ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αναβρασμός στους υγειονομικούς μπροστά στην πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη

Σήμερα η σύσκεψη σωματείων και η «υποδοχή» στην κυβέρνηση στο ΨΝΑ

Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2024

Εικόνες ντροπής στο ΨΝΑ, με ταβάνια να στάζουν υγρά και ούρα πάνω σε μηχανήματα
Αναβρασμός επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με τους υγειονομικούς και τα σωματεία τους στα νοσοκομεία να δίνουν καθημερινά τη μάχη για τα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική της εμπορευματοποίησης.

Με το βλέμμα στραμμένο στην πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη, στο επίκεντρο μπαίνουν οι διεκδικήσεις για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς και μονιμοποίηση του προσωπικού με «ελαστικές» σχέσεις απασχόλησης, το οποίο αποτελεί πάνω από το 30% του συνόλου των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, καθημερινές είναι οι αγωνιστικές δράσεις μέσα στα νοσοκομεία από τα σωματεία, που στριμώχνουν την κυβέρνηση αποκαλύπτοντας στον λαό τις τραγικές επιπτώσεις της πολιτικής της.

Συγκέντρωση και κινητοποίηση σήμερα στο ΨΝΑ Δαφνί

Η σκυτάλη σήμερα περνάει στο ΨΝΑ Δαφνί, όπου οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα της «ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», με τον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου να καλεί στη 1 μ.μ. σε σύσκεψη σωματείων, Ομοσπονδιών και φορέων (στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων). Παράλληλα ετοιμάζει και αγωνιστική υποδοχή, στις 6 μ.μ., της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας και δωρεάν Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.

Υπενθυμίζεται ότι η «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» προβλέπει το κλείσιμο των 2 από τα 3 εναπομείναντα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία (ΨΝΑ και ΨΝΘ) της χώρας και καταργεί όλους τους εγκεκριμένους φορείς θεραπείας και απεξάρτησης.

Ο Ενιαίος Σύλλογος καταγγέλλει τα σχέδια της κυβέρνησης, «το ΨΝΑ Δαφνί από τη στιγμή της κατάργησής του ως οργανισμού και της μετατροπής του σε αποκεντρωμένη μονάδα στην ΥΠΕ, να γίνει ένα μεγάλο άσυλο, να καταργηθούν τα ΤΕΠ και να δέχεται να νοσηλεύει ασθενείς που θα γνωματεύονται από τις ψυχιατρικές κλινικές που ανήκαν στα γενικά νοσοκομεία, που θα εφημερεύουν καθημερινά.

Τα "στεγνά" προγράμματα απεξάρτησης χάνουν την αυτοτέλειά τους και εντάσσονται σε έναν οργανισμό που στόχος θα είναι η μείωση της βλάβης και η ενίσχυση ενός λειτουργικού χρήστη. Κλείνουν τον ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ, τον ΙΑΝΟ, τον ΔΙΑΠΛΟΥ, προγράμματα με δεκαετίες εμπειρίας και προσφοράς, ενώ τα Κέντρα Πρόληψης κινδυνεύουν να αφανιστούν μετά το 2027», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, ξεκαθαρίζοντας: «Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί!».

Παρ' όλα αυτά σήμερα η κυβέρνηση και η διορισμένη διοίκηση του νοσοκομείου στήνουν φιέστα για τα «100 χρόνια λειτουργίας του ΨΝΑ».

Διαρροή ούρων και υγρών στο Μικροβιολογικό!

Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε οι ντροπιαστικές εικόνες που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας από το συγκεκριμένο νοσοκομείο, με το Μικροβιολογικό τμήμα να ...«βρέχεται» από νερά αποχέτευσης λόγω διαρροής στον πάνω όροφο!

«Το βαρέλι της ντροπής δεν έχει πάτο! Παρά τις φιέστες που ετοιμάζουν μπροστά στα 100 χρόνια λειτουργίας του ΨΝΑ - Δαφνί και δύο μήνες πριν κλείσουν το μεγαλύτερο Ειδικό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο των Βαλκανίων και το μετατρέψουν σε ακόμα μία αποθήκη ψυχών, η κατάντια και η απαξίωση τόσο των εργαζομένων αλλά και των ασθενών μας δεν έχουν τέλος», καταγγέλλει ο Ενιαίος Σύλλογος, και υπογραμμίζει για το γεγονός:

«Την ίδια ώρα που για τα μάτια του κόσμου δίνονται χρήματα από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης στις "ανακαινίσεις" τμημάτων για να βαφτούν οι τοίχοι, μακριά και πέρα από τις ανάγκες ασθενών και εργαζομένων, στο Μικροβιολογικό τμήμα τρέχουν από το ταβάνι, που συνδέεται με την τουαλέτα της Παθολογικής κλινικής, ούρα και νερά πάνω στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και στον αναλυτή της, ενώ πρόσφατα έτρεξαν ούρα τα οποία βραχυκύκλωσαν τον αναλυτή και έκαψαν τη μονάδα του.

Προφανώς το υπουργείο Εμπορίας της Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχουν καν σκεφτεί τις μολυσματικές ανθυγιεινές συνθήκες που επιδρούν αρνητικά τόσο στις υποδομές των μηχανημάτων και στις τρέχουσες εξετάσεις των ασθενών, όσο και στους ίδιους τους εργαζόμενους!», καταγγέλλει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πριν ενάμιση χρόνο έκοψαν κορδέλα, όμως τα ράντζα ακόμα «πλημμυρίζουν» τους διαδρόμους (2024-09-17 00:00:00.0)
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου... (2014-03-16 00:00:00.0)
Φωνή αντίστασης στην εμπορευματοποίηση (2003-06-06 00:00:00.0)
Στα πρόθυρα της ματαίωσης (2000-07-12 00:00:00.0)
Αδιέξοδο και καθήλωση (2000-05-26 00:00:00.0)
Διαφήμιση αντί μεταρρύθμισης (2000-03-08 00:00:00.0)