Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέα ανταλλαγή πυρών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Παραμένει η υψηλή ένταση στο Κασμίρ, όπου οι ινδικές αεροπορικές επιθέσεις σε πακιστανικό έδαφος και η κατάρριψη ινδικών αεροσκαφών από πακιστανικά αεροσκάφη έφεραν στο προσκήνιο τις βαθιές αντιθέσεις των δύο ασιατικών πυρηνικών δυνάμεων, αλλά και ευρύτερες αγεφύρωτες κόντρες ισχυρών κέντρων που παρεμβαίνουν πολυεπίπεδα σε όλη την Ασία.

Μέχρι και χτες δεν είχαν σταματήσει οι καταγγελίες για ανταλλαγές πυρών, που συνεχίζονταν στη «Γραμμή Ελέγχου» ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας των δύο πλευρών, ενώ ενδεικτικές του κλίματος ήταν οι δηλώσεις του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, που μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση κατήγγειλε τον «εχθρό» που «προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ινδία» και πρόσθεσε ότι «απέναντι στο στόχο τους (των εχθρών) κάθε Ινδός πρέπει να δημιουργήσει ένα τείχος, να είναι σταθερός σαν βράχος... Η Ινδία θα μεγαλώσει ενωμένη. Η Ινδία θα πολεμήσει ενωμένη. Η Ινδία θα νικήσει ενωμένη».

Στο μεταξύ, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πακιστανό ομόλογό του Σα Μαχμούντ Κουρέσι και άκουσε τις προσδοκίες του Ισλαμαμπάντ ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να διαδραματίζει «εποικοδομητικό ρόλο» για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την προθυμία της Μόσχας να διαμεσολαβήσει για τη διεξαγωγή συνομιλιών Ινδίας - Πακιστάν, αν το επιθυμούν οι δυο πλευρές, όπως είπε. Μάλιστα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συνομίλησαν τηλεφωνικά, με τον πρώτο να εκφράζει «ελπίδα για έγκαιρη διευθέτηση της κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν».

Διάθεση διαμεσολάβησης εξέφρασε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι «είμαστε στη μέση» (των δύο πλευρών). Πάντως, να σημειωθεί ότι ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αίτημα για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Μασούντ Αζχαρ, ηγέτη της ισλαμιστικής οργάνωσης «Τζάις ι Μοχάμαντ», που εδρεύει στο Πακιστάν και θεωρείται ότι αποτελεί απόδειξη της στήριξης που το Ισλαμαμπάντ προσφέρει στην «τρομοκρατία», όπως επιμένει και το Νέο Δελχί. Ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές διεθνών πρακτορείων ότι ήταν η τρίτη φορά που υποβάλλουν τέτοιο αίτημα και ότι το Πεκίνο είχε διαφωνήσει τις δύο προηγούμενες φορές, όπως αναμένεται να κάνει ξανά.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, δήλωσε ότι ο Ινδός πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας που αιχμαλωτίστηκε θα απελευθερωθεί σε μια «κίνηση ειρήνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ