ΔΥΤΙΚΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο συνεχιζόταν χτες η πύρινη κόλαση

Χιλιάδες στρέμματα κατεστραμμένων εκτάσεων και ανυπολόγιστες ζημιές με υπεύθυνο το επιλεκτικά «ανίκανο» κράτος / Τραυματίστηκαν στη μάχη με τις φλόγες δύο πυροσβέστες

Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2024

Eurokinissi

Κόλαση φωτιάς στην Κορινθία
Για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο έκαιγε ακατάπαυστα χτες η μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής στα Ροζενά Ξυλόκαστρου Κορινθίας, στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο νέους άνδρες, ηλικίας 35 και 40 χρόνων, προκαλώντας τον τραυματισμό δύο πυροσβεστών, έχοντας καταστρέψει μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές πάνω από 50.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών, ανυπολόγιστα σπίτια, αυτοκίνητα, κτηνοτροφικές κι άλλες εγκαταστάσεις.

Αρχές Οκτώβρη, δίχως να υπάρχει άλλη μεγάλη πυρκαγιά σε όλη τη χώρα, ο λαός, το περιβάλλον της περιοχής βρέθηκαν συνολικά απροστάτευτοι, δείγμα του επιλεκτικά «ανίκανου» κράτους, που στερεί μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, την περιουσία και το περιβάλλον που ζουν, την ίδια ώρα που «μπουκώνει» με χρήμα επιχειρηματικούς ομίλους και δίνει δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

Είναι το ίδιο αστικό κράτος, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά., που θέλουν ταυτόχρονα να «μάθουν» τον λαό να ζει με την «ατομική ευθύνη», να «τρέχει να σωθεί» όταν απειλείται από φυσικά φαινόμενα και το ίδιο να «νίπτει τας χείρας του».

Και χτες η κατάσταση στη Δυτική Κορινθία ήταν εκτός ελέγχου, αφού η φωτιά είχε ξεφύγει από το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη σε ένα μήκος περίπου 32 χλμ., κατευθυνόμενη τόσο προς τα Τρίκαλα Κορινθίας, όσο και προς Λυγιά, Δερβένι κι άλλες περιοχές. Από την Πυροσβεστική γίνονταν αναφορές για εστίες, εκτός από τις συγκεκριμένες περιοχές, σε Ξανθοχώρι, Σοφιανά, Ροζενά, Πεταλού, Βρυσούλες, Αμφιθέα, Ρίζα, Πύργο, Ψαθοχώρι, Ευρωστίνα, ως την ορεινή Αιγείρα.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, μάλιστα, έκλεισε ως το πρωί η Νέα Εθνική οδός Αθηνών - Πατρών από τον κόμβο Λυκοποριάς έως το ύψος του κόμβου Δερβενίου και στα δύο ρεύματα, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την Παλαιά Εθνική.

Στη μάχη της κατάσβεσης, τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες, αφού ο ένας αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα και ο άλλος δέχθηκε νερό με πίεση στο μάτι από αντλία, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν και οι δύο σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Σε πύρινα μέτωπα στον νομό βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Κελλάρη, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κανένα σχέδιο πρόληψης για τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο

Στην καταστροφική πυρκαγιά στον νομό αναφέρθηκε σε παρέμβασή του στη Βουλή ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο οποίος κατήγγειλε τις ευθύνες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που στη συζήτηση για το Κτηματολόγιο δεν βρήκε κουβέντα να πει για τη «νέα φωτιά που καίει για τρίτη μέρα στο Ξυλόκαστρο, με κύριο χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πρόληψης, καμία αντιπυρική ζώνη και αποσπασματικότητα αντιμετώπισης της φωτιάς από τα εναέρια μέσα». Στάθηκε και στην επιτόπια αυτοψία του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας ότι οι ζημιές είναι μεγάλες σε σπίτια, αποθήκες, καλλιέργειες αλλά και δασικές εκτάσεις.

«Επιβεβαιώνεται ότι τα λαϊκά στρώματα παραμένουν ανοχύρωτα, ανυπεράσπιστα απέναντι στα φυσικά φαινόμενα, λόγω της επικίνδυνης επιλεκτικής "ανικανότητας" του αστικού κράτους, το οποίο δεν θέλει να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή και ταυτόχρονα στηρίζει τις πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Στρατηγικός σχεδιασμός» που ωφελεί τα ταμεία του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, αφού εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των νεκρών, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ενώ ήδη έχει μπει ο Οκτώβρης γινόμαστε μάρτυρες ακόμη μιας πυρκαγιάς που καταστρέφει ανθρώπινες ζωές, δάση, καλλιέργειες, ζώα, λαϊκές περιουσίες. Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη. Μερίδιο ευθύνης όμως έχουν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που "κόπιασαν" από το 1998 και μετά για να αποσαθρώσουν αντί να αναβαθμίσουν τη δασοπροστασία και την πυροπροστασία της χώρας! Αποδεικνύεται καθημερινά πλέον ότι ο στρατηγικός τους σχεδιασμός που βάζει στο ζύγι το κόστος της προστασίας του περιβάλλοντος και το όφελος για τα ταμεία του κράτους και των επιχειρηματιών έχει φέρει καταστροφικά αποτελέσματα. Η ιδιωτικοποίηση, η εμπορευματοποίηση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων πυροπροστασίας και δασοπροστασίας σε ιδιώτες, δήμους, Περιφέρειες, ΜΚΟ και εθελοντικές οργανώσεις καλά κρατούν!».

Καλεί, τέλος, τον λαό σε αγώνα για να αλλάξει αυτή η δραματική κατάσταση για την προστασία του, όπως και του περιβάλλοντος.

Κυνικός εμπαιγμός από τον υπουργό

Με μια κοινότοπη διαπίστωση, πως η πυρκαγιά στην Κορινθία που καίει από την Κυριακή το πρωί, είναι «μια πολύ δύσκολη κατάσταση», ξεκίνησε χτες η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Συνεχίζοντας τον εμπαιγμό που «περιφέρει» και σε πολλές συνεντεύξεις στα κανάλια, μίλησε για «καλύτερη προετοιμασία», ότι ...καήκαμε λιγότερο φέτος, και ότι οι νέες γενιές πρέπει να γίνουν ...πιο ανθεκτικές στην κλιματική κρίση.

Τι επιχείρησε με κάθε τρόπο να κρύψει; Οτι η «κανονικότητα» που θέλει να επιβάλει, «το καλοκαίρι να καιγόμαστε και τον χειμώνα να πνιγόμαστε» είναι αποτέλεσμα της παντελούς απουσίας ενός ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού, με επίκεντρο την πρόληψη, που η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει ως κόστος. Και στην Κορινθία τα δάση είναι απροσπέλαστα, ανύπαρκτες είναι οι αντιπυρικές ζώνες και οι κρουνοί. Επίσης ούτε λέξη δεν ψέλλισε για τα χιλιάδες οργανικά κενά στην Πυροσβεστική, τα απαρχαιωμένα μέσα, τα εξαντλημένα και ολιγάριθμα πληρώματα των πυροσβεστικών οχημάτων.

Αναφερόμενος στους δύο ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, εξέφρασε τη λύπη του και το γύρισε στην «ατομική ευθύνη» και στην ...υπακοή στις εντολές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, αφού, όπως είπε, «η κουλτούρα που έχουμε εγκαθίσταται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας», δηλαδή το «τρεχάτε ποδαράκια μου» του 112, χωρίς κανέναν σχεδιασμό.

Για να κρύψει τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού αναφέρθηκε στους εθελοντές και ανακοίνωσε: «Θα νομοθετήσω τον θεσμό των κατά μόνας εθελοντών (...) οι οποίοι θα είναι αποστασιοποιημένοι από τα μέτωπα της πυρκαγιάς και θα μπορούνε να βοηθάνε το χωριό τους, το νησί τους, την πόλη τους, την περιοχή τους, δίνοντας νερά στους πυροσβέστες, τροφή, σίτιση, στέγαση, πρώτες βοήθειες». Δηλαδή και εδώ η λογική του κόστους - οφέλους, για να εξασφαλίζει το αστικό κράτος κονδύλια για τους λίγους και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυρκαγιές σε Κρήτη, Κορινθία και Ηλεία (2023-07-13 00:00:00.0)
Προσάναμμα η εμπορευματοποίηση της γης και οι μεγάλες ελλείψεις σε πυρόσβεση - δασοπροστασία (2021-05-22 00:00:00.0)
Εχουν προγραμματίσει προσλήψεις στα Δασαρχεία τέλη Σεπτέμβρη! (2009-08-25 00:00:00.0)
Πυρκαγιές σε Σκόπελο, Εύβοια και Κορωπί (2009-07-30 00:00:00.0)
Περιμένουν 3 χρόνια τις αποζημιώσεις (2003-03-06 00:00:00.0)
Σε πύρινο κλοιό η χώρα (1998-07-04 00:00:00.0)