Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Εγκλήματα στη Γάζα βλέπει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Καταγγελτική για τις ισραηλινές κατοχικές αρχές και τα εγκλήματα που διαπράττουν, καθημερινά, ατιμώρητα, σε βάρος των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας, είναι η έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε χτες στη Γενεύη.

Οι κατοχικές δυνάμεις κατηγορούνται πως παραβίασαν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα που μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ζητείται, ως εκ τούτου, η άμεση διενέργεια έρευνας από τις... αρμόδιες ισραηλινές αρχές. Οι συντάκτες της έκθεσης, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των αμέτρητων θυμάτων της βίας του ισραηλινού στρατού, που καταγράφηκαν από τις 30 Μάρτη 2018 (οπότε ξεκίνησαν οι πρώτες κινητοποιήσεις στα σύνορα Γάζας - Ισραήλ για τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων προσφύγων) έως τις 31 Δεκέμβρη 2018, αναφέρεται πως δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 189 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 9.000 άλλα (ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον αριθμό θυμάτων που πέθαναν μετά τον σοβαρό τραυματισμό τους). Επισημαίνεται πως πολλά από τα θύματα χτυπήθηκαν «εν ψυχρώ», μολονότι οι ελεύθεροι σκοπευτές του ισραηλινού στρατού ήταν σε θέση να γνωρίζουν ότι ήταν άοπλοι διαδηλωτές, παιδιά, ανάπηροι, νοσοκόμες και δημοσιογράφοι.

Αναφέρουν πως ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν μέλη της «Χαμάς» και άλλων «ένοπλων οργανώσεων» που ενθάρρυναν τη χρήση εμπρηστικών βομβών προς τη μεριά του Ισραήλ, αμφισβητώντας εντούτοις την εκδοχή των κατοχικών αρχών ότι οι κινητοποιήσεις ήταν «πρόσχημα για τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Την έκθεση του ΣΑΔ προσπάθησαν να απαξιώσουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, με πρώτο τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που προσπάθησε να δικαιολογήσει τις δολοφονίες εφήβων και παιδιών, λέγοντας πως «το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να επιτεθεί στον ισραηλινό λαό και στο δικαίωμά του για αυτοάμυνα»...

Εξετάζεται δικαστική δίωξη κατά Νετανιάχου

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο Νετανιάχου βρέθηκε αντιμέτωπος με την πιθανότητα δικαστικής δίωξης, ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές της 9ης Απρίλη. Αφορμή έδωσε η ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα της χώρας, Αβιτσάι Μάντελμπλιτ, ότι σκοπεύει να ασκήσει σε βάρος του δίωξη για διαφθορά, απάτη, κατάχρηση εμπιστοσύνης και δωροδοκία.

Οι πιθανές εισαγγελικές διώξεις αφορούν μεταξύ άλλων τις «σκοτεινές» δοσοληψίες του Νετανιάχου και τις επιχειρηματικές «χάρες» στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο «Bezeq» με αντάλλαγμα τη «φιλική» πολιτική προβολή του πρωθυπουργού από Μέσα Ενημέρωσης του ομίλου (π.χ. ιστοσελίδα «Walla»). Κατηγορείται επίσης ότι με την αποδοχή ακριβών δώρων από διάφορους οικονομικούς παράγοντες «έβλαψε την εικόνα του δημόσιου αξιώματος και της πίστης των πολιτών σε αυτό».

Σε κάθε περίπτωση, ο γενικός εισαγγελέας τόνισε ότι η απόφασή του για απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του πρωθυπουργού «δεν είναι οριστική», διαβεβαιώνοντας ότι θα του δώσει «χρόνο για εξηγήσεις» πριν πάρει την τελική απόφαση. Ωστόσο, η πολιτική «ζημιά» για τον Νετανιάχου έχει ξεκινήσει σε μία περίοδο όξυνσης των ενδοαστικών ανακατατάξεων και ζυμώσεων για νέα κόμματα και σχήματα συνεργασίας που θα μπορούσαν να του κοστίσουν την επανεκλογή του, έπειτα από 13 χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ