Σάββατο 27 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλος σεισμός στη Ρόδο

Δεν προκάλεσε ζημιές και δεν εμπνέει ανησυχίες στους σεισμολόγους, λόγω του μεγάλου εστιακού του βάθους

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισε χτες το πρωί τα Δωδεκάνησα, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα ή υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 10.01 το πρωί, προερχόταν από απόσταση 415 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας και το επίκεντρό της εντοπίζεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Ρόδου.

Οπως τόνιζαν χτες στο "Ρ" οι σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης ήταν πολύ μεγάλο (70 χιλιόμετρα) και για το λόγο αυτό δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές, ενώ έγινε αισθητή ακόμη και στην Κρήτη. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι ήταν ο κύριος σεισμός και θεωρούν εξαιρετικά απίθανο σεισμός με τόσο μεγάλο εστιακό βάθος να έχει ισχυρούς μετασεισμούς. Πάντως, δήλωσαν ότι η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται από εκτεταμένο δίκτυο σταθμών που βρίσκονται εγκαταστημένοι στην περιοχή.

Μπορεί, βέβαια, ο σεισμός να μην είχε δυσάρεστες επιπτώσεις για τους κατοίκους των Δωδεκανήσων, αυτοί όμως ανησύχησαν έντονα, αφού η περιοχή τους έχει βεβαρημένο πρόσφατο παρελθόν, εξαιτίας της μανίας του Εγκέλαδου. Αρκεί να σημειώσουμε ότι ο μεγαλύτερος σεισμός έγινε στην περιοχή αυτή στις 25 Απρίλη 1957, είχε μέγεθος 7,2 Ρίχτερ και προκάλεσε το θάνατο 18 ανθρώπων, εκτός από μεγάλες υλικές καταστροφές.

  • Το χτεσινό σεισμό υποστήριξε η ομάδα ΒΑΝ ότι είχε προβλέψει ο σταθμός της, του Βόλου, από τις 2 Απρίλη και ότι είχε αποστείλει σχετική προειδοποίηση στους αρμοδίους. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, πάντως, δεν έδωσε καμία απάντηση - απλώς παρέπεμπε για διευκρινίσεις στον ΟΑΣΠ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ