να εγκαταλείψει την ΕΕ θα ήταν περισσότερο από παράλογη».

Στο Λονδίνο, πάντως, χτες ο αρχηγός των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, διαβεβαίωσε πως το κόμμα του θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος μετά την πιθανή νέα ήττα του κυβερνητικού σχεδίου για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων, που έχει προγραμματιστεί έως τις 12 Μάρτη. Τόνισε παράλληλα ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις και για «άλλες διαθέσιμες λύσεις» συμπεριλαμβανομένων και των πρόωρων εκλογών. Σε αυτό το κλίμα πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η παραίτηση ενός ακόμη στελέχους της βρετανικής κυβέρνησης, του υφυπουργού Γεωργίας και Αλιείας, Τζορτζ Γιούστις, εξαιτίας της απόφασης της Μέι να δώσει στη Βουλή τη δυνατότητα αναβολής του Brexit.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ