Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Προκλητικά υπέρ της εκποίησης η κυβέρνηση

Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων χτες  που απαίτησαν την απομάκρυνση των διορισμένων γι'  αυτό το σκοπό συμβούλων στην εταιρία

Την ίδια στιγμή που εντείνονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις εκκαθάρισης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», ενόψει του ξεπουλήματος, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής φέρεται να δηλώνει προκλητικά ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στα σχέδιά της και δεν πρόκειται να υποχωρήσει!

Χτες το πρωί στελέχη της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), των πρωτοβάθμιων σωματείων και πολλοί εργαζόμενοι, προχώρησαν σε δυναμική παρέμβαση στα γραφεία της διοίκησης της εταιρίας στη Λεωφ. Συγγρού, αξιώνοντας την απομάκρυνση των συμβούλων που προσέλαβε η κυβέρνηση, δήθεν για να «εξυγιάνουν» τα οικονομικά του εθνικού αερομεταφορέα. Οι εργαζόμενοι στην ΟΑ θεωρούν ότι και με τον πρόσφατο διορισμό του πρώην στελέχους της «Πράις γουοτερχάουζ» στη θέση του γενικού διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών και προμηθειών της εταιρίας, η κυβέρνηση προετοιμάζει την εκκαθάριση και εκποίηση του εθνικού αερομεταφορέα. Κυρίαρχο αίτημα των εργαζομένων είναι να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις εκκαθάρισης της εταιρίας και να αρχίσει άμεσα ουσιαστικός διάλογος για τη σωτηρία του εθνικού αερομεταφορέα και τη διασφάλιση των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής χαρακτήριζε την παρέμβαση των εργαζομένων «παράνομη και ανεύθυνη», έκανε λόγο για «καταδικαστέες ενέργειες» που παρεμβάλλουν προσκόμματα στην προσπάθεια εξεύρεσης αγοραστών της ΟΑ και διαμήνυε προκλητικά ότι αν οι εργαζόμενοι θέλουν σύγκρουση, θα την έχουν! Τέλος, εγγράφως προέτρεπε τη διοίκηση της ΟΑ να εγκαταλείψει τα γραφεία, ώστε για όποια προβλήματα τυχόν παρατηρηθούν, να ευθύνονται οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι!

Η ηγεσία της ΟΣΠΑ, παρά την κινητοποίηση και την αγωνιστική διάθεση που έδειξαν οι εργαζόμενοι, ουσιαστικά επιδίωξε την εκτόνωση της κατάστασης και μια «ήρεμη» συνάντηση με τη διοίκηση της ΟΑ. Στη συνάντηση αυτή, που συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες βράδυ, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ζήτησαν τη συγκρότηση επιτροπής ΟΑ - ΟΣΠΑ, με αντικείμενο την εκπόνηση ενός σχεδίου για τη σωτηρία της ΟΑ, το οποίο θα υποβληθεί για έγκριση στη Βουλή.

Ο Στ. Μανούσος, στέλεχος της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ) χαρακτηρίζει απαράδεκτες και προκλητικές τις παρεμβάσεις Βερελή, επισημαίνοντας ότι συμπεριφέρεται σαν ιδιοκτήτης σε μια επιχείρηση που έχει χτιστεί με τον ιδρώτα των εργαζομένων. Τονίζει ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δε θα γίνουν ανεκτές από τους εργαζόμενους και προσθέτει ότι ο κ.υπουργός θα έχει την τύχη των προκατόχων του. Παράλληλα, προειδοποιεί και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΣΠΑ, όπως και τυχόν συνοδοιπόρους της, ότι η ΕΣΚ θα σταθεί εμπόδιο στα όποια σενάρια συναίνεσης και αν εκδηλωθούν μέσα από προτάσεις διαλόγου με τη διοίκηση και την κυβέρνηση, που θα έχουν σαν αντικείμενο τη δήθεν διασφάλιση των θέσεων εργασίας. «Το μέτωπο που πρέπει να ανοίξει στην ΟΑ, τονίζει ο Στ. Μανούσος, είναι ένα: Η παραμονή της εταιρίας με το σύνολο των δραστηριοτήτων της στο κράτος, η επαναφορά των εργασιακών σχέσεων στο προ του ν.2602/98 καθεστώς, η άμεση μονιμοποίηση όλου του προσωπικού που καλύπτει πάγιες και σε ετήσια βάση ανάγκες, ώστε να αποκατασταθεί η εργασιακή υπόσταση του προσωπικού. Με ευθύνη τους κράτους να γίνει η μεταφορά του ομίλου εταιριών της ΟΑ στο νέο αεροδρόμιο Σπάτων και τέλος να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του εθνικού αερομεταφορέα, που στόχο θα έχει τη φτηνή, καλή και ασφαλή μεταφορά του Ελληνα πολίτη και όχι το υπερκέρδος των μονοπωλίων, που εποφθαλμιούν την ΟΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ