Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δε φτάνει να είναι τυφλή

Με κοινή κινητοποίηση, οι φορείς της Δικαιοσύνης ζήτησαν από την κυβέρνηση να λύσει τα χρόνια προβλήματα του χώρου 

Σύσσωμοι οι φορείς του χώρου της Δικαιοσύνης - δικαστικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι - ένωσαν τη φωνή τους χτες, απέχοντας για μια ώρα από τα καθήκοντά τους, και απαίτησαν να λυθούν τα προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια τώρα τη Δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), Κ. Βλαμαντώνης, χρησιμοποιώντας μια ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα στη χτεσινή συγκέντρωση των δικαστικών λειτουργών, είπε ότι «πέρασε η εποχή των στεγανών, σήμερα έχει και πρέπει να έχει και ο πολίτης γνώση και γνώμη για τα θέματα που ανάγονται στην απονομή της δικαιοσύνης». Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Α. Ρουπακιώτης, μίλησε για «δικαστήρια-κοτέτσια». Τη χτεσινή συγκέντρωση χαιρέτισαν και εκπρόσωποι των άλλων ενώσεων (Ενωση Διοικητικών Δικαστών, Ενωση Εισαγγελέων, Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ και Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Οι δικαστικοί υπάλληλοι με απόφαση της Ομοσπονδίας τους εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και προχωρούν σε 48ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία στις 9 και 10 του Νοέμβρη, με αιτήματα τη βελτίωση των συνθηκών στη Δικαιοσύνη, καθώς και κλαδικά και οικονομικά αιτήματα. Στις 18 του Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί επίσης πανελλαδική συνέλευση των προέδρων των πρωτοβάθμιων συλλόγων στην Αθήνα με θέμα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Αυτή τη στιγμή ο χώρος της Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά, όπως ειπώθηκαν στη χτεσινή συγκέντρωση των δικαστικών λειτουργών:

Ο προσδιορισμός δικασίμου των πολιτικών υποθέσεων σε όλα σχεδόν τα δικαστήρια γίνεται για τις περισσότερες υποθέσεις μετά την πάροδο έτους και πλέον. Στο Εφετείο της Αθήνας είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα πλημμελήματα να εκδικάζονται στα 5-7,5 χρόνια και τα κακουργήματα στα 6-12 χρόνια από την τέλεσή τους. Οι προσδιορισμοί για κάποιες από τις ποινικές υποθέσεις και πάλι στο Εφετείο της Αθήνας αγγίζουν το 2005! Στο Εφετείο της Αθήνας εκκρεμούν για εκδίκαση 21.000 υποθέσεις! Με βάση τις οργανικές θέσεις τα κενά στο χώρο της Δικαιοσύνης είναι 190 δικαστικοί λειτουργοί και 2.100 δικαστικοί υπάλληλοι. Το κτίριο όπου στεγάζεται το Πταισματοδικείο και το Ειρηνοδικείο Αθηνών στην Ομόνοια έχει προβλήματα στατικότητας μετά τους περσινούς σεισμούς και θυμίζει τριτοκοσμική χώρα.

Στη χτεσινή συγκέντρωση οι δικαστές ζήτησαν αλλαγές στο συνταξιοδοτικό τους, καθώς το ύψος των συντάξεων των δικαστών σήμερα ανέρχεται μόνο στο 43% των εν ενεργεία αποδοχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ