ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πιέσεις στην Ευρώπη να αναλάβει «μεγαλύτερο βάρος» θα ασκήσει ο Τραμπ

Ενα «big bang» στις πολεμικές δαπάνες προκρίνει ο επίτροπος Αμυνας της ΕΕ

Πέμπτη 23 Γενάρη 2025

Τουλάχιστον 200.000 Ευρωπαίους στρατιώτες στην Ουκρανία σε περίπτωση εκεχειρίας με τη Ρωσία ζητά ο Ζελένσκι...
Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση της «ευρωπαϊκής Αμυνας» προτάσσεται από την ΕΕ και Ευρωπαίους ηγέτες ως κομβικό στοιχείο για τα ευρωπαϊκά μονοπωλιακά συμφέροντα, με δεδομένες την ολομέτωπη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τις διεργασίες που εντείνει η επιστροφή του Ντ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η οποία εμφανίζεται να προωθεί ακόμα πιο επιθετικά τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων έναντι και αυτών των «συμμάχων» τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με συνεργάτη του Τραμπ, η Ευρώπη ενδέχεται να αναγκαστεί από τις ΗΠΑ να κατασχέσει «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να τα χρησιμοποιήσει για την αγορά αμερικανικού εξοπλισμού, τον οποίο θα στείλει στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι υποστήριξε από το Νταβός ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν «τουλάχιστον 200.000 Ευρωπαίοι στρατιώτες» στην Ουκρανία, για να «εγγυηθούν» την ασφάλειά της σε περίπτωση εκεχειρίας με τη Ρωσία και «για να αποφευχθεί μια νέα εισβολή». «Διαφορετικά δεν είναι τίποτα», είπε.

Ο Τραμπ ανέθεσε στον ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανία Κιθ Κέλογκ το καθήκον να «τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε 100 μέρες», γράφει η «Wall Street Journal». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η συναλλαγή με τον Ρώσο Πρόεδρο θα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι υποσχέθηκε ο Τραμπ προεκλογικά, όταν είπε ότι θα τερματίσει τη σύγκρουση μόλις αναλάβει καθήκοντα».

Ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να ελέγξει ο ίδιος τις ειρηνευτικές συνομιλίες, προσθέτει η «Wall Street Journal» και θεωρείται απίθανο ο Κέλογκ να συμμετάσχει «σε πραγματικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε προχθές ότι είναι «πιθανή» η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αν η Μόσχα δεν διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Ανέφερε ακόμα πως η Ουάσιγκτον θα «εξετάσει» το ζήτημα της συνέχισης της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. «Μιλάμε με τον Ζελένσκι. Θα μιλήσουμε πολύ σύντομα με τον Πούτιν και θα δούμε τι θα γίνει», δήλωσε.

Ο Τραμπ καταφέρθηκε ξανά εναντίον της ΕΕ, λέγοντας ότι θα έπρεπε «να πληρώνει πολλά περισσότερα από όσα πληρώνει» για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε με ανάρτησή του, τονίζοντας ότι «χωρίς συμφωνία, δεν έχω άλλη επιλογή από το να επιβάλω υψηλά επίπεδα φόρων, δασμών και κυρώσεων σε οτιδήποτε πωλείται από τη Ρωσία στις ΗΠΑ».

Στο επίκεντρο οι στρατιωτικές δαπάνες της ΕΕ

«Χρειάζεται να δαπανήσουμε περισσότερα, καλύτερα, να δαπανήσουμε ευρωπαϊκά (...) η συλλογική προσέγγιση μπορεί να δημιουργήσει ένα πραγματικό "big bang" στην Αμυνα», τόνισε χθες κατά την ομιλία του στην ετήσια διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας ο επίτροπος της ΕΕ για την Αμυνα και το Διάστημα, Αντριους Κουμπίλιους.

«Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για την ασφάλειά μας σήμερα, αύριο και για όσο δεν επενδύουμε αρκετά στην άμυνά μας», είπε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν μιλά μόνο «τη γλώσσα της ισχύος», αλλά η ΕΕ έχει την ισχύ και τα μέσα να δαπανήσει περισσότερα για στρατιωτικούς σκοπούς και να παράξει περισσότερα όπλα από τη Ρωσία.

«Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ρωσίας, αλλά δεν είναι απαραίτητα ούτε με το δικό μας μέρος, διότι δεν κάνουμε αρκετά. Δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα για να αποτρέψουμε τον πόλεμο, αλλά οφείλουμε επίσης να προετοιμαστούμε για πόλεμο», ανέφερε.

«Δαπανούμε δισεκατομμύρια στα σχολεία μας, στα συστήματα Υγείας μας και στην Κοινωνική μας Πρόνοια. Αλλά αν δεν δαπανήσουμε περισσότερα για την Αμυνα, όλα αυτά θα τεθούν σε κίνδυνο», είπε η Κάλας, επαναλαμβάνοντας τα προκλητικά καλέσματα του γγ του ΝΑΤΟ προς τους λαούς να θυσιάσουν ακόμα περισσότερες ανάγκες τους για τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «έχει δίκιο να λέει ότι η ΕΕ δεν δαπανά αρκετά για την Αμυνα», είπε ακόμα η Κάλας, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «ο ισχυρότερος σύμμαχος» της ΕΕ και πρέπει να παραμείνει.

Μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο της πολωνικής προεδρίας της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντ. Τουσκ υπογράμμισε ότι «αν η Ευρώπη θέλει να επιβιώσει, οφείλει να εξοπλιστεί».

«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που δεν μπορεί να επιτραπεί στην Ευρώπη να κάνει οικονομίες στην Αμυνα», προειδοποίησε και κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να πάρουν στα σοβαρά την προτροπή του Τραμπ για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ.

«Μη ρωτάτε τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για την ασφάλειά σας - ρωτήστε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την ασφάλειά μας», είπε, παραπέμποντας στη γνωστή ρήση του Τζον Κένεντι.

Μερτς: «Ας σκεφτούμε ανταλλάγματα για τον Τραμπ»

«Ας σκεφτούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε στον Ντόναλντ Τραμπ» κάλεσε ο Φρ. Μερτς, υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας με τη Χριστιανική Ενωση (CDU - CSU), προτείνοντας ανταλλάγματα, όπως το να συνεχιστεί η αγορά αμερικανικών εξοπλισμών.

«Για παράδειγμα, αν πρέπει να πάρουμε στρατιωτικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ, γιατί δεν συνδυάζουμε τις αγορές μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο;», έθεσε το ερώτημα, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ωστόσο ο Μερτς μπορεί να συναντήσει την αντίδραση της Γαλλίας, η οποία διαθέτει μεγάλη «αμυντική» βιομηχανία και προωθεί τα δικά της όπλα, έναντι των αμερικανικών.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Σ. Λεκορνί, σχολιάζοντας την ομιλία του Τραμπ κατά την ορκωμοσία του, κάλεσε σε ανάπτυξη της ευρωπαϊκής «αμυντικής» βιομηχανίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «το να θέλουμε να αγοράσουμε περισσότερα όπλα από τις ΗΠΑ είναι ένας ιστορικός παραλογισμός».

Ο Τραμπ «θα είναι ένας ενδιαφέρων εταίρος, υπό την προϋπόθεση ότι είμαστε με την ευρωπαϊκή πλευρά και διαπραγματευόμαστε από κοινού», δήλωσε κατά τ' άλλα ο Μερτς.

Ερωτηθείς για τις προτάσεις του σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μερτς δήλωσε πεπεισμένος ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να είχε ήδη τελειώσει αν η «Δύση» είχε υποστηρίξει πιο αποφασιστικά το Κίεβο.

Οταν συναντήθηκε με τον Ζελένσκι, νωρίτερα, ο Μερτς είπε ότι η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί στη Γερμανία - ακόμα κι αν δεν είναι σαφές τι θα κάνει η νέα αμερικανική κυβέρνηση σε αυτήν την κρίσιμη φάση.

«Συζητήσαμε για τρόπους περαιτέρω προώθησης μιας δίκαιης ειρήνης για την Ουκρανία, καθώς επίσης για τις παγκόσμιες προκλήσεις και για την κατάσταση στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο Ζελένσκι μετά τη συνάντηση.

Χρηματοδότηση αμερικανικού εξοπλισμού μέσω ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, Ουκρανοί και «σύμμαχοι» θεωρούν ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να φέρει τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να προσφέρει στον Ζελένσκι μια διέξοδο.

«Υπάρχει πραγματική αισιοδοξία», δήλωσε στο «Politico» ο Κερτ Βόλκερ, ο οποίος υπηρέτησε κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ ως ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για την Ουκρανία. «Το 2024 ήταν σαν ένα έτος αναμονής. Είχαμε εκλογές, περισπασμούς, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα έλεγε όχι, μετά θα έλεγε ναι... Το 2025 μοιάζει με έτος δράσης. Επιτέλους προχωράμε».

Ο Ζελένσκι αναγνώρισε προχθές στο Νταβός ότι ο Τραμπ «ξέρει πώς να ασκεί πίεση» και μπορεί να φέρει Μόσχα και Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Νομίζω ότι ο Τραμπ θα τηλεφωνήσει στον Πούτιν και θα του πει να τερματίσει τον πόλεμο. Νομίζω ότι ο Πούτιν δεν θα συμφωνήσει (...) και νομίζω ότι η ομάδα του Τραμπ θα καταλάβει πως πρέπει να δείξει δύναμη, να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και να τα βάλει όλα στο τραπέζι», υποστηρίζει ο Βόλκερ.

Αυτό μπορεί να σημάνει αυστηρότερες κυρώσεις, ουσιαστική αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών Ενέργειας, για να πληγεί ο πολεμικός προϋπολογισμός της Ρωσίας, και συνεχή στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο.

«Οχι με χρήματα των φορολογουμένων, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος δανεισμού, μεταξύ άλλων με την κατάσχεση, από την Ευρώπη, των 300 δισ. ευρώ σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και τη χρήση αυτών των χρημάτων για την αγορά αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού», δήλωσε ο Βόλκερ.

Οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να επιτύχουν μια διαρκή «ειρηνική» διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο.

«Θα είναι η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το πετύχουμε και να βοηθήσουμε να τελειώσει με τρόπο σταθερό και βιώσιμο. Δεν θέλουμε να ακολουθήσει άλλος πόλεμος σε δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια», είπε σε συνέντευξή του στο «NBC News», προειδοποιώντας ότι η διαπραγματευτική διαδικασία δεν θα είναι «απαλή» και ότι η κάθε πλευρά θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις.

Η Μόσχα βλέπει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για συμφωνίες με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ «συγκριτικά με την ανικανότητα, από κάθε άποψη, του προηγούμενου επικεφαλής του Λευκού Οίκου», σχολίασε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Ριαμπκόφ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ουάσιγκτον προωθεί συμφωνία εκμετάλλευσης σπάνιων γαιών και άλλων ορυκτών (2025-02-05 00:00:00.0)
Οι διεθνείς αντιδράσεις από βασικούς «συμμάχους» (2025-01-21 00:00:00.0)
Τα 2/3 των μελών του ΝΑΤΟ δαπανούν το 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικούς σκοπούς (2024-11-07 00:00:00.0)
Το Κίεβο υποστηρίζει ότι η Ρωσία «πρέπει να εξαναγκαστεί σε ειρήνη» (2024-09-26 00:00:00.0)
Οι στρατιωτικές δαπάνες των ευρωπαϊκών κρατών του ΝΑΤΟ θα φτάσουν τα 380 δισ. δολάρια (2024-02-15 00:00:00.0)
«Ζήτημα χρόνου» η ένταξη στο ΝΑΤΟ, λέει το Κίεβο (2023-09-29 00:00:00.0)