Ολοι και όλες στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στην Αταλάντη!
Προετοιμάζοντας την απεργία της Τετάρτης 20 Νοέμβρη, το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, πραγματοποιεί περιοδείες στους φορείς όπου έχουν ενταχθεί απολυμένοι της επιχείρησης.
Παράλληλα, συνεχίζει την πίεση προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για την επίλυση των προβλημάτων στην απορρόφηση προγραμμάτων απασχόλησης, την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ενώ συντονίζει τη δράση για την επιτυχία της απεργίας με συνδικάτα, συλλόγους και μαζικούς φορείς της Λοκρίδας.
«Παραμένουμε στα ΛΑΡΚΟχώρια και δεν επιτρέπουμε την ερήμωση του τόπου μας. Ολοι και όλες στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση. Διεκδικούμε: Αυτοχρηματοδότηση και εάν χρειάζεται κρατική χρηματοδότηση για την υλοποίηση σχεδίου συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ με επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων», τονίζει το Σωματείο στο κάλεσμά του για την απεργία της Τετάρτης 20 Νοέμβρη.
Τονίζει, ωστόσο, ότι μέχρι τότε και για να μην ερημώσουν τα χωριά της περιοχής, θα πρέπει να δυναμώσει η διεκδίκηση, για να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση που θα δώσουν λύση σε προβλήματα με την απορρόφηση όλων των απολυμένων στα προγράμματα απασχόλησης και τη διασφάλιση του εισοδήματος.
Συγκεκριμένα, να δοθούν λύσεις με την ένταξη, όσων απολυμένων κάτω των 54 ετών παραμένουν εκτός προγράμματος, στις υπηρεσίες των Δασαρχείων της Λοκρίδας, σε μονάδες Υγείας της περιοχής, στον Οργανισμό Κωπαΐδας ή να δοθεί δικαίωμα ένταξής τους στους δήμους, αλλά και να αρθεί ο αποκλεισμός από το δικαίωμα ένταξης των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ, που διατηρούσαν δεύτερη απασχόληση για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, καθώς και των απολυμένων από τις εργολαβίες. Επίσης, να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα στα 7 έτη για τους απολυμένους κάτω των 54 ετών καθώς και να δοθεί στους ενταγμένους στα προγράμματα αποζημίωση μετακίνησης προς τους φορείς υποδοχής, να ενταχθούν στα βαρέα ανθυγιεινά, να έχουν δικαίωμα αλλαγής ειδικότητας κ.ά.
Διεκδικεί, επίσης, δωρεάν δημοτική συγκοινωνία για τα χωριά του δήμου Λοκρών, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των Σωματείων που εκφράζονται οι εργαζόμενοι και των επιχειρήσεων, με κατώτερο μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ ή 45 ευρώ κατώτερο μεροκάματο και κατοχύρωση δικαιωμάτων, καταβολή 13ου και 14ου μισθού σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τις σχέσεις εργασίας, αλλά και σε συνταξιούχους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Προσδιορίζοντας την τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται για τη Λοκρίδα, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης στη ΛΑΡΚΟ και τη συνολικότερη αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ, σημειώνει:
«Απέναντι στις πολιτικές που εφαρμόζονται και ευθύνονται για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις οικογένειές μας, στη συνολική υποβάθμιση της ζωής μας, την ερημοποίηση των τοπικών μας κοινωνιών, έχουμε διεξαγάγει μαζί και θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε πολλούς και μεγάλους αγώνες, πραγματική, δυναμική και αποτελεσματική λαϊκή αντιπολίτευση», τονίζει το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ στο κάλεσμά του, σημειώνοντας ότι «ο αγώνας μας στη ΛΑΡΚΟ, η στήριξή του από τις τοπικές κοινωνίες και η έκφραση της αλληλεγγύης από όλη την εργατική τάξη της χώρας μας, είναι το φωτεινό παράδειγμα για το πώς ο λαός μπορεί να αντισταθεί, να αποσπάσει κατακτήσεις, να προσαρμόζεται σε κάθε φάση και να συνεχίζει».
Επισημαίνει ότι το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ έχει φέρει αύξηση της ανεργίας στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα η αύξηση ζήτησης εργασίας αξιοποιήθηκε από την εργοδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων και βιομηχανιών σε Βοιωτία και Φθιώτιδα για τη μείωση των μισθών.
Στέκεται, επίσης, στο πλήγμα που υπέστησαν με το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και την απόλυση των εργαζομένων οι ήδη χρεωμένοι μικροεπαγγελματίες της περιοχής καθώς και την τραγική κατάσταση που βιώνουν βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι από το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές στα περισσότερα προϊόντα, αλλά και από την παρατεταμένη ξηρασία και την έλλειψη υποδομών άρδευσης, τις αρρώστιες της ευλογιάς και της πανώλης χωρίς καμία στήριξη, πρόληψη και αποζημίωση. Μια κατάσταση που αναδείχθηκε σε σύσκεψη συνδικάτων, συλλόγων και μαζικών φορέων της Λοκρίδας, όπου αποφασίστηκε ο συντονισμός της δράσης μπροστά στην απεργία και η πραγματοποίηση απεργιακής συγκέντρωσης στην Αταλάντη.
Καταλήγοντας, το Σωματείο επισημαίνει τις συνέπειες που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός από την εμπλοκή της χώρας μας στα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και τους κινδύνους τής όλο και μεγαλύτερης συμμετοχής, αλλά και τις επιπλέον επιπτώσεις από ένα νέο πιθανό ξέσπασμα παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης τονίζει ότι «μετά την απόλυσή μας μείναμε ενωμένοι και καταφέραμε να μείνουμε όρθιοι σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Συνεχίζουμε».