Σάββατο 27 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Με όλο το δίκιο τους στην απεργία

Κλείνει αύριο η χωματερή στα Ανω Λιόσια και τη Δευτέρα αρχίζει η πρώτη 48ωρη απεργία

Με κλείσιμο της χωματερής των Ανω Λιοσίων από αύριο, Κυριακή, και μία πρώτη 48ωρη απεργία από τη Δευτέρα, αρχίζει ο νέος κύκλος των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Οι απεργοί διεκδικούν: Αύξηση αποδοχών, νέες προσλήψεις και αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών των δήμων. Για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί μία ακόμα συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Ακη Τσοχατζόπουλου, με τη διοίκηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Οι συνδικαλιστές εκτιμούσαν χτες ότι και σήμερα δε θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη, καθώς ο υπουργός εμφανίζεται να επιμένει για την απαρέγκλιτη εφαρμογή της πολιτικής της λιτότητας. Και με αυτό ως δεδομένο, δήλωναν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμμετάσχουν αποφασιστικά στην απεργία, ώστε να νιώσει την πίεσή της η κυβέρνηση.

Καθώς η απεργία σχετίζεται άμεσα με την αρνητική κατάσταση που επικρατεί στους δήμους, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ αρνείται να τηρήσει μια αποφασιστική στάση υποστήριξης των απεργών και αρκείται σε ένα γενικό ευχολόγιο για την ικανοποίηση των αιτημάτων. Για τις ιδιωτικοποιήσεις, μάλιστα, εμφανίζεται να τις υποστηρίζει, αναφέροντας στη σχετική απόφασή της ότι "είναι επιτρεπτό και χρήσιμο οι ΟΤΑ να ασκούν τις όποιες αρμοδιότητες με όποιον τρόπο κρίνουν πρόσφορο".

Με μια εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη προσεγγίζουν την απεργία κομμουνιστές δήμαρχοι που με δηλώσεις τους στον "Ρ" σημειώνουν την ανάγκη συγκρότησης αγωνιστικού μετώπου δήμων και εργαζομένων για την αντιμετώπιση μιας πολιτικής που στρέφεται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Δημάρχου Ταύρου Π. Βακαλόπουλου: "Στηρίζουμε την απεργία, επισημαίνοντας προς τους εργαζόμενους ότι είναι αναγκαία η οργάνωσή της όσο το δυνατόν καλύτερα, ώστε να φέρει αποτελέσματα. Ειδικά, τώρα, μπροστά στην Πρωτομαγιά, θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής συσπείρωσης, της χωρίς συμβιβασμούς ταξικής κατεύθυνσης που πρέπει να έχουν οι αγώνες των εργαζομένων, αγώνες στους οποίους στεκόμαστε αλληλέγγυοι. Τα αιτήματα της απεργίας εμφανίζονται ακόμα πιο δίκαια μετά και την εξαγγελία της νέας λιτότητας ως το 2002. Αυτή η πολιτική χτυπά και τους δήμους. Οδηγεί σε ιδιωτικοποιήσεις με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις, τόσο σε βάρος των δημοτών, όσο και των εργαζομένων".

Ο Δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος, αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα υπογράμμισε ότι "εάν οι εργαζόμενοι είχαν καλύτερους μισθούς θα είχαν καλύτερη απόδοση και στην εργασία τους, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο. Στεκόμαστε στο πλευρό τους, καθώς αντιμετωπίζουμε την ίδια πολιτική που δημιουργεί και σ' αυτούς και σε μας τα ίδια οικονομικά προβλήματα".

Ο Γιώργος Γιώγος, δήμαρχος Πετρούπολης, μας είπε ότι "είναι απαραίτητο ένα κοινό μέτωπο εργαζομένων και δήμων. Με τα σημερινά δεδομένα, όμως, αυτό είναι δύσκολο, καθώς η ΤΕΔΚΝΑ και κυρίως η ΚΕΔΚΕ δεν προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα η ΚΕΔΚΕ, η οποία συντονίζει τα βήματά της με την κυβερνητική πολιτική". Ο ίδιος χαρακτήρισε δίκαιο τον αγώνα των εργαζομένων, καθώς, όπως είπε, "οι εργαζόμενοι σήμερα δεν παλεύουν μόνο για τη διασφάλιση των δικών τους συμφερόντων, αλλά γενικά για τον κοινωνικό χαρακτήρα των δήμων, ο οποίος χαρακτήραςπλήττεται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, η οποία θέλει τους ιδιώτες να πλουτίζουν από τις υπηρεσίες των δήμων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ