Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Οχι» άλλη κοροϊδία

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, δηλώνουν οι συνταξιούχοι και της Θεσσαλονίκης

Κοροϊδία χαρακτηρίζουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, να δώσει επίδομα θέρμανσης 30 - 40 χιλιάδες δραχμές, και ετοιμάζονται για μεγάλες κινητοποιήσεις με μια σειρά βασικά αιτήματα, οι συνταξιούχοι όλης της χώρας. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της σύσκεψης μελών των συνταξιουχικών οργανώσεων Θεσσαλονίκης που συγκάλεσε προχτές το πρωί στο Εργατικό Κέντρο η Ομοσπονδία Συνταξιουχικών Σωματείων Ν. Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη προήδρευσε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ραφαηλίδης, που έκανε και την εισαγωγική παρουσίαση των κύριων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι συνταξιούχοι της χώρας, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν περιέλθει σε τόσο δεινή θέση - σαν αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής - που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα επιβίωσης.

Εκτενή αναφορά στα προβλήματα και στα βασικά αιτήματα των συνταξιούχων έγινε από τον Αγγελο Αναστασίου, γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, που μετείχε στη σύσκεψη. Από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε στη σύσκεψη, επιβεβαιώθηκε η απόφαση των συνταξιούχων να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για την προώθηση των σημερινών βασικών αιτημάτων του συνταξιουχικού κινήματος. Τα βασικά αυτά αιτήματα είναι:

Αμεση θεσμοθέτηση της κατώτατης σύνταξης στις 152 χιλιάδες δραχμές με παράλληλη κατάργηση του ΕΚΑΣ. Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις: 10% για την κατώτατη σύνταξη, 8% για συντάξεις μέχρι 250 χιλιάδες και 5% για συντάξεις πάνω από τις 250 χιλιάδες. Αφορολόγητο πετρέλαιο θέρμανσης ή ειδικό επίδομα θέρμανσης 150 χιλιάδες δραχμές σε όλους τους συνταξιούχους. Ειδική ενίσχυση για φάρμακα και δωρεάν εισιτήρια με τα κρατικά μέσα συγκοινωνίας. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της Νέας Δημοκρατίας και άμεση επιστροφή των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που τώρα επενδύονται στο Χρηματιστήριο, καθώς και θεσμοθέτηση κρατικής εγγύησης για να μην μπορούν τα αποθεματικά να γίνονται αντικείμενο τζόγου. Κάλυψη των δαπανών του νέου φορέα ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών από το κράτος κατά το ένα τρίτο.

Επίσης, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των συνταξιούχων για τη ματαίωση των κυβερνητικών σχεδίων για ανατροπή των θεσμικών κεκτημένων στην κοινωνική ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία και στις εργασιακές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ