ΗΠΑ
Νέα στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ με ανάπτυξη του συστήματος THAAD και στρατιωτικών

Εντείνονται οι προετοιμασίες Ισραήλ - ΗΠΑ για επίθεση στο Ιράν

Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024

U.S. Air Force

Σε νέα στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ προχωρούν οι ΗΠΑ, την ίδια ώρα που το κράτος - δολοφόνος εντείνει τις επιθέσεις του σε όλα τα μέτωπα στη Μέση Ανατολή, ανακοινώνοντας ότι την αποστολή του προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, μαζί με περίπου 100 Αμερικανούς στρατιωτικούς που θα το χειρίζονται.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου υπενθύμισε ότι το σύστημα THAAD είχε αναπτυχθεί ξανά στο Ισραήλ το 2019 στο πλαίσιο αμερικανο-ισραηλινής στρατιωτικής άσκησης.

Σύμφωνα με το NBC News, που επικαλείται ισραηλινό αξιωματούχο, η απόφαση για την εσπευσμένη αποστολή του THAAD στο Ισραήλ συνδέεται με τα σοβαρά κενά που παρουσίασε το σύστημα ισραηλινής αεράμυνας Iron Dome (Σιδερένιος Θόλους) κατά την ιρανική πυραυλική επίθεση την 1η Οκτωβρίου, και με την ανησυχία ότι μετά την προετοιμαζόμενη επίθεση στο Ιράν, η νέα ιρανική απάντηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Η εξέλιξη συμπληρώνει την ανάπτυξη ενισχυμένων αμερικανικών δυνάμεων, περίπου 40.000 στρατιωτών, στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και την αρμάδα του να παραμένει επί μήνες στην περιοχή, αναμένοντας το επόμενο βήμα κλιμάκωσης του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν.

Προχθές βράδυ εξάλλου πραγματοποιήθηκε νέα τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Γ. Γκάλαντ και των ΗΠΑ, Λ. Οστιν.

Καθώς εντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες του Ισραήλ, σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ, για επίθεση στο Ιράν, η ισραηλινή ηγεσία έχει όλα τα σενάρια ανοικτά, ακόμη και για χτυπήματα σε πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, παρότι η Ουάσινγκτον συνυπολογίζει τις συνέπειες τέτοιων χτυπημάτων σε παραδοσιακούς «συμμάχους» της στην περιοχή, όπως οι πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου.

Χτες βράδυ, μετά τη συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου φέρεται πως ενέκρινε τα σχέδια επίθεσης κατά του Ιράν. Αργότερα χτες βράδυ μειώθηκε δραστικά η εναέρια κίνηση πάνω από το Ιράν, με τη χώρα να δείχνει να προετοιμάζεται για ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση.

Το Ιράν σταματά τις έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Απέναντι σε αυτές τις κινήσεις το Ιράν «αποκάλυψε» χτες πως εδώ και κάποιοι διάστημα είχαν αρχίσει έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Ομάν.

Τη δήλωση την έκανε χτες από το Σουλτανάτο του Ομάν ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, λέγοντας ωστόσο πως «επί του παρόντος, η διαδικασία της Μουσκάτ σταματά εξαιτίας της ειδικής κατάστασης στην περιοχή». Ο Αραγτσί πρόσθεσε πως «δεν βλέπουμε έδαφος για συνομιλίες μέχρι να ξεπεραστεί αυτή η κρίση».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε άμεσα αυτή τη δήλωση.

Την Κυριακή ο Ιρανός ΥΠΕΞ είχε σχολιάσει την απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν την αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ με το σύστημα THAAD τονίζοντας: «Οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ σε επίπεδα ρεκόρ. Θέτουν επίσης σε κίνδυνο τις ζωές στρατιωτών τους αναπτύσσοντάς τους στο Ισραήλ για να λειτουργήσουν τα συστήματα. Ενώ κάναμε τεράστιες προσπάθειες τις τελευταίες μέρες να περιορίσουμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή μας, λέω ξεκάθαρα, πως δεν έχουμε καμία κόκκινη γραμμή σε ότι αφορά την υπεράσπιση του λαού και των συμφερόντων μας».

Οι δηλώσεις του Αραγτσί έγιναν στο περιθώριο επίσκεψής του στο Ιράκ όπου συνάντησε τον Ιρακινό ομόλογό του, Φ. Χουσεϊν. Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ τόνισε πως η Βαγδάτη απαγορεύει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον ιρακινό εναέριο χώρο για μία πιθανή επίθεση κατά του Ιράν. Προειδοποίησε επίσης πως το ξέσπασμα ενός περιφερειακού πολέμου «δεν θα δημιουργήσει μόνον μία διεθνή κρίση αλλά και γόνιμο έδαφος για την επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν ζήτησε την Κυριακή από τον Ιρανό ομόλογό του Μ. Πεζεσκιάν να υποστηρίξει «μια γενική αποκλιμάκωση» στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας ζήτησε από την Τεχεράνη «να χρησιμοποιήσει την επιρροή της προς αυτή την κατεύθυνση σε αποσταθεροιητικούς παράγοντες που έχουν τη στήριξή της», τόνισε η γαλλική προεδρία. Το ιρανικό προεδρικό γραφείο, από την πλευρά του, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν πώς να εγγυηθούν μια «κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνονται οι ισραηλινές επιθέσεις σε Λίβανο και Συρία (2024-10-09 00:00:00.0)
«Ακλόνητη» στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ έναντι του Ιράν (2024-04-12 00:00:00.0)
«Προθέρμανση» ΗΠΑ, Ρωσίας, Ιράν για τα παζάρια στη Βιέννη (2021-10-07 00:00:00.0)
Επίσκεψη του διευθυντή της CIA (2021-08-11 00:00:00.0)
Επικίνδυνη όξυνση με νέα επίθεση σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις (2021-04-13 00:00:00.0)
Παζάρια Ισραήλ για «αμυντική συμφωνία» (2021-02-26 00:00:00.0)