Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΣΕΕ
Για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις

Συγκεκριμένες διεκδικήσεις από τη Γραμματεία Γυναικών.  Την ίδια ώρα, η κυβερνητική πολιτική προβάλλεται στη Διακήρυξη της ...ΓΣΕΕ

Προκαλεί τη νοημοσύνη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

«Ονειρευόμαστε και θέλουμε έναν κόσμο δίκαιο χωρίς διακρίσεις, που το μέλλον ν' ανήκει στο κόσμο της δουλιάς, με ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών». Τα παραπάνω, επισημάνθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Γραμματείας Γυναικών της ΓΣΕΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Σήμερα άλλωστε, κλιμάκια της Γραμματείας θα πραγματοποιήσουν περιοδείες σε χώρους δουλιάς, προκειμένου να μιλήσουν με τις γυναίκες για τα προβλήματά τους.

Η Ζωή Σώκου, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της Γραμματείας Γυναικών, παρουσίασε τις θέσεις της γραμματείας , για την κατάσταση των γυναικών στην εργασία, στην ανεργία, στην κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια, στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην εργασία,όλων των μορφών δεν ξεπερνά το 40%. Το 60% των ανέργων είναι γυναίκες και το 74% αυτών είναι μακράς διάρκειας. Επίσης, το 90%,απασχολούνται στις ευέλικτες, άτυπες και ελαστικές μορφές απασχόλησης.Οι αμοιβές των γυναικών είναι στο 70%έναντι των αντρών, καθώς απασχολούνται σε κλάδους με χαμηλές αμοιβές και δικαιώματα . Ακόμα, οι ατομικές συμβάσεις είναι καθεστώς στις νέες προσλήψεις γυναικών, με όρους που παραβιάζουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας .

Στον τομέα των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και στον τομέα της πρόνοιας, τονίστηκε, ότι αν γίνουν οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές, οι γυναίκες και κυρίως αυτές που εργάζονται με μερική απασχόληση και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου «δε θα πάρουν σύνταξη ποτέ...». Επίσης, η μείωση από τις κυβερνήσεις των κονδυλίων για την Πρόνοια μεταφέρουν, όπως τονίστηκε, τις ευθύνες στις πλάτες των γυναικών.

Ανάμεσα στα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, σύμφωνα με τη Γραμματεία Γυναικών της ΓΣΕΕ, είναι: Θέσπιση ειδικών κινήτρων για τις γυναίκες, ώστε να απασχοληθούν σε τομείς της σύγχρονης παραγωγής. Γενικευμένο 35ωρο - 5νθήμερο - 7ωρο με αύξηση αποδοχών. Συνταξιοδότηση των γυναικών στα 50 και 55. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας γυναικών σε βιοτεχνία και βιομηχανία. Μέτρα για τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και στα συνδικάτα. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων όσοι δεν τεκμηριώνουν δικαίωμα και συνταξιοδότηση ίση με 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη. Οχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Η διακήρυξη της Συνομοσπονδίας

Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος , που αναφέρθηκε στην Διακήρυξη της ΓΣΕΕ, για τη σημερινή ημέρα. Η διακήρυξη, ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με τις προτάσεις της Γραμματείας Γυναικών, καθώς μετά τις διαπιστώσεις για την κατάσταση των γυναικών, έρχεται να υπερασπιστεί το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης» για την απασχόληση, τονίζοντας ότι αυτό «δίνει διέξοδο στην κατεύθυνση πρόληψης και υποστήριξης μέσα από μια προοπτική ανάπτυξης»! Τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι όχι μόνο καταργεί τη σταθερή εργασία, αλλά στέλνει χιλιάδες γυναίκες στη μερική απασχόληση και στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης, η ΓΣΕΕ στη διακήρυξή της σημειώνει ότι η 8η Μάρτη είναι «επέτειος προβληματισμού και απολογισμού»...

Παγκόσμια ημέρα των...«θα»

Την ικανοποίησή του για το ότι η γυναίκα «παίρνει τη θέση που της αρμόζει στην κοινωνία», εξέφρασε στο σχετικό μήνυμά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος δεν ανέφερε ότι μια από τις αιτίες αύξησης της ανεργίας είναι ότι περισσότερες γυναίκες ζητούν δουλιά, όπως είχε πει παλαιότερα. Ο υπουργός δεν είπε επίσης κουβέντα για την τεράστια ανεργία που βιώνουν οι γυναίκες και περιορίστηκε να εξυψώσει την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, αναφερόμενος στα διάφορα προγράμματα κατάρτισης, απασχόλησης και... επιχειρηματικότητας. Πρόσθεσε ότι...«τα επόμενα χρόνια» θα διατεθούν για τις γυναίκες 290 δισ. δραχμές, καθώς είναι και προεκλογική περίοδος. Πρωτοποριακός ο... υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας πρότεινε να καθιερωθεί η 8η Μάρτη ως μέρα απολογισμού του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ