Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΚΕΒΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ
Να αντισταθούμε στο σφαγιασμό των συντάξεων

Το έκτρωμα του Προεδρικού Διατάγματος καταγγέλλει η παράταξη και καλεί τους ασφαλισμένους να υπερασπίσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους

Το σφαγιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ, με το προεδρικό διάταγμα 258/2005, που ρυθμίζει τον κανονισμό του ΟΑΕΕ, καταγγέλλει η παράταξη της «Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων» (ΔΗΚΕΒΕ), και υπογραμμίζει την «άμεση συνεργία του ΔΣ του οργανισμού» και «τη συνενοχή και αδράνεια της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ» γι' αυτή την εξέλιξη.

Οπως τονίζει η ΔΗΚΕΒΕ, με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, προκύπτει ότι για κάθε 100 ευρώ σύνταξη το μήνα απαιτούνται 1.000 ευρώ εισφορές, όταν με βάση τον υπολογισμό που γινόταν μέχρι σήμερα, για το ίδιο ποσό σύνταξης, απαιτούνται 637 ευρώ. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι χρειάζεται να πληρώνουν μετά την ισχύ του προεδρικού διατάγματος, 57% περισσότερα χρήματα για να έχουν το ίδιο ποσό σύνταξης. Αυτό ισχύει όχι μόνο γι' αυτούς που ασφαλίζονται από την 1/1/2006 αλλά και για τους παλιούς ασφαλισμένους. Επιδεινώνεται έτσι και η απόδοση εισφορών που ήδη κατέβαλαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι παλιοί ασφαλισμένοι μέχρι και σήμερα.

Μεγάλες απώλειες στη σύνταξη

Οι απώλειες στις συντάξεις από την 1/1/2009 και μετά, θα κυμαίνονται μεταξύ 20%-35%, σε σχέση με το παλιό καθεστώς και ανάλογα την ασφαλιστική κλίμακα και τα χρόνια που είναι ασφαλισμένος κάθε αυτοαπασχολούμενος και ΕΒΕ.

Σύμφωνα με τη ΔΗΚΕΒΕ, η ανάλυση του Προεδρικού Διατάγματος οδηγεί στα εξής συμπεράσματα:

  • Μειώνεται δραματικά η απόδοση των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ από την 1/1/2006 σε όλες τις κατηγορίες. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται παραπέρα με την πρακτική του ΔΣ του ΟΑΕΕ τα τελευταία χρόνια που επιβάλει στις εισφορές αυξήσεις (κατά μέσο όρο 10%) υπερδιπλάσιες από τις αυξήσεις στις συντάξεις (κατά μέσο όρο 4%).
  • Οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν τη σταδιακή συρρίκνωση της επιχορήγησης του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό (από το 33% στο 3,2% των εσόδων του ταμείου), να πληρώσουν ακόμα και τα ελλείμματα που προκαλούνται από την άρνηση των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να αποδώσουν θεσμοθετημένους πόρους.
Μέρος της συνολικότερης επίθεσης

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» σημειώνει η παράταξη.

Υπεύθυνοι είναι: Οι αντιασφαλιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι δήθεν «μονόδρομοι» της «ευρωπαϊκής ενοποίησης» και της ΟΝΕ. Η εναρμόνιση του ΔΣ του ΟΑΕΕ και του διορισμένου διοικητή του και η ενεργητική συμμετοχή του στη διαμόρφωση του εκτρωματικού προεδρικού διατάγματος. Η συμβιβαστική πολιτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ που μάλιστα αν και είχαν περάσει 8 μήνες από την υπογραφή του διατάγματος ετοιμάζονταν να στρογγυλοκαθίσει στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό.

Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώθηκε, η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τις αγωνιστικές δυνάμεις να καταδικάσουν το Προεδρικό Διάταγμα, να πρωτοστατήσουν στην ενημέρωση των εργαζομένων, να προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και να υπερασπίσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ