Σάββατο 27 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σενάρια απροκάλυπτης κοροϊδίας

Κοντά στο ένα πεντοχίλιαρο, χωρίς θεσμική κατοχύρωση, ετοιμάζεται να μοιράσει η κυβέρνηση ως "ενίσχυση" στους συνταξιούχους. Αποχώρησε ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων απ' την Επιτροπή που μελετά το θέμα

Το ποσό των 30 δισ. δραχμών σκέφτεται να "μοιράσει" η κυβέρνηση στους χαμηλοσυνταξιούχους - όπως τους "βάφτισε" η ίδια - τη στιγμή που απ' τα στοιχεία, που έχει στα χέρια της η Επιτροπή η οποία μελετά το θέμα, προκύπτει ότι οι έξι στους δέκα συνταξιούχους παίρνουν συντάξεις μικρότερες των 100.000 δραχμών. Ζουν, δηλαδή, κάτω απ' το όριο φτώχειας, αυτό που προκύπτει με βάση τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για το 1995 ήταν 101.500 δραχμές.

Τα παραπάνω προκύπτουν απ' τη χτεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής που μελετά το θέμα. Η κατάσταση αυτή ανάγκασε τον εκπρόσωπο των συνταξιούχων να αποχωρήσει από την Επιτροπή, ενώ και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ άφησε να εννοηθεί ότι θα παραλάβει απλώς το πόρισμα της Επιτροπής την ερχόμενη Πέμπτη. Μετά την εξέλιξη αυτή η Επιτροπή πρότεινε στους συνταξιούχους να συμπεριλάβει στο πόρισμα και τις προτάσεις των συνταξιούχων και να αποφασίσει, τελικά, η κυβέρνηση τι θα προκρίνει. Ωστόσο, οι συνταξιούχοι έκριναν ότι, μετά τα σενάρια που ακούγονται, η παραπέρα συμμετοχή τους στην επιτροπή θα έπαιρνε το χαρακτήρα της συνυπευθυνότητας σε αντισυνταξιουχικές αποφάσεις.

Σύμφωνα, με πληροφορίες του "Ρ" η κυριαρχούσα άποψη είναι να δοθούν 30 δισ.- πιθανώς απ' τον προϋπολογισμό - αλλά δεν έχει αποφασιστεί σε ποιους θα δοθούν. Αν, δηλαδή, θα δοθούν στους συνταξιούχους, με κατώτερα όρια στο ΙΚΑ ή θα περιλαμβάνει και συνταξιούχους και άλλων ταμείων. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί, αν θα αφορά μόνο τους συνταξιούχους με τα κατώτατα όρια ή αν θα αφορά και άλλους μέχρι ενός ορίου συντάξεων. Π.χ. τις 100.000 ή τις 150.000 δραχμές.

Η όποια αύξηση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες δεν μπορεί να προσδιοριστεί τι μέρος θα είναι των 20 ημερομίσθιων του ανειδίκευτου εργάτη(ΗΑΕ), με τα οποία οι συνταξιούχοι ζητούν να επανασυνδεθεί η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ. Το βασικότερο είναι ότι αν δοθεί και αυτή η αύξηση μετά τον Ιούλη - που οι πληροφορίες τη φέρνουν κοντά στο ένα ΗΑΕ ή 5.746 δραχμές - δε θα είναι θεσμική, αλλά δραχμική.

Δηλαδή, δε θα γίνει η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, ώστε τα 16,8 ΗΑΕ, που είναι τώρα η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, να φτάσουν τα 18 ΗΑΕ μετά την 1.7.1996 και η κατώτερη σύνταξη λόγω θανάτου να γίνει 16 ΗΑΕ - από 15,1 που είναι τώρα. Αυτός ο προσανατολισμός έρχεται σε αντίθεση και με την πρόταση του ίδιου του ΙΚΑ για σταδιακή επανασύνδεση που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", προτείνει τη νομοθετική ρύθμιση μέχρι τα 18 ΗΑΕ και τη δυνατότητα, στη συνέχεια, να φτάσουν οι γήρατος - αναπηρίας στα 20 ΗΑΕ και οι θανάτου στα 18 ΗΑΕ με υπουργικές αποφάσεις.

Ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", έκανε καθαρό χτες στην Επιτροπή ότι είναι αντίθετος να χρεωθεί με οποιοδήποτε κόστος το ΙΚΑ και πρότεινε να βρεθούν τα λεφτά απ' τα χρέη των οφειλετών προς το Ιδρυμα, που φτάνουν - μαζί με τα πρόσθετα τέλη - τα 650 δισ. δραχμές.

Το κόστος, για να φτάσουν τα κατώτερα όρια γήρατος - αναπηρίας στα 18 ΗΑΕ και τα κατώτερα λόγω θανάτου στα 16 ΗΑΕ είναι μόλις 18,4 δισ. δραχμές. Ενώ για την αντίστοιχη επανασύνδεση στα 20 και 18 ΗΑΕ το κόστος συνολικά ανέρχεται, περίπου, σε 117 δισ. δραχμές.

"Γεωγραφία" απελπισίας

Απ' τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Επιτροπή προκύπτει ότι από 1.208.000 συνταξιούχους (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, Δημόσιο, Στρατιωτικοί και έμποροι) οι 714.787 παίρνουν συντάξεις μικρότερες από 100.000 δραχμές (Βλέπε Πίνακες 1 και 2).

Το εντυπωσιακό είναι ότι 365.057 συνταξιούχοι του ΙΚΑ παίρνουν ακριβώς τα κατώτατα όρια γήρατος - αναπηρίας και θανάτου (Πίνακας 2). Επίσης, άλλοι 91.615 συνταξιούχοι παίρνουν μειωμένα κατώτατα όρια. Ο μέσος όρος αυτών των μειώσεων στα κατώτατα όρια αντιστοιχεί σε 18 - 19%.

Η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τα παραπάνω ταμεία. Υπάρχουν συντάξεις απίστευτες και στα λεγόμενα "ευγενή" ταμεία. Στο ΤΑΠ - ΟΤΕ λόγου χάρη η κατώτατη σύνταξη, λόγω θανάτου είναι 5.857 δραχμές. Και απ' τις 26.826 συνταξιούχους οι 4.385 είναι συνταξιούχοι λόγω θανάτου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι αυτοί παίρνουν σύνταξη μικρότερη από ένα πεντοχίλιαρο.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς της ίδιας της Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων του ΤΑΠ - ΟΤΕ, μετά την ψήφιση του νόμου 1902/90 και σε συνδυασμό με την ακρίβεια μόνο οι συνταξιούχοι του Ιδρύματος έχασαν συνολικά τουλάχιστον 287 δισ. δραχμές μέχρι το 1995.

Κι ύστερα η κυβέρνηση λογαριάζει να "ξεχρεωθεί" με 30 δισ. δραχμές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ