Τρίτη 13 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ
Επικίνδυνη όξυνση με νέα επίθεση σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις

Επικίνδυνα οξύνεται για μία ακόμα φορά η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού, μετά τη νέα επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Νατάνζ, η οποία όπως όλα δείχνουν πραγματοποιήθηκε από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, την Κυριακή, μέρα άφιξης του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Λόιντ Οστιν, στο Ισραήλ για διήμερη επίσκεψη. Η επίθεση συμπίπτει επίσης με τις «έμμεσες» συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν που ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ που επικαλούνται αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, προηγμένη κυβερνοεπίθεση προκάλεσε «το κλείσιμο σημαντικού μέρους» των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Νατάνζ. Οι ίδιες πηγές ισχυρίστηκαν ότι μετά την επίθεση στις ιρανικές εγκαταστάσεις - τη δεύτερη μέσα σε 9 μήνες - οι εργασίες του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος θα καθυστερήσουν «για μήνες».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, παρουσία του επικεφαλής της «Μοσάντ» Γιόσι Κοέν, εμφανώς ικανοποιημένος δήλωνε με νόημα προχτές, μετά τη δημοσιοποίηση της επίθεσης, ότι «αν και είναι δύσκολο να πούμε τι πετύχαμε», το Ισραήλ «από πηγή αδυναμίας έγινε διεθνής δύναμη».

Ο Λ. Οστιν, που έφτασε στο Τελ Αβίβ τη μέρα της επίθεσης, επανέλαβε τη «δέσμευση της Αμερικής για ένα ισχυρό Ισραήλ», ενώ απέφυγε κάθε αναφορά στο Ιράν.

Αντίθετα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπ. Γκαντς, τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι «πλήρης εταίρος κατά απειλών εναντίον του Ισραήλ». Κατονόμασε το Ιράν ως «στρατηγική απειλή για τη διεθνή ασφάλεια σε όλη τη Μέση Ανατολή και για το Ισραήλ» και τόνισε: «Θα συνεργαστούμε στενά με τους Αμερικανούς συμμάχους μας για να εξασφαλίσουμε πως οποιαδήποτε νέα συμφωνία με το Ιράν θα εξασφαλίσει τα ζωτικά συμφέροντα του κόσμου, και των ΗΠΑ, θα εμποδίσει μία επικίνδυνη κούρσα όπλων στην περιοχή μας και θα προστατεύσει το κράτος του Ισραήλ».

Αργότερα χτες, σε δηλώσεις που έκανε κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, ο Μπ. Νετανιάχου τόνισε πως το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει ποτέ» στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και πως «Ισραήλ και ΗΠΑ συμφωνούν σε αυτό».

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου, αργά χτες το βράδυ επισημάνθηκε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν καμία εμπλοκή με οποιαδήποτε επίθεση στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό του Νατάνζ», ενώ απέφυγαν να σχολιάσουν «εικασίες για την αιτία του συμβάντος».

Το Ιράν θα πάρει εκδίκηση, λέει η Τεχεράνη

Η επίθεση στο Νατάνζ, που έγινε μερικές ώρες αφότου το Σάββατο ο Ιρανός Πρόεδρος Χ. Ροχανί εγκαινίασε εκεί τμήμα νέων εγκαταστάσεων προηγμένων συσκευών φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό ουρανίου, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στην Τεχεράνη.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Μ. Τζαβάντ - Ζαρίφ χαρακτήρισε την επίθεση «πυρηνική τρομοκρατία», διαβεβαιώνοντας ότι οι ιρανικές αρχές θα πάρουν εκδίκηση. Οπως επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου, μολονότι η επίθεση δεν προκάλεσε ούτε μόλυνση (από ραδιενέργεια) ούτε τραυματίες, «θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή». Εκτίμησε έτσι ότι η επίθεση θα πρέπει να θεωρηθεί «ενέργεια κατά της ανθρωπότητας».

ΕΕ: Απορρίπτει «υπονόμευση των συνομιλιών»... διευρύνει τις κυρώσεις

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε η ΕΕ απορρίπτει τις προσπάθειες «υποβάθμισης ή υπονόμευσης» των έμμεσων συνομιλιών ΗΠΑ - Ιράν στη Βιέννη.

Ωστόσο, το ίδιο 24ωρο η ΕΕ παρέτεινε τις κυρώσεις κατά του Ιράν που έχουν επιβληθεί από τον Απρίλη του 2011 και τις διεύρυνε με άλλους 8 Ιρανούς αξιωματούχους (διοικητές πολιτοφυλακών, ανώτερους αστυνομικούς αξιωματούχους), συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των «Φρουρών της Επανάστασης», αντιστράτηγου Χοσεΐν Σαλαμί, με αφορμή την πολύνεκρη καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Νοέμβρη του 2019.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ