Σάββατο 27 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Δε θα γίνουμε συνυπεύθυνοι"

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ

Μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, η Ομοσπονδία συνταξιούχων του ΙΚΑ αποφάσισε την αποχώρηση του εκπροσώπου της απ' τις εργασίες της Επιτροπής.

Σε ανακοίνωσή της εξηγεί τους λόγους που την ανάγκασαν να αποχωρήσει. "Η Ομοσπονδία μας, επισημαίνει στην ανακοίνωση, συμμετείχε με εκπρόσωπό της ύστερα από σχετική πρόσκληση της Επιτροπής για τη μελέτη του θέματος των αυξήσεων στους συνταξιούχους". Να σημειώσουμε εδώ ότι στην υπ' αρ. 11586/Δ10Ε/555/29.3.1996 των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την οποία συγκροτήθηκε η Επιτροπή με έργο την "εισήγηση μέτρων για τη βελτίωση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων", ενώ αναφέρονται τα ονόματα των υπηρεσιακών παραγόντων και του εκπροσώπου της ΓΣΕΕ, δεν αναφέρεται το όνομα του εκπροσώπου των συνταξιούχων. Σε παλιότερη σύσκεψη της Επιτροπής ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων επισήμανε την έλλειψη αυτή και η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι έγινε από παράλειψη.

Ο εκπρόσωπός μας, συνεχίζει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, κατέθεσε στην Επιτροπή υπόμνημα με προτάσεις, οι κυριότερες των οποίων είναι:

  • Επανασύνδεση των κατωτάτων ορίων των συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ΗΑΕ, μέχρι το τέλος του 1996.
  • Επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος για τους ανάπηρους συνταξιούχους.
  • Εξομοίωση των κατώτερων ορίων του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ προς τα κατώτερα όρια του ΙΚΑ.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους υπόλοιπους συνταξιούχους.
  • Οι συντάξεις κλαδικών ταμείων και του δημοσίου να ανέρχονται στο 80% των αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων.
  • Απόδοση των εισοδηματικών απωλειών των συνταξιούχων λόγω του πληθωρισμού.

Επίσης ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων στο υπόμνημά του πρότεινε να θεωρηθούν ως χαμηλοσυνταξιούχοι όσοι παίρνουν συντάξεις μέχρι 180.000 δραχμές.

"Ηδη η Επιτροπή, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, προχωρεί στην κατάρτιση σεναρίων για το κόστος κάποιων δραχμικών, κυρίως, αυξήσεων, επικεντρώνοντας την εξέταση στις χαμηλές συντάξεις μέχρι 90 - 100.000 δραχμές, χωρίς μάλιστα να θέτει ως βάση την επανασύνδεση των κατωτάτων ορίων ΙΚΑ με τα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ). Αλλωστε με την κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ορίζεται σαν έργο της επιτροπής "η εισήγηση μέτρων για τη βελτίωση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων"".

"Η Ομοσπονδία μας, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν μπορεί να συμφωνήσει με τα σενάρια αυτά και επισημαίνει, ότι οι συνταξιούχοι δε χορταίνουν με αυξήσεις - ψίχουλα. Οπως φαίνεται, οι τελευταίες υποσχέσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλου για σταδιακή επανασύνδεση με τα 20 ΗΑΕ, αποβλέπουν απλά στην παραπλάνηση των συνταξιούχων, για να γίνουν πολιτικά όμηροι, ενόψει των εκλογών του 1997".Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Υστερα απ' όλα αυτά η παραμονή του εκπροσώπου μας στην Επιτροπή θα μας καθιστούσε απλά συνυπεύθυνους για τις εισηγήσεις της Επιτροπής, γι' αυτό και η Ομοσπονδία μας αποφάσισε την αποχώρηση του εκπροσώπου της απ' τις εργασίες της Επιτροπής. Υστερα απ' τις παραπάνω εξελίξεις οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων μας".

Σαφής η θέση της ΓΣΕΕ

Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Στ. Κολέτσης κατέθεσε χτες στην Επιτροπή δήλωση στην οποία τονίζει ότι η θέση της Συνομοσπονδίας είναι σαφής: "Προτείναμε, αναφέρει και προτείνουμε την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ΗΑΕ, όπως αυτά διαμορφώνονται κάθε φορά με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και την επανασύνδεση των υπόλοιπων συντάξεων με το 80% του μισθού των εν ενεργεία. Η πρότασή μας αυτή είναι θέση αρχής. Η αποδοχή της μπορεί να συνδεθεί και με συζήτηση και συμφωνία για τις διαδικασίες και τα χρονικά όρια της υλοποίησής της".

"Ομως, υπογραμμίζει, είναι αναγκαίο η θέση αυτή να γίνει πράξη, και γιατί το αίτημα είναι δίκαιο και κοινωνικά αποδεκτό, αλλά και γιατί η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ έχουν κατά επανάληψη δεσμευτεί για την υλοποίησή του. Οι συνταξιούχοι είναι και αυτοί πολίτες και δικαιούνται να ζήσουν αξιοπρεπώς και οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να παρθούν τώρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ