Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Να αποσυρθεί τώρα η απόφαση για την αύξηση των εισφορών!

Κάλεσμα μάχης από την ΟΒΣΑ ενάντια στο νέο χαράτσωμα των μικρών ΕΒΕ

Το νέο χαράτσι ύψους 9,6% στις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι και η νέα επιβάρυνση έρχεται να προστεθεί στην αναδουλειά, στην ακρίβεια, στην ενεργειακή ανασφάλεια, στην υψηλή φορολογία. Η ΟΒΣΑ απαιτεί το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να μη φορτωθούν οι βιοπαλαιστές μικροεπαγγελματίες ένα ακόμα χαράτσι στις πλάτες τους.

Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις αυτές αφορούν τις κύριες συντάξεις, τις εισφορές στην Υγεία, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και τις εισφορές σε όσους ασφαλίζονται για επικουρική και εφάπαξ.

«Αυτή η απόφαση» - σημειώνει η ΟΒΣΑ - «πατάει πάνω στον νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, που προέβλεπε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις για τις εισφορές των επαγγελματιών.

Μάλιστα, χωρίς ίχνος ντροπής παρουσιάζουν τις αυξήσεις σαν μικρότερες από αυτές που προβλέπονταν, αλλά και σαν μια προσπάθεια προστασίας των συντάξεων από την "απαξίωση". Ούτε λίγο ούτε πολύ, μας ζητάνε να πούμε και ευχαριστώ.

Χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι οι 8 στους 10 αυτοαπασχολούμενοι ασφαλίζονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, οι εισφορές τους είναι χαμηλότερες απ' αυτές των μισθωτών και γι' αυτό παίρνουν χαμηλές συντάξεις.

Μόνο που η βασική αιτία για το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι "επιλέγουν" να ασφαλίζονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία είναι η αδυναμία τους να πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές, αφού αδυνατούν να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα από την εργασία τους, ενώ τους πνίγουν τα χρέη, οι ληστρικοί φόροι και η ακρίβεια.

Μάλλον δεν έχουν ακούσει τίποτα για την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για δεκαετίες, με την ευθύνη να βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά».

Η ΟΒΣΑ καλεί τα Σωματεία, τις Ενώσεις των ΕΒΕ, τις Ομοσπονδίες να απαιτήσουν την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης και να διεκδικήσουν:

-- Πάγωμα των ασφάλιστρων εδώ και τώρα.

-- Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, καθολική, επιχορηγούμενη κατά τα 2/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Κατάργηση όλων των αντασφαλιστικών νόμων. Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους και όλες. Αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας - Περίθαλψης - Πρόληψης.

-- Σύνταξη με βάση τα όρια συνταξιοδότησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απόδοση σύνταξης σε όσους χρωστούν στο Ταμείο, με βάση τα πληρωμένα χρόνια ασφάλισης, όταν συμπληρωθούν τα χρονικά όρια συνταξιοδότησης

-- Ενταξη των αυτοαπασχολούμενων στα ΒΑΕ, κατ' αντιστοιχία με τους κλάδους που αφορούν τους εργαζόμενους.

-- Θεσμοθέτηση τέλους επί των κερδών των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, κλιμακούμενου προοδευτικά, για κέρδη άνω των 20.000 ευρώ.

-- Καμία περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων.

-- Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύτηκαν με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η καταβολή των συντάξεων, με βάση τα κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού. Οι συνταξιούχοι πλήρωσαν τις εισφορές τους.

-- Αύξηση της βασικής σύνταξης, επέκτασή της σε όλους τους συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ, υπολογισμό των εισφορών που έχουν καταβληθεί πάνω από τη βασική σύνταξη.

-- Κρατική χρηματοδότηση ικανή να βγάλει το Ταμείο από το σημερινό αδιέξοδο.

Η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής

Σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση, και η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής σημειώνει:

«Είναι ξεκάθαρο ότι ούτε για τα Ταμεία νοιάζονται, ούτε - πολύ περισσότερο - θέλουν να μας εξασφαλίσουν τη σύνταξη.

Να μας φορτώσουν με νέα βάρη προσπαθούν, προκειμένου να αυξηθούν τα χρέη μας, ώστε από τη μία να μας σπρώξουν προς το λουκέτο και από την άλλη να συνεχίσουν να μπουκώνουν με χρήμα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές μέσω των Ταμείων.

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανεκτό. Η διεκδίκηση του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι βασικό καθήκον του συνδικαλιστικού κινήματος των επαγγελματιών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνονται κατά 6% οι ασφαλιστικές εισφορές (2009-05-05 00:00:00.0)
Συγκέντρωση αύριο για τις εισφορές (2009-05-03 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την αύξηση στις εισφορές (2008-03-06 00:00:00.0)
Να αντισταθούμε στο σφαγιασμό των συντάξεων (2006-10-11 00:00:00.0)
Απόσυρση τώρα του Προεδρικού Διατάγματος (2006-10-11 00:00:00.0)
Αγώνας για τα ασφαλιστικά δικαιώματα (2005-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ