Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εμπαίζουν τους απόμαχους της θάλασσας

Φτάνει το τέλος του 2000, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων του ΝΑΤ όχι μόνο δεν «είδαν» ακόμα δεκάρα τσακιστή, από την αναπροσαρμογή των συντάξεών τους στο 60% του μισθού των εν ενεργεία ναυτεργατών, αλλά, όπως φαίνεται, ούτε πρόκειται να τη δουν. Ο νέος πρόεδρος της διοίκησης του ΝΑΤ Γ.Καψής αρνήθηκε να εγκρίνει, προφανώς με άνωθεν εντολή, τροπολογία που συνέταξαν οι ίδιες οι υπηρεσίες του Ταμείου, για να τροποποιηθεί το άρθρο 32 του ν. 2768/1999. Πρόκειται για το νόμο του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη με τον οποίο αναπροσαρμόστηκαν οι συντάξεις στο 55%.

Η αναπροσαρμογή στο 60% αποτέλεσε προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και προσωπική δέσμευση του Χρ. Παπουτσή μόλις κάθισε στην καρέκλα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «οι συντάξεις δε θα διολισθήσουν κάτω από το 60% του μισθού». Ωστόσο από τους 65.000 συνταξιούχους του ΝΑΤ, σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου, μόνο οι συντάξεις των 13.862 έχουν αναπροσαρμοστεί στο 60% του μισθού. Για να καταβληθεί η αναπροσαρμογή και στους υπόλοιπους 51.138 συνταξιούχους, οι υπηρεσίες του ΝΑΤ σύνταξαν τροπολογία προκειμένου να αποκατασταθούν, όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, κάποιες «αδικίες» στον εν λόγω νόμο.

Οι «αδικίες» αυτές θέτουν εκτός αναπροσαρμογής 23.000 συνταξιούχους, επειδή δε διαθέτουν πιστοποιητικό ναυτικής ικανότητας ή ειδικότητας (όπως απαιτείται πλέον για τους εν ενεργεία ναυτεργάτες), όταν το ίδιο το ναυτικό φυλλάδιο και η υπηρεσία που είναι καταγραμμένη αποτελεί το θεμελιώδες αποδεικτικό στοιχείο ναυτικής υπηρεσίας και ειδικότητας! Για παράδειγμα, συνταξιούχος ο οποίος μπαρκάριζε ως ναύτης, τώρα πρέπει να αποκτήσει πιστοποιητικό ή πτυχίο... ναύτη για να θεωρηθεί ότι κατείχε πράγματι αυτή την ειδικότητα, ώστε να του καταβληθεί η σύνταξη αναπροσαρμοσμένη στο 60% του μισθού του ναύτη, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας! Ομως τέτοιο πτυχίο ή πιστοποιητικό δεν το απαιτούσε ούτε η ελληνική ούτε η διεθνής νομοθεσία όταν αυτοί οι άνθρωποι «βγήκαν» στη σύνταξη!

Ακόμα όσον αφορά τους υπόλοιπους περίπου 28.000 συνταξιούχους, πρόκειται για ειδικότητες μαγείρων, θαλαμηπόλων και άλλων, για τις οποίες οι υπηρεσίες του ΝΑΤ λόγω του νόμου «κωλύονται» να ελέγξουν τους φακέλους τους, επειδή πρόκειται για ναυτεργάτες που ενώ ανήκαν σε κατώτερη συνταξιοδοτική κλάση, κατέβαλαν υπέρογκες εισφορές για να ενταχθούν στην ανώτερη (δηλαδή ένας γ` μάγειρας, προκειμένου να πάρει σύνταξη α` μάγειρα κατέβαλε εισφορές α` μάγειρα).

Η ΠΕΜΕΝ, με επιστολή της προς την ΠΝΟ, χαρακτηρίζει την όλη υπόθεση ως εμπαιγμό σε βάρος των συνταξιούχων από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Αναφέρει ότι πάγιο αίτημα του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι ο καθορισμός των συντάξεων στο 80% του μισθού. Απαιτεί να συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή για να αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ