Σάββατο 27 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ματωμένο τελευταίο μεροκάματο για τρεις...
  • Νεκροί δύο εργάτες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και ένας οικοδόμος στην Πάτρα
  • ΚΚΕ: Εγκληματική η αδιαφορία της κυβέρνησης. Να πάρει αποφασιστικά μέτρα - φραγμό στην εκατόμβη αίματος, που πληρώνει κάθε χρόνο η εργατική τάξη

Δύο εργάτες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη άφησαν την τελευταία τους πνοή την ώρα του μεροκάματου. Χτες, στις 12 το μεσημέρι, ο Ηλίας Κουρέτας,41 χρόνων, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών και ο Γεώργιος Μανιάτης,35 χρόνων, πατέρας ενός παιδιού, κατέβηκαν σε γεώτρηση για να μετρήσουν τη στάθμη του νερού. Οι δυο εργάτες ανήκαν σε συνεργείο πυρόσβεσης - πυρανίχνευσης.

Κατέβηκαν στο πηγάδι, όπου, όμως, πέθαναν από αναθυμιάσεις (μεθάνιο). Από το πηγάδι αυτό, που βρίσκεται στο χώρο των ορυχείων, αντλούνται νερά για το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στον τόπο του δυστυχήματος δε βρέθηκαν όργανα μέτρησης αερίων, με τα οποία πρέπει να είναι εφοδιασμένα αυτά τα συνεργεία. Επίσης, δεν υπήρχαν μάσκες ή άλλος κατάλληλος εξοπλισμός για να προστατέψουν τη ζωή τους. Αλλωστε, στην ίδια την επιχείρηση δεν υπάρχουν οι απαραίτητες οδηγίες για τέτοιου είδους εργασίες.

Ενα σοβαρό πρόβλημα είναι ότι τα συνεργεία δε διαθέτουν μέσα επικοινωνίας. Σπαταλήθηκε πολύς χρόνος, μέχρι να φτάσει στο εργοστάσιο ο οδηγός που τους συνόδευε και έτσι το συνεργείο πρώτων βοηθειών πήγε στον τόπο του δυστυχήματος καθυστερημένα. Στις αρχές του έτους, είχε συμβεί ατύχημα σε μετασχηματιστή με δυο σοβαρά τραυματίες. Το θέμα αυτό είχε επισημανθεί στους αρμόδιους από τους εργαζόμενους, αλλά δεν έγινε τίποτα.

Στην περιοχή της Μεγαλόπολης υπάρχουν πολλά πηγάδια, από τα οποία αντλείται νερό για τις ανάγκες της ΔΕΗ. Ομως, εξαιτίας του λιγνιτοφόρου ορίζοντα, δημιουργούνται αναθυμιάσεις. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε αυτά, βασιζόμενοι στις ικανότητες και την εμπειρία τους. Μετά το δυστύχημα δε, οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους για την κατάσταση που επικρατεί με τα αέρια στα ορυχεία.

"Ο θάνατος των δύο εργατών στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης δείχνει την ασυδοσία που επικρατεί - με την ανοχή της κυβέρνησης - στον τομέα ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων", τονίζει, με χτεσινή του ανακοίνωση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Και υπογραμμίζει:

"Με την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας, στο όνομα της επίτευξης του μέγιστου κέρδους της εργοδοσίας, η εργατική τάξη πληρώνει κάθε χρόνο βαρύ φόρο αίματος με πάνω από 100 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, πολύ περισσότερο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για δημόσια επιχείρηση.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει την εγκληματική αδιαφορία της και να πάρει αποφασιστικά μέτρα, που θα βάλουν φραγμό στην εκατόμβη αίματος που πληρώνει κάθε χρόνο η εργατική τάξη".

Στην Πάτρα

Ενας ακόμη νεκρός οικοδόμος, ο 38χρονος Δ. Μήλας,ο δεύτερος μέσα σε λίγες μέρες, επιβεβαιώνει, με τον τραγικότερο τρόπο, τις επανειλημμένες καταγγελίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας για την πλήρη έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, σε ανακοίνωση, επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης, μιας και "η πολιτική λιτότητας και ανεργίας δημιουργεί, εκτός των άλλων, τεράστιο άγχος και ανασφάλεια", καταγγέλλει την Επιθεώρηση Εργασίας Πάτρας για την "έλλειψη στοιχειωδών ελέγχων στα έργα και τις οικοδομές, όπου η εντατικοποίηση, η απουσία προστατευτικών μέτρων, η ανατροπή του ωραρίου είναι καθεστώς", αλλά και γιατί η Επιθεώρηση "έχει μετατραπεί σε σύμβουλο της εργοδοσίας, με την ευθύνη και του υπουργού Εργασίας και του νομάρχη".

Το Συνδικάτο ζητάει την "αυστηρή τιμωρία των υπευθύνων", ενώ καλεί τους οικοδόμους να πάρουν στα χέρια τους την προστασία της ζωής τους, απαιτώντας στους χώρους δουλιάς μέτρα ασφαλείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μη χαθεί άλλη ζωή εργαζόμενου (2022-01-18 00:00:00.0)
Τρεις νεκροί σε φρεάτιο στη Βαρυμπόμπη (2020-07-31 00:00:00.0)
Ο Δ. Κουτσούμπας στη Μεγαλόπολη (2018-02-28 00:00:00.0)
Φωτιά σε μονάδα της ΔΕΗ (2002-09-14 00:00:00.0)
Σκοτώθηκε οικοδόμος από κατάρρευση σκαλωσιάς (2000-11-24 00:00:00.0)
Θύματα της ασυδοσίας (1996-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ