Σάββατο 27 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΕΩΝΑ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Φοβού τους Δαναούς...

- Την ερχόμενη βδομάδα η Θράκη θα έχει και πάλι την τιμητική της, καθώς με πρώτο τον πρωθυπουργό, μια σειρά πολιτικοί παράγοντες θα επισκεφθούν την περιοχή. Τι περιμένετε από αυτές τις επισκέψεις;

- Σε ό,τι αφορά τους εκπροσώπους της κυβέρνησης θέλουμε να θυμίσουμε το γνωστό "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας". Υποσχέσεις και από ψηλά ιστάμενους, όπως είναι οι πρωθυπουργοί Μητσοτάκης, Παπανδρέου και τώρα ο Σημίτης, έχουμε ακούσει πολλές φορές. Τίποτα όμως δεν έχει προωθηθεί από αυτά που έχει ανάγκη ο Θρακιώτικος λαός.

- Σε τι αναφέρεστε;

- Μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και την αξιοποίησή του για να υπάρχει ανάπτυξη. Ερχονται και επανέρχονται όλοι στη Θράκη για να εξαγγείλουν τα ίδια και τα ίδια, όμως έργα ουσιαστικά για την ενίσχυση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής δε βλέπουμε. Ηρθε πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εξήγγειλε έργα που τα έχουν εξαγγείλει και άλλοι πριν απ' αυτόν. Κάτι ανάλογο θα εξαγγείλει και ο Κ. Σημίτης. Το κύριο όμως είναι ότι κανένα από αυτά τα έργα δεν ανήκει σε αυτά που έχει ανάγκη η Θράκη. Αντίθετα είναι ενταγμένα σε άλλα σχέδια, αυτά που εκπονεί το επιτελείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό είναι το στίγμα και αυτής της επίσκεψης.

- Θα μπορούσε να είναι και αλλιώς;

- Ναι, έχουμε παράδειγμα μπροστά μας. Την ερχόμενη Παρασκευή θα βρίσκεται στη Θράκη και η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Είναι μία επίσκεψη στον αντίποδα των κυβερνητικών. Πέρα από τις αυτονόητες συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τα ζητήματα της υγείας και της παιδείας, το βράδυ εκείνης της μέρας θα παρουσιάσουμε στην Κομοτηνή την πρόταση που έχουμε επεξεργαστεί για ορισμένα προβλήματα της μειονότητας. Αυτό συνιστά μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση του χώρου. Δεν κλείνουμε τα μάτια. Η μειονότητα υπάρχει, ζει εδώ και έχει ανάγκη από συγκεκριμένες λύσεις. Εμείς παίρνουμε την πρωτοβουλία.

- Πέρα από τις συναντήσεις και επαφές, πώς νομίζετε ότι μπορούν να διεκδικηθούν ουσιαστικές λύσεις για τη Θράκη;

- Εκτιμάμε ότι δεν μπορούμε να βλέπουμε τη Θράκη ξεχωριστά από την υπόλοιπη χώρα. Οταν εφαρμόζεται μια πολιτική που χαρακτηρίζεται από την υποταγή της στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, αυτή η πολιτική, πρέπει να ανατραπεί. Αυτή η πάλη αφορά όλη τη χώρα και τη Θράκη. Σήμερα βέβαια, δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Η λαϊκή πάλη μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, μπορεί να κερδίσει λύσεις και εντός αυτών των πλαισίων. Οριστικές λύσεις όμως, επιμένουμε, δεν μπορούν να κερδηθούν χωρίς μία άλλη, ριζικά διαφορετική πολιτική για όλη τη χώρα. Για να επιστρέψω στο ερώτημα για το τι περιμένουμε, να σημειώσω ότι θα είναι λάθος η εξαγγελία και πάλι γενικών κινήτρων, δήθεν για επενδύσεις. Ολα αυτά τα χρόνια οι διάφοροι επενδυτές, ήρθαν πήραν τις ενισχύσεις, αξιοποίησαν τα χαμηλά μεροκάματα, πήραν τα μεγάλα κέρδη τους και φύγανε. Τέτοιες πολιτικές καθόρισαν το χάλι στο οποίο βρισκόμαστε. Και αφού και η σημερινή πολιτική είναι εγκλωβισμένη σ' αυτή τη λογική, γι' αυτό δεν περιμένουμε να ακουστεί στις εξαγγελίες τίποτα από αυτά που έχει ανάγκη ο Θρακιώτικος λαός.

Θ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ