ΜΙΣΘΩΤΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Συγκέντρωση χθες ενάντια στον νέο δικαστικό χάρτη
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2024

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί έξω από τον Αρειο Πάγο οι δικηγόροι της Αθήνας, ενάντια στην εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη και τις επιπτώσεις του στις συνθήκες δουλειάς τους. Παράλληλα προχώρησαν σε τρίωρη στάση καθολικά από όλα τα δικαστήρια από τις 9 π.μ. έως τις 12 μ., ενώ δυναμική ήταν η παρουσία του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων και της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, που μέσα από τα μπλοκ τους ενημέρωναν τους συναδέλφους τους για τις πραγματικές στοχεύσεις του νέου δικαστικού χάρτη, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, της Ολομέλειας και των δικηγορικών συλλόγων. Ανέδειξαν μεταξύ άλλων το πώς οι πλειοψηφίες στους συλλόγους υπονομεύουν τον αγώνα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, όπως ενάντια στο φορολογικό έκτρωμα, επίσης ότι ουσιαστικά παζαρεύουν με την κυβέρνηση τις προωθούμενες αλλαγές, π.χ. για τον νέο δικαστικό χάρτη, και «αποφασίζουν μαζί μέσα στα (υπουργικά) γραφεία». Αλλωστε έχουν βάλει πλάτη, στο πλαίσιο του «θεσμικού τους ρόλου», στην προώθηση όλων των αντιδραστικών αλλαγών στο σύστημα απονομής της αστικής δικαιοσύνης, παρά τις κάλπικες διαμαρτυρίες. Αρνούνται τη μισθωτή εργασία και αποδέχονται το απαράδεκτο καθεστώς της άσκησης, βάζοντας πλάτη στο ξεζούμισμα μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων από τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες.

Σημειωτέον, από την αρχή η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» στο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας αντιτάχθηκε αποφασιστικά στον νέο δικαστικό χάρτη, στη λεγόμενη «ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας», αποκαλύπτοντας ότι θα έχει δυσμενείς συνέπειες στην πρόσβαση του λαού στη Δικαιοσύνη, στην επαγγελματική κατάσταση των μικρών αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων αλλά και δικαστών. Επίσης ότι η κατάργηση των ειρηνοδικείων θα είναι η αρχή για το «ξήλωμα του πουλόβερ» της δικαστικής διάρθρωσης της χώρας, με βάση τις επιταγές της ΕΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας κ.λπ., όπως προβλέφθηκε και στην Εκθεση Πισσαρίδη. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» αντιτάχθηκε σε μια Δικαιοσύνη βασισμένη στη λογική του κόστους - οφέλους, ταγμένη στη διασφάλιση των στρατηγικών επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων, εχθρική για τον λαό και τους εργαζόμενους στη Δικαιοσύνη. Και αναδεικνύει ότι σε επόμενη φάση στον σχεδιασμό είναι η κατάργηση ή συγχώνευση πρωτοδικείων και εφετείων.

Τονίζεται ότι με τον νέο δικαστικό χάρτη τα ειρηνοδικεία είτε καταργούνται εντελώς, όπως π.χ. αυτό της Αθήνας, είτε μετατρέπονται σε περιφερειακά πρωτοδικεία.

Επίσης έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση στοχευμένης αποχής από τις 7 έως τις 14 Οκτώβρη από την εκδίκαση υποθέσεων ανακοπών, εγγραφής και εξάλειψης προσημειώσεων, καθώς και από την εκδίκαση όλων των υποθέσεων στις περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών. Παράλληλα διοργανώνεται παράσταση διαμαρτυρίας του ΔΣ του ΔΣΑ στις 3 Οκτώβρη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Παλαιά Βουλή για τον εορτασμό της Ημέρας Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στον νέο δικαστικό χάρτη (2024-09-28 00:00:00.0)
Απαίτησαν μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στις δικαστικές υπηρεσίες (2021-03-04 00:00:00.0)
Αναστέλλει τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων (2011-11-05 00:00:00.0)
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη (2010-04-28 00:00:00.0)
Δε φτάνει να είναι τυφλή (2000-11-02 00:00:00.0)
Μετατρέπουν τα Ειρηνοδικεία σε Μονομελή Πρωτοδικεία (1998-07-24 00:00:00.0)