Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νέες εκτιμήσεις ότι «κινδυνεύει» η οικονομία της

ΡΩΜΗ.--

Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους, υπάρχουν νέοι κίνδυνοι για αυξημένες δυσκολίες στη διαχείρισή του μεσοπρόθεσμα, εξαιτίας του δημόσιου χρέους που παραμένει υψηλό. Η έκθεση αναφέρει ότι το επόμενο 12μηνο οι κίνδυνοι δεν είναι σημαντικοί αλλά προσθέτει ότι η χώρα είναι εκτεθειμένη σε «ξαφνικές αλλαγές» εξαιτίας «διαφόρων αντιλήψεων για τη λειτουργία της αγοράς» που υπάρχουν.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υποστήριξε ότι οι επιλογές της ιταλικής κυβέρνησης (που συναποτελούν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα «Κίνημα 5 Αστέρων» και «Λέγκα») προκάλεσαν «βλάβη στην οικονομία», παρά τις αλλαγές στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019, που έγιναν μετά από ένα σύνθετο (και πολύπλευρο) παζάρι με την Κομισιόν. Πρόσθεσε δε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί «η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας». Σημειωτέον, τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησαν σενάρια σύμφωνα με τα οποία η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει την «αξιοποίηση» των αποθεμάτων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να αναβάλει την αύξηση του ΦΠΑ που είχε προγραμματίσει. Σχολιάζοντας τα σενάρια αυτά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (και ηγέτης της «Λέγκας»), Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι τα αποθέματα χρυσού της Τράπεζας «αποτελούν περιουσία του ιταλικού λαού, κανενός άλλου».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Istat), η βιομηχανική παραγωγή της χώρας τον περασμένο Δεκέμβρη μειώθηκε κατά 5,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Μεταξύ άλλων, καταγράφεται και πτώση στην παραγωγή αυτοκινήτων, κατά 5,9%.

Τα αντιλαϊκά σχέδια για την οικονομία μίας από τις ισχυρότερες δυνάμεις της ΕΕ προχωρούν πάντως ενώ πληθαίνουν και οι φήμες για το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας, με φόντο και τη διαρκή αύξηση των ποσοστών της «Λέγκας», σε αντίθεση με αυτά του «M5S».

Ενίσχυση της ακροδεξιάς

Οι υψηλές επιδόσεις της «Λέγκας» επιβεβαιώθηκαν και στις τοπικές εκλογές που έγιναν στην περιφέρεια Αμπρούτσο (κεντρική Ιταλία), όπου το κόμμα του Σαλβίνι συμμετείχε ξανά με τη «Φόρτσα Ιτάλια» και τους (ακροδεξιούς) «Αδελφούς της Ιταλίας» και ο υποψήφιός τους συγκέντρωσε συνολικά 48%. Αλλά και το αυτοτελές ποσοστό της «Λέγκας» ήταν 27%. Η υποψήφια του «M5S» ήρθε τρίτη με 20%. Από τη μεριά του ο Σαλβίνι δήλωσε μετά τα αποτελέσματα ότι «δεν θα γίνει καμία αλλαγή στην κυβέρνηση, δεν ζητάμε ανασχηματισμούς. Οι φίλοι των "Πέντε Αστέρων" μπορούν να μείνουν ήσυχοι». Αλλά και ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, έκρινε σκόπιμο να πει ότι «οι περιφερειακές αυτές εκλογές δεν αλλάζουν κάτι για την κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει να εργάζεται σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει καταρτίσει».

  • Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αποδέχτηκε επίσημη πρόσκληση για να επισκεφτεί την Ιταλία, όπως δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στη Ρώμη, Σεργκέι Ραζόφ. Το Νοέμβρη είχε επισκεφτεί τη Μόσχα ο Κόντε εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Πούτιν θα ανταποδώσει σύντομα την επίσκεψη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ