Σάββατο 2 Μάρτη 2019 - Κυριακή 3 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Εγκλήματα χωρίς τιμωρία και παζάρια «ειρηνευτικών σχεδίων»

Τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σε βάρος των Παλαιστίνιων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν πριν περίπου έναν χρόνο δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, διαπιστώνει έκθεση που συντάχθηκε με εντολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον περασμένο Μάη. Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Επιτροπής Ερευνας» Σαντιάγο Καντόν, δημοσιοποιώντας την έκθεση την περασμένη Πέμπτη, παραδέχτηκε πως Ισραηλινοί στρατιώτες «διέπραξαν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και πως ορισμένες από αυτές «μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Οι «διακριτικές» διαπιστώσεις των ερευνητών του ΟΗΕ αφορούν χιλιάδες περιστατικά, κατά τα οποία ελεύθεροι σκοπευτές του ισραηλινού στρατού δεν δίστασαν να πυροβολήσουν εν ψυχρώ ανάμεσα στους διαδηλωτές παιδιά, εφήβους, νοσηλευτές, δημοσιογράφους, ακόμη και ανάπηρους καθηλωμένους σε ειδικά αμαξίδια. Οι συντάκτες διαπίστωσαν ότι οι νεκροί επισήμως από τις 30 Μάρτη του 2018 έως τις 31 Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς είναι τουλάχιστον 189 και οι τραυματίες πάνω από 9.000. Ωστόσο, οι πραγματικοί αριθμοί είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλα απαίτησε να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τα εγκλήματά του. Ζήτησε επίσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να κινηθεί άμεσα προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα και να απονεμηθεί δικαιοσύνη.

Οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ επίμονα και μεθοδικά προσπαθούν να προωθήσουν το δήθεν «ειρηνευτικό σχέδιο» για το Παλαιστινιακό, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη των πάμπλουτων μοναρχιών του Κόλπου, που δεν διστάζουν πλέον να διαλαλήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Ο γαμπρός του Προέδρου Τραμπ και σύμβουλος στον Λευκό Οίκο Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ ολοκληρώνουν σε λίγες μέρες την περιοδεία που ξεκίνησαν, περνώντας μεταξύ άλλων και από την Τουρκία. O Κούσνερ, μιλώντας τη Δευτέρα στο «Sky News Arabia», αποκάλυψε πως το σχέδιο, που θα παρουσιαστεί μετά τις ισραηλινές εκλογές της 9ης Απρίλη, θα αναφέρεται σε ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως τα σύνορα ενός μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους. Είπε ακόμη πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ήθελε να δει μία «ενιαία παλαιστινιακή κυβέρνηση» και όχι τη σημερινή κατάσταση, όπου η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Οχθη «είναι ξεχωριστές η μία από την άλλη». Ωστόσο, το κρίσιμο είναι τα σύνορα του 1967 και η πρωτεύουσα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι διαχρονικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ