Τρίτη 13 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Επικράτησε ο πρώην τραπεζίτης Γκ. Λάσο

Ο νεοφιλελεύθερος πρώην τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο του κόμματος CREO («Δημιουργώντας ευκαιρίες») επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στον Ισημερινό, που έγιναν την Κυριακή, με συμμετοχή 82,71%. Ο Λάσο, που ήταν δεύτερος στον πρώτο γύρο, πήρε 52,46% των ψήφων, έναντι 47,54% που συγκέντρωσε ο σοσιαλδημοκράτης Αντρές Αραούς, από το κόμμα «Ενωση για την Ελπίδα» του πρώην Προέδρου Ρ. Κορέα. Ο τρίτος του α' γύρου Γιακού Πέρες, του κινήματος ιθαγενών Πατσακουτίκ, επίσημα κάλεσε σε άκυρο αλλά έμμεσα στήριξε τον Λάσο, ενώ ένα άλλο τμήμα στελεχών στήριξε ανοιχτά τον Αραούς.

Ο Λάσο, εκφράζοντας το τμήμα του κεφαλαίου που ιεραρχεί συμμαχίες κυρίως με τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους - σε αντίθεση με τον Κορέα, που έκανε ανοίγματα και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα - υπόσχεται «ευημερία» μέσα από περαιτέρω άνοιγμα στους επενδυτές. Ο δε Αραούς, που λάνσαρε έναν «πιο ανθρώπινο καπιταλισμό», πατώντας πάνω στη βαθιά οικονομική κρίση και την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας (έχουν πεθάνει πάνω από 17.000 άνθρωποι), δήλωσε ότι «ο αγώνας για δημοκρατία και δικαιοσύνη θα συνεχιστεί». Αναλυτές θυμίζουν ότι το κόμμα του Αραούς έχει τη σχετική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Φλεβάρη.

Σε β' γύρο οι προεδρικές εκλογές στο Περού

Στο μεταξύ, σε δεύτερο γύρο θα κριθούν οι προεδρικές εκλογές στο Περού. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της Κυριακής καταγράφουν έναν έντονο κατακερματισμό ανάμεσα σε διαχειριστές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, στη χώρα που βρίσκεται στην 4η θέση στην περιοχή σε ό,τι αφορά τους πάνω από 55.000 νεκρούς στην πανδημία.

Με βάση την καταμέτρηση στο 56% των ψήφων, στην πρώτη θέση με 16,57% βρίσκεται ο σοσιαλδημοκράτης Πέδρο Καστίγιο του κόμματος Ελεύθερο Περού, συνδικαλιστής δάσκαλος, παρότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δεν τον εμφάνιζαν τόσο ψηλά.

Τα τελικά αποτελέσματα που θα κρίνουν ποιος θα είναι ο συνυποψήφιος του στον β' γύρο τον Ιούνη, δεν αναμένονται σύμφωνα με αναλυτές πριν τις αρχές Μάη. Εως τώρα ακολουθείται από τον φιλελεύθερο οικονομολόγο Ερνάντο ντε Σότο με 13,2%, την Κέικο Φουχιμόρι (κόρη του δικτάτορα Α. Φουχιμόρι, που είναι καταδικασμένος για διαφθορά, όπως για κάποια χρόνια και η ίδια) με 13%, τον Ραφαέλ Λόπες Αλιάγα με 12,7%, τον Τζόνι Λεσκάνο με 8,9% και την σοσιαλδημοκράτισσα Βερόνικα Μεντόσα, με τη συμμαχία «Μαζί για το Περού» με 7,9,%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ