Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Ενωμένοι συνδικάτο και εργαζόμενοι

Συνεχή μάχη ενάντια στα  προβλήματα, με  σημαντικές κατακτήσεις μέχρι σήμερα, δίνει το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων μαζί με τους εργαζόμενους

Η πρόσφατη περιοδεία, από τις συχνές που γίνονται, των συνδικαλιστών του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων στο εργοτάξιο του αεροδρομίου των Σπάτων, ανέδειξε ότι μόνο η συχνή παρέμβαση και ο αγώνας έχει αποτελέσματα στη σκληρή καθημερινότητα Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων.

Στον αχανή χώρο του αεροδρομίου (6 χιλιάδες στρέμματα), με 3.000 - 3.500 εργαζόμενους, ο πρόεδρος του παραρτήματος Θ. Καραγιάννης, ο αντιπρόεδρος Ν. Ντάλας και ο γραμματέας Ν. Μπουφούνος από το χώρο του Μετάλλου, μίλησαν με οικοδόμους, σιδεράδες, χειριστές, για τα προβλήματά τους, για τα οποία το σωματείο δίνει συνεχώς τη μάχη για τη λύση τους.

«Οι οικονομικές ανάγκες και η καταπίεση από την εργοδοσία οδηγεί πολλούς να δουλεύουν και Κυριακές, υπερωρίες, χωρίς ένσημα και "μαύρα". Δε μας φτάνουν τα χρήματα, η ζωή έχει δυσκολέψει». «Να απαγορευτεί να δουλεύουν τα μηχανήματα άνθρωποι χωρίς διπλώματα, όχι επειδή θέλουν να μειώσουν το εργατικό κόστος και να μην πληρώνουν τα νόμιμα, να δημιουργούν συνθήκες για ατυχήματα», μας επισήμανε χειριστής μηχανήματος. «Την καθυστέρηση νόμιμων μεταναστών από τη δουλιά τους, με αποτέλεσμα να χάνουν το μεροκάματο, λόγω ελέγχου και κράτησης από την αστυνομία, στο δρόμο προς τα Σπάτα», επισήμαναν αλλοδαποί εργαζόμενοι.

Στη συνέχεια, οι συνδικαλιστές επισκέφτηκαν το χώρο συντήρησης και επισκευής των μεγάλων αεροσκαφών. Παρά τις διακηρύξεις για άμεση παράδοση, ακόμα σκάβεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλλον θα χρειαστεί ακόμα ένας χρόνος για να παραδοθεί. «Πιάσαμε» τον κόσμο στο διάλειμμα. Μέσα σε σίδερα, καρφιά, χώμα και τσιμέντο, Ελληνες και αλλοδαποί τρώνε. Ολοι θέλουν να μιλήσουν με τους εκπροσώπους του σωματείου, να τους ενημερώσουν και να ενημερωθούν: Παράπονα για μισθολογικές «αρρυθμίες», για συχνότερη αλλαγή παπουτσιών κυρίως για τους σιδεράδες, εργοδοτική τρομοκρατία, αλλά και αναγνώριση της δουλιάς του σωματείου. «Ολ' αυτά για να ζούμε σαν άνθρωποι, όχι για να βάλουμε στην Τράπεζα», φώναξε αλλοδαπός εργαζόμενος.

«Η 5χρονη λειτουργία του σωματείου, από την εποχή που στη ΧΟΧΤΙΦ παρατάσσονταν τα ΜΑΤ ενάντια στους εργαζόμενους, έχει "διορθώσει" αισθητά μισθολογικές και εργασιακές συνθήκες. Υπογράφονται πολλές συλλογικές συμβάσεις, οι μισθοί καλυτέρεψαν. Εγινε σωστή δουλιά για τους οικονομικούς μετανάστες. Δεν εφησυχάζουμε όμως, χρειάζεται καθημερινή παρέμβαση», μας τόνισε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Θ. Καραγιάννης.

Την προσοχή στα μέτρα ασφαλείας, τόνισαν στους εργάτες οι συνδικαλιστές. Να υπογραμμίσουμε ότι από την αρχή του έργου έχουν συμβεί 6 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

Υπεργολάβοι, Κοινοπραξίες, ΑΛΤΕ, Χόχτιφ, Ελληνική Τεχνοδομική Ακτωρ, Εργοκάτ κ.ά. είναι οι εταιρίες που έχουν αναλάβει διάφορα τμήματα του έργου.

Σε διάφορα σημεία, βρίσκονται αναρτημένες αφίσες του ΠΑΜΕ, ανακοινώσεις για τις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι εκπρόσωποι του σωματείου κατευθύνθηκαν στο κεντρικό κτίριο επιβίβασης και στο υπό κατασκευή ξενοδοχείο από την ΑΛΤΕ. Οι συνομιλίες με τους εργαζόμενους αναδεικνύουν τα «ψεύτικα λόγια» των υπεργολάβων και του ΕΡΜΗ, ειδικότερα.

Πολλά είναι, όμως, και τα προβλήματα των εργαζομένων στην ιδιωτική ασφάλεια του έργου. Μισθός 135 χιλιάδες αντί για 250 χιλιάδες, όπως τους είχαν υποσχεθεί, αλλά και καταγγελίες για υπογραφές σε λευκά χαρτιά...

Τέλος, χαρακτηριστική ήταν και η συνομιλία με γυναίκες καθαρίστριες σε ιδιωτική εταιρία, που είπαν ότι «δουλέψαμε εδώ στο αεροδρόμιο σε συνθήκες απάνθρωπες και 12 ώρες, χωρίς να μπορούμε να διαμαρτυρηθούμε. Τρία χρόνια καθαρίζαμε λάσπες και χώματα. Τώρα θα έρθουν άλλα συνεργεία και θα βρεθούμε άνεργες ή υποαπασχολούμενες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ