Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
«Μόνο ο λαός σώζει τον λαό»

Στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης, της μάχης και της διεκδίκησης οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Απέναντι σε ένα κράτος που δεν μπορεί και δεν θέλει να προστατεύσει τη ζωή, την περιουσία του λαού, το περιβάλλον, η λαϊκή πρωτοβουλία την ώρα της ανάγκης είναι αυτή που τελικά σώζει ό,τι μπορεί να σωθεί, επιβεβαιώνοντας το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

Μπροστά στο νέο έγκλημα στην Πάρνηθα, εκατοντάδες άνθρωποι, είτε κάτοικοι που έβλεπαν να απειλούνται οι κόποι μιας ζωής, είτε επαγγελματίες που έχαναν τη γη κάτω από τα πόδια τους, είτε άνθρωποι που δεν μπορούν απλά να είναι θεατές όταν η φωτιά συνεχίζει αδιάκοπα το καταστροφικό της έργο, έκαναν πράξη το «ένας για όλους και όλοι για έναν». Δίπλα και μαζί με τους αποκαμωμένους πυροσβέστες, συνέχιζαν με κίνδυνο της ζωής τους να δίνουν τη μάχη για να σωθούν και των άλλων οι ζωές και οι περιουσίες. Απαιτώντας από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές να παρθούν όλα τα μέτρα, όπως με την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη κάτοικοι και φορείς του Μενιδίου στο δημαρχείο, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού.

Μεγάλη ήταν η συμβολή των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή και βρέθηκαν όλες αυτές τις μέρες στα μέτωπα της φωτιάς, δίνοντας και πάλι το «παρών» στη μάχη για την προστασία της περιουσίας του λαού.


Με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στη Χασιά, την Τρίτη, μέλη και φίλοι του Κόμματος έδωσαν ραντεβού μέσα στο χωριό. Εκεί, με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Αττικής, και τον Γιάννη Πρωτούλη, επίσης μέλος του ΠΓ και υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σχημάτισαν ομάδες οι οποίες συνέβαλαν άμεσα στο έργο της κατάσβεσης, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική αλλά και σε επικοινωνία με τους κατοίκους, τους οποίους βοηθούσαν όπου ήταν δυνατόν. Στη διάρκεια της μέρας κατέφτασαν κι άλλα μέλη του ΚΚΕ, που σχημάτιζαν νέες ομάδες και συμμετείχαν στη μάχη της κατάσβεσης.

Τα στελέχη του Κόμματος προχώρησαν καθ' όλη τη διάρκεια της Τρίτης σε δημόσιες παρεμβάσεις, συναντήσεις με αρμόδιους κυβερνητικούς και άλλους φορείς, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο για τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, καλώντας σε ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης της φωτιάς και αναδεικνύοντας τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού.

Και την Τετάρτη, από την πρώτη στιγμή, κλιμάκια του ΚΚΕ βρίσκονταν στην περιοχή, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Θοδωρή Χιώνη, Κύριλλο Παπασταύρου και Γιάννη Πρωτούλη. Στην πλατεία Αγίας Παρασκευής, στην Πάρνηθα, σχηματίζονταν ομάδες και συνέδραμαν όπου χρειάζονταν, σβήνοντας μικροεστίες, κάνοντας εργασίες αποτροπής αναζωπυρώσεων και βοηθώντας κατοίκους όπου υπήρχε ανάγκη, ενώ παρέμειναν και το βράδυ σε επιφυλακή.

Με δημόσιες παρεμβάσεις και διαβήματα, το ΚΚΕ δεν σταμάτησε στιγμή να ζητάει ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Ενδεικτικά, ο Θ. Χιώνης από το μεσημέρι της Τετάρτης κατήγγειλε ότι τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην κατάσβεση της φωτιάς είναι ελάχιστα και κάλεσε «έστω και τώρα να αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη για να σταλούν στο μέτωπο μέσα στην Πάρνηθα όλα τα αναγκαία μέσα, για να σταματήσει η φωτιά».

Σε μια από τις πολλοστές παρεμβάσεις του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε την Τετάρτη με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα και θυμίζοντάς του ότι αντίστοιχη παρέμβαση είχε κάνει το Κόμμα και την προηγούμενη μέρα...

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ήταν αλλεπάλληλες οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και προς τη σημερινή και προς την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων για την πυροπροστασία της Πάρνηθας. Το Κόμμα κατέθεσε προς την κυβέρνηση δύο σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή για την προστασία της Πάρνηθας: Στις 14 Ιουλίου 2023, ζητώντας μέτρα ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου και καταγγέλλοντας την ανυπαρξία μέτρων προστασίας, καθώς δεν υλοποιήθηκαν ποτέ τα αναγκαία έργα πρόληψης - αντιπυρικής προστασίας, δεν υπήρξε καμία βελτίωση στις υποδομές (δίκτυα κρουνών, υδατοδεξαμενών, στελέχωση πυροφυλακείων κ.λπ.), ενώ ανάλογη Ερώτηση είχε καταθέσει και στις 24 Μαΐου 2022. Οι αρμόδιοι υπουργοί απαντούσαν με τα γνωστά «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε», περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ