Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΕΝΑΕ
«Μοναδική» λύση ο ... διάλογος

Οριστικά πίσω στις κινητοποιήσεις, που είχαν εξαγγείλει πριν τρεις βδομάδες έκαναν χτες οι Νομάρχες της χώρας, δηλώνοντας ικανοποιημένοι από τη δέσμευση του πρωθυπουργού... πως μετά τις εκλογές θα ξεκινήσει διάλογος για τις αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), η αφαίρεση των οποίων ήταν το επίμαχο ζήτημα διεκδίκησης.

Τη.. δέσμευση έλαβε χτες αντιπροσωπεία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), από τον Κ. Σημίτη και την υπουργό Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, σε μια συνάντηση χωρίς περιεχόμενο, αφού οι αρμοδιότητες σε θέματα εκπαίδευσης είχαν ήδη αφαιρεθεί από τις Νομαρχίες, ενώ η αντίστοιχη της έκδοσης διαβατηρίων ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως θα μεταφερθεί στην Ελληνική Αστυνομία (λόγω αμερικανικών απαιτήσεων). Οι διατήρηση των παραπάνω αρμοδιοτήτων ήταν και τα κύρια αιτήματα της ΕΝΑΕ.

Παρότι δεν ικανοποιήθηκε καν αυτό το περιορισμένο διεκδικητικό πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της ΕΝΑΕ που συνεδρίασε αμέσως μετά, αποφάσισε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις που ποτέ δεν άρχισε, δηλώνοντας ικανοποιημένο από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα του για συνάντηση και μόνον... Κυρίαρχο ρόλο στην κατεύθυνση αυτή έπαιξαν οι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ νομάρχες, οι οποίοι ήδη από το προηγούμενο διάστημα είχαν ταχθεί κατά των κινητοποιήσεων,... λόγω κοινής γνώμης. Οι λιγοστές φωνές που έλεγαν πως ο Κ. Σημίτης δέχτηκε να τους δεχτεί, εξαιτίας των εκλογών, δεν είχαν πρακτικό αντίκρισμα. Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός δέχτηκε να συναντήσει την ΕΝΑΕ τώρα, 15 μήνες από σχετικό αίτημά της...

Κατά τα άλλα, η υπουργός Εσωτερικών προσπέρασε χθες κάποια οικονομικά ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Θ. Κατριβάνος - όπως η απόδοση στη ΝΑ του 1% επί του ΦΠΑ και η οικονομική ανέχεια του θεσμού, αφού οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι δεν αρκούν καν για να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες. Το μόνο που δεσμεύτηκε είναι πως κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος θα κατοχυρωθεί συνταγματικά και η ΝΑ.

Οι νομάρχες έφυγαν από του Μαξίμου με προεκλογικές δεσμεύσεις για διάλογο χωρίς αντίκρισμα και επαναβεβαίωσαν την απροθυμία τους να συγκρουστούν με την κυβερνητική πολιτική που τους καταδικάζει σε «απλούς ταχυδρόμους της κεντρικής διοίκησης» - όπως παραδέχτηκε και ο Θ. Κατριβάνος. Φαίνεται όμως πως η παραδοχή από την πράξη απέχει πολύ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ