Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δώρο στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ένα κομμάτι του Ελαιώνα!

Τροπολογία - πρόκληση, με την οποία η κυβέρνηση «χαρίζει» σε έναν ιδιωτικό οργανισμό, το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) του Λ. Εφραίμογλου, μια μεγάλη έκταση στον Ελαιώνα - στα όρια των Δήμων Ταύρου και Ρέντη - για να δημιουργήσει ένα Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο, κατατέθηκε προχτές στο νομοσχέδιο για το Ολυμπιακό Χωριό. Με πρόσχημα τη διεξαγωγή της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και επικαλούμενη ...«λόγους δημόσιας ωφέλειας», η κυβέρνηση επιτρέπει την απαλλοτρίωση, υπέρ του Ιδρύματος, έκτασης, στην οποία στεγάζονται μεταφορικές εταιρίες, μικρές βιοτεχνίες επίπλων, ένα βυρσοδεψείο, ένα χυτήριο, ένα συνεργείο, υπαίθριες εγκαταστάσεις σκυροδέματος και ένα διώροφο κτίσμα, στο οποίο κατασκευάζονται ελαστικές ταινίες.

Η τροπολογία αναφέρει τα εξής: «Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων υπέρ και με δαπάνη του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για την κατασκευή κτισμάτων και εγκαταστάσεων προς δημόσια ωφέλεια, εντός της περιοχής της οριζόμενης δυτικά και νότια των σημερινών ορίων της ιδιοκτησίας του ΙΜΕ και μέχρι τις εγκεκριμένες οδούς Θέμιδος και Πολυκάρπου. Στην απαλλοτριούμενη έκταση θα διαμορφωθεί πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο, που θα προβάλλει την ιστορία και τα επιτεύγματα του Μείζονος Ελληνισμού και θα χρησιμοποιηθεί για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα».

Να σημειωθεί ότι σε ένα από τα προσχέδια του νόμου που συζητείται στη Βουλή, υπήρχε τέτοια πρόβλεψη. Η κυβέρνηση - προφανώς για να αποφύγει τη συζήτηση - αφαίρεσε το συγκεκριμένο άρθρο από το νομοσχέδιο που κατέθεσε και επανέφερε το θέμα την τελευταία στιγμή διά της μεθόδου της ...τροπολογίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης εξέφρασε την αντίθεσή του στο περιεχόμενο της τροπολογίας, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή. Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία.

Τον περασμένο Οκτώβρη, με απόφασή του, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) είχε εισηγηθεί την τροποποίηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για τον Ελαιώνα, προκειμένου να μπορέσει το ΙΜΕ να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡΣΑ έκρινε (απόσπασμα πρακτικών συνεδρίασης 13.10.1999) ότι «η ανάληψη αξιοποίησης μέρους αυτών των εκτάσεων από την ιδιωτική πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη» και ότι «οι πολιτιστικές δραστηριότητες του ΙΜΕ είναι ήδη ευρέως καταξιωμένες».

  • Εντός 20 ημερών αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, σχετικά με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσαν έξι τεχνικές εταιρίες κατά του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Ολυμπιακό Χωριό. Οι συγκεκριμένες εταιρίες είχαν προεπιλεγεί στον πρώτο διαγωνισμό που ακυρώθηκε και τώρα ζητούν την ακύρωση του νέου διαγωνισμού.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρία για τις παρεμβάσεις στο Βοτανικό (2006-07-19 00:00:00.0)
Να αποτραπεί η οικοπεδοποίηση (2004-12-02 00:00:00.0)
Το σχέδιο τσιμεντοποίησης (2003-11-22 00:00:00.0)
Ανοιχτά σημαντικά θέματα (2000-10-18 00:00:00.0)
Το «κόστος» της Ολυμπιάδας (2000-05-18 00:00:00.0)
Εικονική "πραγματικότητα" (1999-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ