Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΗΠΑ - Β. ΚΟΡΕΑΣ
Ολοκληρώθηκε χωρίς υπογραφή συμφωνίας

Βασικό πεδίο διαφωνίας οι όροι για την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου και την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών
ΑΝΟΪ.--

Χωρίς να υπογραφεί κάποια συμφωνία και νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ολοκληρώθηκε χτες η νέα Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, στο Ανόι του Βιετνάμ, οκτώ μήνες μετά την 1η διμερή Σύνοδο, στη Σιγκαπούρη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αποχώρησαν νωρίτερα από το χώρο της συνάντησης.

Ο Αμερικανός ηγέτης χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσες» και «πολύ παραγωγικές» τις δυο μέρες της Συνόδου, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «οι ομάδες των δύο πλευρών ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον».

«Ηταν μια φιλική αποχώρηση», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Τραμπ, εξηγώντας ότι «μερικές φορές πρέπει να αποχωρείς (από διαπραγματεύσεις) και αυτή ήταν μία από αυτές» και προσθέτοντας: «Σ' αυτή τη συνάντηση είχαμε ορισμένες επιλογές και σε αυτή τη φάση αποφασίσαμε να μην ακολουθήσουμε καμία από αυτές. Και θα δούμε τι θα συμβεί».

Βασικό πεδίο διαφωνιών αποτέλεσαν οι όροι και οι ρυθμοί της λεγόμενης «αποπυρηνικοποίησης» της Χερσονήσου και της άρσης των κυρώσεων που ισχύουν σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ζητήματα που αφορούν συνολικότερα τα στρατιωτικά και οικονομικά εργαλεία που παρατάσσουν σε Ασία - Ειρηνικό ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα - ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία κ.ά. Αλλωστε, η ίδια η διευθέτηση του Κορεατικού αποτελεί πεδίο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αναμετρήσεων και προχωρά με παράλληλα ανοιχτά μέτωπα σε όλη την υφήλιο.

«Το ζήτημα ήταν οι κυρώσεις... Ουσιαστικά ήθελαν την άρση όλων των κυρώσεων και δεν μπορούσαμε να το κάνουμε», είπε μεταξύ άλλων ο Τραμπ, ενώ ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο συμπλήρωσε: «Δεν φτάσαμε σε κάτι που τελικά να έχει νόημα για τις ΗΠΑ. Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος Κιμ ήλπιζε ότι θα φτάναμε. Του ζητήσαμε να κάνει περισσότερα. Ηταν απροετοίμαστος...».

Να σημειωθεί ότι απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Τραμπ δεν απέκλεισε οι ΗΠΑ να πάρουν μέρος σε έλεγχο βορειοκορεατικών εγκαταστάσεων που σχετίζονταν με το βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνάντηση, ο Κιμ Γιονγκ Ουν επανέλαβε τη διάθεση της Πιονγιάνγκ να προχωρήσει στην «αποπυρηνικοποίηση», σχολιάζοντας ότι «αν δεν ήμουν διατεθειμένος για κάτι τέτοιο, δεν θα ήμουν εδώ τώρα», για να εισπράξει το θετικό σχόλιο του Τραμπ ότι «αυτή είναι η καλύτερη απάντηση που ακούσατε ποτέ». Σε άλλο ερώτημα δημοσιογράφου, ο Κιμ είπε ότι είναι «πολύ νωρίς» να εκφραστεί αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της Συνόδου, «όμως δεν θα έλεγα ότι είμαι απαισιόδοξος. Αυτό που πιστεύω τώρα είναι ότι θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα».

Τέλος, ο Κιμ χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πιθανότητα δημιουργίας «Γραφείου Συνδέσμου» (άτυπης διπλωματικής αποστολής) των ΗΠΑ στην Πιονγιάνγκ, ο δε Τραμπ έκανε λόγο για «καλή ιδέα».

Αντιδράσεις

Η Προεδρία της Νότιας Κορέας εκτίμησε ότι με τη νέα Σύνοδο, ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα σημείωσαν «πιο ουσιαστική πρόοδο από ποτέ», εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη της για το ότι δεν προέκυψε κάποια συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, υποστήριξε «πλήρως την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να μην κάνει την εύκολη επιλογή» και δήλωσε «αποφασισμένος ότι πρέπει να συναντήσω τον Πρόεδρο Κιμ».

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι «η πρακτική μικρών αμοιβαίων βημάτων, η ένδειξη ευελιξίας (...) και οι αδικαιολόγητα υψηλές απαιτήσεις εξακολουθούν να μη λειτουργούν». Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα πρέπει να αναλυθούν περαιτέρω, καθώς η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει ενημέρωση του περιεχομένου των συνομιλιών Τραμπ - Κιμ.

Ο πρόεδρος όμως της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Βουλής (Δούμα), Λεονίντ Σλούτσκι, επανέφερε το ζήτημα του ποιος διεξάγει τη διαπραγμάτευση και σημείωσε την ανάγκη να επανέλθει το εξαμερές σχήμα. Είπε χαρακτηριστικά: «Η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να ελέγχει μόνη της τη βορειοκορεατική διευθέτηση και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ, η οποία έληξε απότομα, το έδειξαν αυτό. Είναι προφανώς απαραίτητο να επιστρέψουμε στη μορφή εξαμερών συνομιλιών για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ρωσία μπορούν να έχουν σημαντική επιρροή στην κατάσταση». Ζήτησε επίσης επαναφορά του ζητήματος της Βόρειας Κορέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την «προετοιμασία ενός νέου ψηφίσματος για την ελάφρυνση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας».

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, επίσημες αντιδράσεις δεν υπήρχαν από την Κίνα και την ΕΕ. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στη ρωσική πρωτεύουσα από τις 4 έως τις 6 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί η 9η συνάντηση της διακυβερνητικής Επιτροπής Ρωσίας - Βόρειας Κορέας, με θέματα που αφορούν Εμπόριο, οικονομική συνεργασία, Μεταφορές κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ