ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δυναμώνει τον αγώνα για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των επαγγελματιών

Με επιτυχία η χτεσινή ημερίδα για την Κοινωνική Ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2025

Από παλιότερη κινητοποίηση αυτοαπασχολούμενων διεκδίκησης για στήριξη σε περίπτωση ατυχήματος
Ημερίδα με θέμα τα δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων στην Κοινωνική Ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής επίθεσης αλλά και το πλαίσιο των διεκδικήσεων που βάζουν τα σωματεία στην ημερήσια διάταξη της αγωνιστικής τους δράσης, οργάνωσε χτες το απόγευμα η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), στο αμφιθέατρο του κτιρίου της ΓΣΕΒΕΕ.

Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν Σωματεία και Ενώσεις που έχουν αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλίες στο μέτωπο αυτό.

Με τις σύντομες παρεμβάσεις τους φώτισαν επιμέρους πλευρές, έφεραν χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτοαπασχολούμενων που βρέθηκαν ξεκρέμαστοι μπροστά σε «ατυχήματα» την ώρα της δουλειάς ή σε προβλήματα υγείας είτε των ίδιων είτε των παιδιών τους. Μετέφεραν έτσι την αγωνία που νιώθουν χιλιάδες καθώς η θηλιά των χρεών τους σφίγγει όλο και περισσότερο, επιβεβαίωσαν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση για τα προβλήματα που «καίνε» τους επαγγελματίες.

Χαιρετισμό εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας απηύθυνε η Ηρώ Μπούτα, μέλος του ΔΣ της, μεταφέροντας τη στήριξη της Ομοσπονδίας στα αιτήματα της ΟΒΣΑ και των σωματείων της.

Τις χιλιάδες λαού που διαδήλωσαν την Κυριακή 26 Γενάρη ενάντια στη συγκάλυψη των αιτιών και των ενόχων του εγκλήματος στα Τέμπη χαιρέτισε ανοίγοντας τις εργασίες ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Θανάσης Καλαμπαλίκης. Από το βήμα της ημερίδας μετέφερε το κάλεσμα της Ομοσπονδίας στους επαγγελματίες να πάρουν μέρος στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, με κλείσιμο των καταστημάτων τους.

Υπερασπιζόμαστε τις συλλογικές κατακτήσεις, παλεύουμε για τη διεύρυνσή τους


Στους αντιασφαλιστικούς νόμους των τελευταίων χρόνων ανέτρεξε ο Βασίλης Μαμάης, μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ, συνοψίζοντας τους άξονες στους οποίους κινείται η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Δίπλα στις ρυθμίσεις που καρατόμησαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα, σχολίασε και τα αποπροσανατολιστικά επιχειρήματα των υποστηρικτών αυτής της πολιτικής για τα ταμεία που «δεν βγαίνουν», για τις συντάξεις που είναι «υψηλές» και τους ασφαλισμένους που είναι «κακοπληρωτές». Στάθηκε ιδιαίτερα στην πολυδιαφημισμένη «ελευθερία» των επαγγελματιών να «επιλέξουν» ασφαλιστική κλάση, «ελευθερία» που έχει σπρώξει τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων στην κατώτερη κλίμακα με προοπτική μια πολύ χαμηλή σύνταξη.

«Η Κοινωνική Ασφάλιση οφείλει να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των απόμαχων της δουλειάς λόγω ηλικίας ή αναπηρίας ή των εξαρτημένων μελών της οικογένειάς τους λόγω θανάτου. Γιατί τα γηρατειά δεν είναι κίνδυνος, όπως λέει ο ΕΦΚΑ, είναι φυσική εξέλιξη της ζωής, και οι απόμαχοι της δουλειάς έχουν δικαίωμα στη ζωή χωρίς στερήσεις όπως όλοι οι άνθρωποι», επισήμανε. Ωστόσο, όπως κατήγγειλε, το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση αντί να διευρύνεται, σήμερα περιορίζεται, για όλους τους εργαζόμενους, μεταξύ αυτών και για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες.

Ο Β. Μαμάης στηλίτευσε ακόμα τη στάση των πλειοψηφιών της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ που έχουν επί της ουσίας συμφωνήσει στα αντιασφαλιστικά μέτρα, περιορίζοντας τις όποιες «ενστάσεις» τους σε επιμέρους ζητήματα. «Δεν λένε τίποτα για τις αγωνίες αυτών που είναι εγκλωβισμένοι στις μυλόπετρες της κατώτερης εισφοράς. Δεν τους απασχολούν η μείωση των συντάξεων, τα κλεμμένα αποθεματικά των ταμείων, η κρατική χρηματοδότηση που έχει πάρει την κατηφόρα. Δεν είναι στην ατζέντα τους το βασικότερο, το δικαίωμα κάθε αυτοαπασχολούμενου στην Κοινωνική Ασφάλιση, το δικαίωμα κάθε συνταξιούχου να ζήσει με αξιοπρέπεια», σχολίασε.

«Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι μια μεγάλη κατάκτηση της εργαζόμενης κοινωνίας μέσω της συλλογικής δουλειάς, να καταφέρνει να προστατεύει τα πιο αδύναμα μέλη της, να προστατεύει όλους αυτούς που για διάφορους λόγους - λόγω ατυχήματος, ασθένειας κ.ο.κ. - αδυνατούν να υποστηρίξουν μόνοι τους τις ανάγκες τους. Αυτό το ιστορικό πισωγύρισμα που επιχειρεί η αστική πολιτική όχι μόνο δεν πρέπει να το δεχτούμε, αντίθετα η κατοχύρωση και η διεύρυνση των δικαιωμάτων που προκύπτουν από τις σύγχρονες ανάγκες χρειάζεται να μπουν στο επίκεντρο των αγώνων και των διεκδικήσεων, πρέπει να υπερασπίσουμε τις συλλογικές κατακτήσεις μας για μας και για τα παιδιά μας, που θα κληθούν να ζήσουν σε συνθήκες πολύ πιο σκληρές», υπογράμμισε.

Στην κατεύθυνση αυτή, παρουσίασε μια σειρά δίκαια αιτήματα που έχουν καταθέσει επανειλημμένα οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στη ΓΣΕΒΕΕ που συσπειρώνονται και δρουν σε αγωνιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και η ίδια η ΟΒΣΑ, για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, για αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους, για τη στήριξη των επαγγελματιών που βρίσκονται αντιμέτωποι με επαγγελματικά ατυχήματα και ασθένειες.

Στο απόσπασμα συντάξεις και παροχές Υγείας

Στο αποτύπωμα που έχουν αφήσει οι αντιασφαλιστικοί νόμοι στο συνταξιοδοτικό σύστημα των επαγγελματιών εστίασε ο Χρήστος Κολοβός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Το οικοδόμημα των σχετικών ρυθμίσεων, όπως περιέγραψε, είναι κοινό έργο όλων των κυβερνήσεων που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι η μία μετά την άλλη στην υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ. Παράλληλα, υπενθύμισε τους αγώνες συνταξιούχων και εργαζομένων που έβαλαν φρένο στην επίθεση και καθυστέρησαν μέτρα. Ωστόσο, σήμερα η κατάσταση για τους επαγγελματίες είναι εφιαλτική: 7 στους 10 χρωστάνε στον ΕΦΚΑ, 4 στους 10 δεν έχουν περίθαλψη, 9 στους 10 επιλέγουν τη χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση, 7 στους 10 εγκαταλείπουν τη ρύθμιση για οφειλές στον ΕΦΚΑ.

Ο Χρ. Κολοβός επισήμανε τα εμπόδια επαγγελματιών να συνταξιοδοτηθούν, ακόμα και αφού έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές για 25, 30 και 32 χρόνια. Περίπου 300.000 ασφαλισμένοι αδυνατούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ, οι περισσότεροι εκ των οποίων ελεύθεροι επαγγελματίες. Μετέφερε τις διεκδικήσεις που προτάσσει η Ομοσπονδία, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό, καθώς και το σύνολο των αιτημάτων γύρω από τα οποία οργανώνει την αγωνιστική της δράση.

Ενα ατύχημα ή μια ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία

Τις ελλιπέστατες παροχές Υγείας για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες ανέδειξε ο Δημήτρης Φλώκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου. Η δραματική μείωση του εισοδήματος αναγκάζει τους αυτοαπασχολούμενους να δουλεύουν «ήλιο με ήλιο», όπως εξήγησε, για να τα βγάλουν πέρα, με αποτέλεσμα την καταπόνηση του οργανισμού τους, την επιβάρυνση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας έχει ανάγκη από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και παροχές για όλο τον λαό», τόνισε. Σε αντιπαράθεση με την ανάγκη αυτή, σκιαγράφησε τις βαριές επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων και των άλλων δημόσιων δομών.

Με την παρέμβασή του αναφέρθηκε ακόμα στην απουσία στοιχειωδών και αυτονόητων παροχών για τους επαγγελματίες που ασθενούν ή αντιμετωπίζουν κάποιο ατύχημα στη δουλειά. Ετσι, ακόμα και οι ελάχιστες αποζημιώσεις που προβλέπονται για απουσία μεγαλύτερη των 30 ημερών από τη δουλειά συνδέονται με την ασφαλιστική κλάση και έχουν προϋπόθεση την ασφαλιστική ενημερότητα, δηλαδή καταλήγουν ψίχουλα που δεν δικαιούνται όλοι. Αντίστοιχα, η αναρρωτική άδεια αποτελεί για τους επαγγελματίες κενό γράμμα, μιας και δεν συνοδεύεται από κάποιο επίδομα που θα αναπληρώνει το χαμένο εισόδημα των ημερών απουσίας από τη δουλειά, οπότε αρκεί μια τέτοια ...αναποδιά για να βρεθεί ο αυτοαπασχολούμενος στο χείλος της χρεοκοπίας.

Επίσης, στηλίτευσε την ανεπάρκεια των μέτρων για τη στήριξη της μητρότητας, καθώς ακόμα και η επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες έχει προϋπόθεση την ασφαλιστική ενημερότητα, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό ασφαλισμένων με οφειλές στο ασφαλιστικό ταμείο.

Υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που ξεδιπλώθηκαν για τα παραπάνω ζητήματα το προηγούμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας πως η ημερίδα θα συμβάλει στη συνέχεια και την ένταση της σχετικής δράσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο η ημερίδα της ΟΒΣΑ (2025-02-04 00:00:00.0)
Ημερίδα για την Ασφάλιση και την περίθαλψη (2025-01-31 00:00:00.0)
Για την Ασφάλιση και την Υγεία των ελεύθερων επαγγελματιών (2025-01-29 00:00:00.0)
Οργανώνουν τη συλλογική δράση και τη διεκδίκηση (2024-09-26 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί τώρα η απόφαση για την αύξηση των εισφορών! (2023-02-03 00:00:00.0)