Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
«Αλμυρό» με τα όλα του...

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών και οδηγίες από την Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας

Μπορεί η κυβέρνηση να θριαμβολογεί για τους δείκτες της Στατιστικής, οι τιμές όμως ακόμα και στα βασικά είδη διατροφής τραβούν σταθερά την ανηφόρα
Μπορεί η κυβέρνηση να θριαμβολογεί για τους δείκτες της Στατιστικής, οι τιμές όμως ακόμα και στα βασικά είδη διατροφής τραβούν σταθερά την ανηφόρα
Καθόλου «λιτό» δε θα είναι σε ό,τι αφορά το κόστος του το σαρακοστιανό τραπέζι των νηστίσιμων, αφού τα παραδοσιακά είδη, που το αποτελούν, πωλούνται φέτος μέχρι και 35% ακριβότερα από πέρσι τέτοιον καιρό. Σύμφωνα με τις τιμές που κατέγραψε η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας, τα καλαμάρια , νηστίσιμα μεν πολυτελείας δε ως προς την τιμή, πωλούνται φέτος προς 3.650-3.800 δρχ. το κιλό, ενώ πέρσι πωλούνταν στις 2.900-3.050 δρχ. Ενα μεσαίο χταπόδι πωλείται στις 2.980-3.000, ενώ οι σουπιές στις 1.500-2.200 δρχ. το κιλό. Οι γαρίδες πωλούνται στις 1.450-1.680 δρχ. το κιλό, αρκετά ακριβότερα από πέρσι, όταν οι αντίστοιχες τιμές ήταν 1.200-1.400 δρχ. το κιλό, οι καραβίδες πωλούνται προς 3.150-3.200 δρχ. το κιλό. Τα κυδώνια προς 2.700-3.200 δρχ., ενώ πέρσι τα έβρισκε κανείς στις 2.000-2.500 δρχ. Ο απαραίτητος στο τραπέζι της Σαρακοστής ταραμάς , ο κόκκινος πωλείται στις 1.340-1.650 δρχ. το κιλό και οι πίκλες προς 199-415 δρχ., ενώ το γλύκισμα της ημέρας, ο χαλβάς , κοστίζει 980-1.838 δρχ. το κιλό.

Χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις σε σχέση με πέρσι εμφανίζονται οι τιμές των οπωροκηπευτικών, όπως τις κατέγραψε η Ενωση Καταναλωτών, σύμφωνα με τις οποίες τα μαρούλια πωλούνται στις 220-285 δρχ. το ένα, οι ντομάτες στις 399 δρχ. το κιλό, τα φρέσκα κρεμμύδια στις 448-550 δρχ. και οι πιπεριές 490 δρχ. το κιλό.

Την προσοχή των καταναλωτών κατά την αγορά οστρακοειδών και κεφαλόποδων, που εύκολα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία, συνιστά η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας. Μεταξύ άλλων συνιστά όταν κανείς αγοράζει μύδια, στρείδια, αχιβάδες, κυδώνια κλπ. να προσέχει να πωλούνται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά. Το όστρακο να είναι κλειστό με τη σάρκα καλά προσκολλημένη, το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο. Η φρεσκάδα τους μπορεί να ελεγχθεί εάν αντιδράσουν άμεσα σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα με καρφίτσα. Οσο για τα χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, πρέπει κανείς να ελέγχει ώστε η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή, να έχουν μάτια γυαλιστερά, τα πλοκάμια και οι βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα, η σάρκα να είναι συμπαγής γυαλιστερή. Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα είναι το ροζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.

Τέλος, προσοχή χρειάζεται στις κονσέρβες, στη συσκευασία των οποίων πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και στις παστεριωμένες και η ημερομηνία λήξης, τα συστατικά που περιέχει, το βάρος και η επωνυμία του παρασκευαστή και δεν πρέπει να είναι διογκωμένες, παραμορφωμένες ή σκουριασμένες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ