Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Μπαλώματα» στην Πρόνοια

Την Παρασκευή 20 Οκτώβρη 2000 πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, ενημερωτική συνάντηση ενόψει της έναρξης των διαδικασιών για την πιστοποίηση Προνοιακών φορέων ως Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) για τη Συνεχιζόμενη Κατάρτιση.

Διανεμήθηκε το ήδη διαθέσιμο υλικό που αφορούσε το σύστημα διαχείρισης και τη δημιουργία Μητρώου Εκπαιδευτών για τη Συνεχιζόμενη Κατάρτιση.

Η παρουσίαση των παραπάνω θεμάτων έγινε από στελέχη της ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης) που είναι μια εταιρία που έχει συσταθεί από το υπουργείο Υγείας για την αξιοποίηση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρουσία της γενικής διευθύντριας Πρόνοιας.

Συμμετείχαν γύρω στους 50 εκπροσώπους διαφόρων φορέων πρόνοιας από όλη την Ελλάδα και στελέχη του υπουργείου. Από τη συζήτηση που έγινε και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε, φάνηκε ότι και αυτή τη φορά τα προγράμματα λειτουργούν ως μπαλώματα για την ανεργία και δεν υπάγονται σε έναν ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της Πρόνοιας στη χώρα μας.

Ιδιαίτερα από τις τοποθετήσεις φορέων που έχουν εμπειρία από την υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων στα πλαίσια του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, όπως η ΕΛΕΠΑΑΠ και ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας (ΕΟΠ), αλλά και τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων διαφόρων φορέων του Δημοσίου (πχ Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων - ΕΙΑΑ, Εθνικός Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας- ΕΚΟΦ κ.ά.) «αποκαλύφθηκε» ότι:

- Δεν υπάρχει κανένας Εθνικός Σχεδιασμός για το χώρο της Πρόνοιας, που να συνδέεται με την αξιοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

- Κυριαρχεί στους κύκλους του υπουργείου μια περισσότερο «λογιστική» λογική, που συνίσταται κυρίως στην ανάγκη απορρόφησης των κονδυλίων, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους στόχους που εξυπηρετούνται.

- Ευνοούνται σαφώς οι ιδιώτες εναντίον των φορέων που είναι ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αφού οι φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, με ευθύνη της πολιτείας, είναι εγκλωβισμένοι στις κυβερνητικές δεσμεύσεις για μείωση του προσωπικού, περιορισμό των δαπανών κ.ά. Ετσι προκηρύσσονται προγράμματα χωρίς να έχουν λυθεί θέματα, όπως πχ η δυνατότητα νέων προσλήψεων, η υπερωριακή αμοιβή υπαλλήλων που θα πάρουν μέρος σε αυτά κ.ο.κ. Κάτι ανάλογο ισχύει και στο θέμα της αποκλειστικής χρήσης των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ως ΚΕΚ, αφού οι παραπάνω φορείς δεν έχουν την άνεση να νοικιάσουν άλλους χώρους, ούτε την πολυτέλεια να διαθέσουν μέρος των ανεπαρκών -συνήθως- υποδομών τους για αυτά τα προγράμματα, ενώ οι ιδιώτες έχουν σαφώς μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών.

- Δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για να έχουν κάπου αντίκρισμα στην αγορά εργασίας οι βεβαιώσεις που λαμβάνουν όσοι παρακολουθούν τέτοια προγράμματα.

Και απ' αυτή τη συνάντηση έγινε ακόμα πιο καθαρό ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, στα πλαίσια των γνωστών κυβερνητικών θέσεων και δεσμεύσεων, εξακολουθεί να μην έχει χαράξει πολιτική στον τομέα της Πρόνοιας -για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, την τρίτη ηλικία για άλλες κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής και να λειτουργεί κυρίως ως διαχειριστής και προωθητής ευρωπαϊκών προγραμμάτων που τα παρουσιάζει παραπλανώντας - από ό,τι φάνηκε, όχι πια αποτελεσματικά - ως πανάκεια για τη λύση όλων των προβλημάτων, αποποιούμενο έτσι των δικών του βαθύτατα πολιτικών ευθυνών.


Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ