ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Με όπλο την αγωνιστική πείρα για νέους διεκδικητικούς αγώνες

Νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 22 Νοέμβρη για ουσιαστικές αυξήσεις, κόντρα στην κυβερνητική κοροϊδία

Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024

Με καλλιτεχνικό πρόγραμμα «άνοιξαν» οι εργασίες
Με τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης, ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες του 24ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Για τρεις μέρες οι 352 αντιπρόσωποι, που εκπροσώπησαν 99 σωματεία - μέλη της Ομοσπονδίας και χιλιάδες συνταξιούχους από όλη τη χώρα, συζήτησαν ουσιαστικά και δημοκρατικά, έκαναν τον απολογισμό μιας πλούσιας τρίχρονης αγωνιστικής δράσης και, κυρίως, χάραξαν τους στόχους και τις διεκδικήσεις του συνταξιουχικού κινήματος για τα επόμενα χρόνια.

Τους εκατοντάδες αντιπροσώπους υποδέχθηκε την περασμένη Δευτέρα, κατά το άνοιγμα των εργασιών, σε πολύ θερμό κλίμα, η χορωδία του ΠΑΜΕ με καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην πλούσια δράση τους. Χαιρετισμό στις εργασίες απηύθυνε εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος. Επίσης, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Ηλίας Ηλιόπουλος, από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Σωματείων, ο Χρήστος Κολοβός, από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Τέλης Κάντας, από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικών Ταμείων, η Γιώτα Τσατσούλια, από τον Σύλλογο Συνταξιούχων Δικηγόρων, και ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών.

Εκατοντάδες αντιπρόσωποι συζητούν για τον αγώνα τους
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν και χαιρέτισαν από την οργάνωση συνταξιούχων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, ο γενικός γραμματέας της, Κιμ Μποξ, ο Χακέμ Μπασίρ και ο Κώστας Σκαρπάρης.

Ενώ, σε μια συγκινητική στιγμή για τους εκατοντάδες συνέδρους, για την πολύχρονη προσφορά τους στη δράση της Ομοσπονδίας, το συνέδριο βράβευσε τους παλαίμαχους συνταξιούχους Μανώλη Ραλλάκη, Αντρέα Κριαρά και Γιώργο Τσαπάρα.

Οι συνταξιούχοι δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην πολιτική που τσακίζει το εισόδημά τους

Στην εισήγηση, που παρουσίασε εκ μέρους της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας ο πρόεδρός της, Δήμος Κουμπούρης, παρουσιάστηκαν ολόπλευρα οι συνθήκες μέσα στις οποίες επιβιώνουν τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων στη χώρα μας. Συνθήκες που διαμόρφωσαν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων, από το 2010 ακόμα, οι συνέπειες της πανδημίας, αλλά και το κύμα ακρίβειας που την τελευταία τουλάχιστον τριετία κατατρώει τις πενιχρές συντάξεις.

Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση του περιεχομένου αυτής της επίθεσης, η εισήγηση σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Είναι εδώ η θανατηφόρα νομοθετική διάταξη που κατάργησε την κατώτατη σύνταξη και την διαχώρισε σε εθνική και ανταποδοτική, οι ατελείωτες περικοπές των συντάξιμων αποδοχών, οι περικοπές των Δώρων μας, του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας, η αύξηση των κρατήσεων για την Υγεία κατά 6% - ακόμη και στους πεθαμένους - η αύξηση της συμμετοχής μας στα φάρμακα. Η μη καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου 2015 - 2016, των επικουρικών και Δώρων. Η "προσωπική διαφορά" του νόμου Κατρούγκαλου που διατηρείται από τη σημερινή κυβέρνηση, παρά τις διακηρύξεις της για κατάργησή της. Η αρπαγή δεκάδων δισεκατομμυρίων από τα ασφαλιστικά ταμεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι οφειλές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι περικοπές στις συντάξεις μας μέσω της ακρίβειας, που τσακίζει το εισόδημά μας».

Τιμητική βράβευση συνδικαλιστών συνταξιούχων για την προσφορά τους στο κίνημα
Απέναντι σε αυτήν τη δυστοπία η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ μαζί με τις υπόλοιπες Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, στο πλαίσιο της κοινής δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «επικαιροποιήσαμε τα αιτήματά μας με βάση τις ανάγκες του σήμερα απαντώντας με επιχειρήματα στην προπαγάνδα της κυβέρνησης περί αυξήσεων.

Ο,τι διεκδικούν είναι ήδη πληρωμένο από τη δουλειά τους!

Η δράση που αναπτύξαμε όλο αυτό το διάστημα εκφράστηκε σε όλα τα μέτωπα του αγώνα με όλες τις μορφές, με πλαίσιο αιτημάτων στη βάση των πραγματικών μας αναγκών, με γνώμονα το "ό,τι διεκδικούμε είναι πληρωμένο από εμάς και δεν μας το έχει χαρίσει κανένας".

Αναπτύξαμε αγώνες με επιτυχία σε τοπικό, περιφερειακό, πανελλαδικό επίπεδο. Συνολικά με τη δράση μας κρατάμε ζωντανή τη συζήτηση μέσα στην κοινωνία για τα προβλήματα των συνταξιούχων, που προσπαθούν η κυβέρνηση και οι προσκείμενες σε αυτή δυνάμεις να αποκρύψουν.

Ανοίξαμε πόρτες δημάρχων, περιφερειαρχών, υπουργών, του πρωθυπουργού και θέσαμε τα αιτήματά μας. Καθυστερήσαμε και αποτρέψαμε νέα αντισυνταξιουχικά μέτρα, σε πρώτη φάση αυτό που πρόσφατα ήθελαν να ψηφίσουν στη Βουλή με το νομοσχέδιο για την κατάργηση της μίας εθνικής σύνταξης στις συντάξεις χηρείας».

Ενώ, απαντώντας στην κυβερνητική προπαγάνδα περί «αυξήσεων» στις συντάξεις η εισήγηση σημείωσε: «Οι όποιες πενιχρές "αυξήσεις" έδωσε η κυβέρνηση στο τέλος της προηγούμενης θητείας της, μετά από 13 χρόνια, είναι πολύ κάτω από την άνοδο του πληθωρισμού και δεν αποδόθηκαν σε όσους συνταξιούχους είχαν "προσωπική διαφορά". Δεν δόθηκε ποτέ καμιά αύξηση στις επικουρικές συντάξεις. Για όσους από τους συνταξιούχους το άθροισμα των συντάξεών τους πέρασε κάποια λογιστικά όρια, τους προέκυψε εισφορά αλληλεγγύης ΑΚΑΓΕ. Τα ίδια και για τις συντάξεις που πέρασαν τα φορολογικά όρια».

Ετοιμάζονται για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση που κάθε μέρα χειροτερεύει, οι συνταξιούχοι ετοιμάζονται να δώσουν αγωνιστική απάντηση με την πανελλαδική συγκέντρωση στις 22 Νοέμβρη, απορρίπτοντας την κυβερνητική προπαγάνδα, η οποία, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, επιχειρεί «να μας γεμίσει τα πορτοφόλια με αέρα κοπανιστό, με ψέματα και μισές αλήθειες». Ξεκαθάρισαν πως η Ομοσπονδία και συνολικά το συνταξιουχικό κίνημα που συσπειρώνεται στα πλαίσια της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, θα συνεχίσει να διεκδικεί όλα εκείνα που με τη βία τούς έχουν αφαιρεθεί και τα έχουν πληρώσει σε όλη τους τη ζωή.

Ταυτόχρονα υπογραμμίστηκε πως χρειάζεται «να γίνει βαθιά συνείδηση ότι η εργατική τάξη όσο και τα λαϊκά στρώματα, οι απόμαχοι της δουλειάς δεν θα έχουν αποτελεσματικότητα στην πάλη τους για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους αν δεν έχουν ταξικό πλαίσιο διεκδίκησης και συμμαχιών ανάμεσά τους και, επιπλέον, ξεκάθαρη άποψη για το πεδίο δράσης των επιχειρηματικών ομίλων, τη στρατηγική τους, τις δυνατότητες, τις αδυναμίες, τις αντιφάσεις τους. Με απλά λόγια, ενιαίο μαζικό αγωνιστικό ταξικό μέτωπο απέναντι στον ταξικό αντίπαλο, "χτυπώντας" τις αδυναμίες, τις ολιγωρίες, τις αναστολές για τον καλύτερο συντονισμό δράσης, που δυστυχώς υπάρχουν στις γραμμές μας».

Βήμα καταγγελίας του πολεμικού μακελειού και της ελληνικής εμπλοκής

Ιδιαίτερη αναφορά στις εργασίες του συνεδρίου από την εισήγηση αλλά και τους ομιλητές έγινε για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή. Οπως τονίστηκε, «όλα αυτά τα χρόνια, από την περίοδο των ανατροπών στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, η ανθρωπότητα γνωρίζει τους πιο καταστρεπτικούς πολέμους και συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο όπως στο Ιράκ, στη Συρία, στη Γιουγκοσλαβία, στην Παλαιστίνη από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους του, συγκρούσεις σε όλες τις ηπείρους και τώρα έναν από τους πιο καταστρεπτικούς ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, μετά την επίθεση της πρώτης σε βάρος της δεύτερης. Πόλεμος ανάμεσα σε λαούς που έζησαν και δημιούργησαν μαζί θαύματα για την ευημερία τους, με τεράστια θετική επίδραση στους εργαζόμενους και τους λαούς όλου του κόσμου (...)

Αυτά είναι τα "δώρα" της κυριαρχίας των επιχειρηματικών ομίλων και των πολιτικών τους διαχειριστών σε όλο τον κόσμο: Από τη μια φτώχεια, δυστυχία, εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους και τους λαούς, τους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου, με τεράστια συγκέντρωση υπερκερδών από την άλλη γι' αυτούς. Αυτή η κοινωνία και η ανάπτυξη της οικονομίας σε αυτήν τη βάση δεν μπορεί να έχει μέλλον...».

Γι' αυτό, ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις οδυνηρές συνέπειές του για τους λαούς δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τους αγώνες για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, ώστε «ο πραγματικός παραγωγός του πλούτου να γίνει ο αφέντης του και να ικανοποιεί τις ανάγκες του...». Σε έναν τέτοιον αγώνα ήταν και επιβεβαίωσε ότι παραμένει δεσμευμένη μαζί με το λαϊκό κίνημα και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλούσια τρίχρονη δράση, δύναμη για νέους αγώνες και διεκδικήσεις (2024-10-15 00:00:00.0)
Με νεανική ορμή! (2001-01-31 00:00:00.0)
«Οχι» άλλη κοροϊδία (2000-11-03 00:00:00.0)
Σταθερά στο δρόμο του συντονισμένου αγώνα (1998-02-11 00:00:00.0)
"Δε θα γίνουμε συνυπεύθυνοι" (1996-04-27 00:00:00.0)
"Κυβερνητική" απόφαση για τις συντάξεις (1996-01-09 00:00:00.0)