Τρίτη 13 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - «ΑΜΑΖΟΝ»
Το όργιο εργοδοτικών πιέσεων έβαλε «σφραγίδα» στην ψηφοφορία για συνδικάτο

Το όργιο των αντισυνδικαλιστικών εργοδοτικών πιέσεων που συνεχίστηκαν με κάθε τρόπο μέχρι την τελευταία στιγμή, έβαλε τελικά τη «σφραγίδα» του στην ψηφοφορία για τη δημιουργία συνδικάτου στις τεράστιες αποθήκες της «Αmazon» στην Αλαμπάμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, στη διαδικασία συμμετείχαν 3.215 εργαζόμενοι από τους 5.805 που είχαν δικαίωμα ψήφου. Από αυτούς 1.798 ψήφισαν κατά της δημιουργίας συνδικάτου που θα εκπροσωπεί συλλογικά τους εργαζόμενους, ενώ 738 εργαζόμενοι ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας συνδικάτου. Το κλαδικό Συνδικάτο (RWDSU) κατέθεσε επίσημη ένσταση για τις αντισυνδικαλιστικές παρεμβάσεις της εργοδοσίας.

Από την πρώτη στιγμή, εδώ και μήνες που έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για τη δημιουργία συνδικάτου, η εργοδοσία του μονοπωλίου χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να την εμποδίσει: Διαρκή υποχρεωτικά «σεμινάρια» και επίμονη εκστρατεία αντισυνδικαλιστικής προπαγάνδας μέσα στο χώρο δουλειάς, όπου βέβαια δεν επιτρέπεται καμία παρουσία συνδικαλιστών, εκφοβισμός για κλείσιμο της αποθήκης αν δημιουργηθεί συνδικάτο, βομβαρδισμός μηνυμάτων στους εργαζόμενους για να ψηφίσουν κατά, πίεση για να φορούν στη δουλειά κονκάρδες που έλεγαν «ψήφισα ΟΧΙ» κ.ο.κ. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, παρά τις ασφυκτικές εργοδοτικές πιέσεις, έχει σημασία ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας συνδικάτου, ενώ ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργαζομένων που δεν έκανε ένα τέτοιο βήμα, επέλεξε τελικά να απέχει.

Η εργοδοτική προπαγάνδα βέβαια βρήκε πρόσφορο έδαφος να πατήσει, πάνω στο διαλυτικό ρόλο που έχουν παίξει επί δεκαετίες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και στις ΗΠΑ, κάνοντας τα συνδικάτα μηχανισμό παρέμβασης της εργοδοσίας ενάντια στις εργατικές διεκδικήσεις και σε πολλές περιπτώσεις μηχανισμό «ρυμούλκησης» ψηφοφόρων κυρίως για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η ίδια η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ψηφοφορία στην «Amazon» είναι χαρακτηριστική: Οργανώθηκε από την κρατική υπηρεσία των ΗΠΑ για τις εργασιακές σχέσεις, έγινε αποκλειστικά με επιστολικές ψήφους, χωρίς απολύτως καμία μαζική διαδικασία, με εκπροσώπους - εκλογικούς αντιπροσώπους της εργοδοσίας και του κλαδικού συνδικάτου (RWDSU)... σαν βουλευτικές εκλογές! Ακόμα κι έτσι, πάνω από 700 εργαζόμενοι ψήφισαν για τη δημιουργία συνδικάτου, αλλά το δικαίωμα αυτό δεν τους αναγνωρίζεται... γιατί δεν είναι η πλειοψηφία στο χώρο δουλειάς!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ