Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες απειλές ΗΠΑ με όχημα τη «βοήθεια»

Με προμετωπίδα την επιχείρηση «ανθρωπιστική βοήθεια» η αντιδραστική αντιπολίτευση με επικεφαλής τον αυτοανακηρυχθέντα Πρόεδρο - μαριονέτα, Χ. Γκουαϊδό, και οι μεγάλοι προστάτες του (ΗΠΑ, ΕΕ) εντείνουν τις πιέσεις στην εκλεγμένη κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Ο γνωστός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι, Μάρκο Ρούμπιο, υπέρμαχος της ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης, κάλεσε χτες την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία να επιτρέψει να περάσει η «βοήθεια», δείχνοντας ανυπακοή στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι για τις υπηρεσίες της θα έχει αμνηστία και τη στήριξη των ΗΠΑ. Η λεγόμενη βοήθεια, που η κυβέρνηση θεωρεί το προκάλυμμα για τη στρατιωτική επέμβαση, βρίσκεται στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, σε δύο ακόμα σημεία στη Βραζιλία και σε ένα νησί της Καραϊβικής (λέγεται ότι είναι η Αρούμπα, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική βάση), ενώ συντονιστής, ως ειδικός απεσταλμένος για τη Βενεζουέλα, έχει αναλάβει μια παλιά «καραβάνα» της κυβέρνησης του Ρέιγκαν, ο Ελιοτ Αμπραμς, που έγινε ιδιαίτερα γνωστός για το πώς περνούσε οπλισμό στους «Κόντρας» της Νικαράγουας μετά το 1979, μέσα από «αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο Γκουαϊδό ανήγγειλε σε χτεσινή διαδήλωση της αντιπολίτευσης ότι το Σάββατο 23 Φλεβάρη θα περάσει η «βοήθεια», γιατί, όπως είπε, «ο Μαδούρο δεν θα έχει άλλη επιλογή».

Επίσης χτες στο Καράκας και άλλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στήριξης της κυβέρνησης και κατά οποιασδήποτε ξένης επέμβασης. Στην πρωτεύουσα συμμετείχε και μίλησε ο Πρόεδρος Μαδούρο ενώ σε συνέντευξή του στο BBC σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Κου Κλουξ Κλαν που ελέγχει τον Λευκό Οίκο σήμερα θέλει να πάρει στην κατοχή της τη Βενεζουέλα». Και συμπλήρωσε: «Η Βενεζουέλα δεν είναι μια χώρα που λιμοκτονεί. Στη Δύση, η κατάσταση της Βενεζουέλας στρεβλώνεται προκειμένου να δικαιολογηθεί οποιαδήποτε μορφή επέμβασης».

Επίσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, που στηρίζει την εκλεγμένη κυβέρνηση και βέβαια τα ποικίλα συμφέροντα των μονοπωλίων της στη Βενεζουέλα, είχε συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, προειδοποιώντας τον ότι «οποιαδήποτε επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας και απειλή χρήσης βίας συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Εξάλλου, ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, είχε αργά τη Δευτέρα (τοπική ώρα, τα ξημερώματα της Τρίτης ώρα Ελλάδας) συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «η προσφορά των καλών υπηρεσιών και προς τα δύο μέρη παραμένει διαθέσιμη για σοβαρές διαπραγματεύσεις, ώστε να βοηθηθεί η χώρα να βγει από το σημερινό αδιέξοδο, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας».

Πάντως, ο Γκουαϊδό έσπευσε να δηλώσει ότι εργάζεται για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ ανταποδίδοντας και την αναγνώρισή του από την ισραηλινή κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ