Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ
Διαφήμιση αντί μεταρρύθμισης

Τη συρρίκνωση της φροντίδας που θα παρέχει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) και την παράλληλη δημιουργία μικρών διάσπαρτων ασύλων, ανακοίνωσε ουσιαστικά η πρόεδρος του ΔΣ του ΨΝΑ Κατερίνα Αποστόλου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στην οποία επιχείρησε να διαφημίσει το ανύπαρκτο έργο για την αποασυλοποίηση των 1.050 χρόνιων ψυχασθενών του ψυχιατρείου.

Η Κ. Αποστόλου είπε ότι στόχος είναι μέχρι το 2006 να έχουν αποϊδρυματοποιηθεί οι χρόνιοι ασθενείς και το Δαφνί να λειτουργεί ως δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, δυναμικότητας 500 περίπου κλινών για νοσηλεία αμιγώς ψυχιατρικών ασθενών από συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Οι ασθενείς θα παραμένουν στο ψυχιατρείο για νοσηλεία 30 - 40 ημέρες. Κάτι που με δεδομένη την έλλειψη δικτύου παροχής υπηρεσιών ψυχιατρικής φροντίδας, αφήνει ξεκρέμαστους χιλιάδες ψυχασθενείς, καθώς η νοσηλεία 30 ημερών δε λύνει το ψυχοκοινωνικό πρόβλημα των ψυχικά ασθενών οι οποίοι χρειάζονται εφ' όρου ζωής υποστήριξη.

Στη συνέχεια η Κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στα προγράμματα αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς» και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υγεία - Πρόνοια» και ανέφερε ότι στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών έχουν ξεκινήσει δράσεις για 300 περίπου ασθενείς. Στην πραγματικότητα τα κοινοτικά προγράμματα προέβλεπαν την εξεύρεση 12 ξενώνων μέχρι τον Οκτώβρη του 1999. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί πέντε ξενώνες με πρωτοβουλία των εργαζομένων του ΨΝΑ, οι 200 λειτουργοί της ψυχικής υγείας που έχουν προσληφθεί για τα προγράμματα αυτά είναι ανενεργοί καθώς δεν έχουν δημιουργηθεί οι δομές για τις οποίες προσελήφθησαν, ενώ εκφράζονται και φόβοι για το μέλλον των εξωνοσοκομειακών αυτών δομών όταν σταματήσει η κοινοτική χρηματοδότηση.

Κατά τα άλλα, πέντε μήνες μετά το σεισμό του Σεπτέμβρη, 811 ψυχασθενείς μένουν στοιβαγμένοι στα εναπομείναντα κτίρια του ΨΝΑ, ενώ 232 ασθενείς μένουν σε δύο καγκελοφραγμένα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας («Ριζολί», «Κρυστάλ») τα οποία είναι νοικιασμένα για τρία χρόνια και σε έναν ξενώνα στο Πικέρμι. Πενήντα περίπου ασθενείς έχουν μεταφερθεί στην Πέτρα Ολύμπου και στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Τρίπολης, όπου και νοσηλεύονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.

Το ΨΝΑ εξακολουθεί να μη συμμετέχει στην ψυχιατρική εφημερία του Λεκανοπεδίου με αποτέλεσμα όλο το βάρος της ψυχιατρικής περίθαλψης του Λεκανοπεδίου να πέφτει στο «Δρομοκαΐτειο», το οποίο αδυνατεί να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά. Στην ερώτηση για το πότε θα ξαναμπεί σε εφημερία το ΨΝΑ, η Κ. Αποστόλου είπε ότι το ζήτημα συζητιέται από τους επιστήμονες του νοσοκομείου και πως το ΨΝΑ θα ξαναμπεί στην ψυχιατρική εφημερία μετά την επισκευή των κτιρίων του και την εγκατάσταση στο χώρο προκατασκευασμένων κτιρίων.

Τέλος, το μοναδικό στην Ελλάδα τμήμα ψυχολογικής απεξάρτησης αλκοολικών χωρίς υποκατάστατα που λειτουργούσε στο ΨΝΑ, εξακολουθεί να συστεγάζεται με τα βιολογικού τύπου προγράμματα θεραπείας του αλκοολισμού, με αποτέλεσμα να έχουν καταργηθεί στην πράξη και τα δύο προγράμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ